Grandmama

Αναλύοντας τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόκειται για μια αυτοάνοση νόσο που σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται ότι αφορούν παράγοντες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λόγος για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

περισσότερα

Τοξικοί γονείς

Έχουμε όλοι ακούσει για τους «τοξικούς ανθρώπους». Δυστυχώς μερικές φορές «τοξικοί» μπορεί να γίνουν και οι ηλικιωμένοι γονείς μας ή οι παππούδες μας. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα ενός ανθρώπου που χτυπάνε το καμπανάκι…

περισσότερα

Το personal training στην τρίτη ηλικία

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η επιστήμη της γυμναστικής προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών σε ομάδες πληθυσμού, οι οποίες αν και την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη δεν γνώριζαν τον τρόπο ή δεν είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή.

περισσότερα

Ναι ή όχι στην ευθανασία;

Ο David Goodall, ένας Βρετανός επιστήμονας, αποφάσισε να επιλέξει μόνος του τη στιγμή και τον τρόπο του θανάτου του και έτσι, στα 104 του χρόνια, μετέβη στη Ζυρίχη και υπεβλήθη σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

περισσότερα

Η γενιά που δεν έχει ηλικία

Οι σημερινές 60άρες, 70άρες και 80άρες ακόμα διαφέρουν πολύ από τη γενιά των μανάδων τους. Δεν υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τους άλλους. Φροντίζουν τον εαυτό τους, ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ταξιδεύουν και προσπαθούν να διασκεδάζουν παρά τις αντιξοότητες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία γενιά «χωρίς ηλικία»…

περισσότερα

Σωστό πλύσιμο χεριών

Είτε είμαστε επαγγελματίες φροντιστές, είτε περιποιούμαστε τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους συγγενείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καθαριότητα των χεριών μας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

περισσότερα

Ζήσε περισσότερο, ζήσε καλύτερα!

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης έχει αυξήθει παγκοσμίως κατά 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τα 46,5 χρόνια που ήταν την περίοδο 1950 – 1955, ανέβηκε στα 65,2 χρόνια το 2002, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 χρόνια ακόμα.  Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και τη μείωση των ημερών νοσηλείας.

περισσότερα

Εμμηνόπαυση και άσκηση

Η εμμηνόπαυση είναι –αν μη τι άλλο- μία περίοδος αλλαγών, δύσκολη αλλά και καθοριστική τελικά για την υγεία μας. Ένας σύμμαχος στην προσπάθειά μας να τη διαχειριστούμε, αλλά και να προστατέψουμε την υγεία μας είναι η σωματική άσκηση.

περισσότερα

Πόσο ωφελεί το ταχίνι την υγεία μας;

Aνάμεσα στα υγιεινές τροφές που μας τροφοδοτούν με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά φιγουράρει και το ταχίνι. Ας μάθουμε, λοιπόν, τους λόγους που είναι σημαντικό να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

περισσότερα

Γιατί έχω τρέμουλο στα χέρια;

Αρκετά συχνά άνθρωποι στη μέση ηλικία παραπονιούνται ότι τα χέρια τους τρέμουν όταν πίνουν νερό, τρώνε σούπα, σερβίρουν τον καφέ, γράφουν ή ξυρίζονται. Μην τρομάζετε! Συνήθως πρόκειται για μια καλοήθη και αντιμετωπίσιμη πάθηση.

περισσότερα

Δυσκοιλιότητα ηλικιωμένων

Λίγοι είναι εκείνοι –οι τυχεροί- που δεν ξέρουν τι σημαίνει η δυσκοιλιότητα κι ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε πιο προχωρημένη ηλικία και δεν ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κυρίως όταν κρατάει καιρό και όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα που την ευνοούν –π.χ. περιορισμένη κινητικότητα- δεν αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται προσπάθεια, οργάνωση και συχνά τη συμβολή των ειδικών.

περισσότερα

Το λεμφικό μασάζ ευεργετικό για τους ηλικιωμένους

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι ο στόχος του λεμφικού μασάζ είναι μόνο η αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Όμως το λεμφικό μασάζ είναι θεραπευτικό και μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό ειδικά για τους ηλικιωμένους.

περισσότερα

Πρόληψη της άνοιας: Οι 7 ιατρικές συμβουλές

Ένας νευρολόγος μάς δίνει συμβουλές για να προλάβουμε την άνοια.

περισσότερα

Πώς θα αναγνωρίσουμε την ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη έχει απασχολήσει κάποια στιγμή την πλειοψηφία των γυναικών και προτιμά τους ηλικιωμένους. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί μερικές φορές τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπερδεύουν.

περισσότερα

Ουρολοίμωξη σε ηλικιωμένους

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τρίτη Ηλικία και επίσης, σε αυτούς τους ασθενείς είναι πιο πιθανό να υπάρχει μία κρυμμένη αιτία πίσω από τις ουρολοιμώξεις.

περισσότερα

Έξι συχνές διατροφικές ελλείψεις στους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες λόγω ελαττωμένης όρεξης και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέτοιες διατροφικές ελλείψεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

περισσότερα

Η άσκηση σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με μακροζωία

Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, αφού μας εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία. Πρόσφατη έρευνα, όμως, εστίασε στη χρονική περίοδο της ζωής μας, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

περισσότερα

Disco για ηλικιωμένους

Ποιος λέει ότι ο χορός δεν είναι για τους ηλικιωμένους; Μια πρωτοβουλία στη Σκωτία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και για μας!

περισσότερα

Πού θα βρω πράσινο κοντά στο σπίτι μου;

Η εφαρμογή «Greenspaces» που «κατεβάζει» κανείς δωρεάν στο κινητό του εντοπίζει τα κοντινότερα σημεία πρασίνου και βοηθάει τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους να απολαύσουν μια όμορφη βόλτα.

περισσότερα