Grandmama

4 τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Μακάρι να υπήρχε μια «μαγική» τροφή που να μπορούσε να αναστείλει τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, το οποίο να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, συμβουλεύουν να καταναλώνουμε πρωτεΐνη από φυτικές πηγές και ψάρι και να επιλέγουμε «καλά» λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά, οι οποίες αν καταναλώνονται συστηματικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνες, τα παρακάτω τρόφιμα θεωρούνται εξαιρετικά βοηθητικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου:

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα (kale) και το μπρόκολο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, λουτεΐνη, φυλλικό οξύ και β-καροτίνη που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών.

Λιπαρά ψάρια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία θεωρούνται προστατευτικά έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια, όπως η σαρδέλα και το σκουμπρί, δυο φορές την εβδομάδα.

Μούρα

Τα φλαβονοειδή που είναι υπεύθυνα για το έντονο χρώμα των φρούτων που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) βοηθούν επίσης τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνες.

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και «καλών» λιπαρών. Μάλιστα, τα καρύδια είναι πλούσια σε έναν συγκεκριμένο τύπο ω-3 λιπαρών οξέων που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τις αρτηρίες, βοηθώντας έτσι τόσο την καρδιά, όσο και τον εγκέφαλο.