"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΗ υγεία των οστών περνάει από το στομάχι. Η παραπάνω φράση δεν είναι καθόλου υπερβολική, καθώς ο βασικός τρόπος για να έχουμε έναν γερό σκελετό είναι να παίρνουμε επαρκές ασβέστιο, καταρχάς μέσω της διατροφής μας.
Την ονομάζουν και σιωπηλή επιδημία. Σιωπηλή επειδή δεν δίνει συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα συνήθως, και επιδημία επειδή αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Μία στις 2 γυναίκες μετά τα 50 υποφέρουν από οστεοπόρωση και αν και πολλοί κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι πρόκειται για μία αποκλειστικά γυναικεία ασθένεια, ήρθε η ώρα να μάθουμε ότι το ισχυρό φύλο δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 1/3 των καταγμάτων του ισχίου, καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση, αφορούν άνδρες. Ο καλύτερος τρόπος να την προλάβουμε; Μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, το βασικό συστατικό των οστών, που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και γι’ αυτό χρειάζεται να το παίρνει από την τροφή. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν πολλές παγίδες, στις οποίες μπορεί να πέσουμε με αποτέλεσμα να μην απορροφάται όπως θα έπρεπε το ασβέστιο, που παίρνουμε από τη διατροφή μας.
Ποιες τροφές να προτιμάμε
Όλοι ξέρουμε ότι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν όμως κάποια από αυτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα υπόλοιπα και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να τα προτιμάμε. Τέτοια είναι τα τυριά, και κυρίως τα κίτρινα: παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, έμενταλ. Επίσης, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε και από τα υπόλοιπα τυριά (π.χ. φέτα), αλλά και το γιαούρτι και το γάλα. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι επίσης: το σουσάμι, το ταχίνι, η πέστροφα, η αθερίνα, ο σολομός, τα αμύγδαλα, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο.
Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε
Κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε 1000 mg ασβεστίου καθημερινά και οι άνθρωποι άνω των 65 ετών 1300 mg.
Ενδεικτικά: Τα 1000 mg ασβεστίου καλύπτονται από:
Ενδεικτικό μενού για την πρόληψη της οστεοπόρωσης
Τι πρέπει να προσέχουμε
Εκτός από τα τρόφιμα που βοηθούν τον οργανισμό μας ως προς την αποφυγή της οστεοπόρωσης, προσφέροντάς μας ασβέστιο, και γι’ αυτό πρέπει να τα προτιμάμε, υπάρχουν κάποια άλλα τρόφιμα, στοιχεία ή συνήθειές μας που «υπονομεύουν» την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Αυτά είναι:
Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, (www.dimosthenopoulos.gr).