Grandmama

Προσοχή στη γυναικεία καρδιά από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ελληνική καρδιολογική εταιρεία μας ενημερώνει για τη γυναικεία καρδιά από την παιδική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση. Καταρχάς για να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας μας ότι η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει αναθεωρηθεί, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες, ενώ περίπου το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν ήδη κακή καρδιαγγειακή υγεία. Έτσι, η ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση και ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, των απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, είναι απαραίτητη. Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης αναφέρει: «Oι καρδιαγγειακές νόσοι στις γυναίκες υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι ιατροί, υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες.

περισσότερα

10 tips για τη φροντίδα των ηλικιωμένων

Γνωρίζουμε όλοι και μάλιστα πολύ καλά ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν αφορά μόνο το σύστημα υγείας, την Πολιτεία, τους ειδικούς κλπ., αλλά τον καθένα από εμάς που έχει στην οικογένειά του ή γενικότερα στο κοντινό του περιβάλλον, κάποιον ηλικιωμένο, που όσο περνάνε τα χρόνια έχει ανάγκη από περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη. Υπάρχουν μερικά tips που έχοντάς τα υπόψη μας, θα μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε καλύτερα στους αγαπημένους μας ηλικιωμένους.

περισσότερα

Αναπνευστικές ιώσεις και ιοί

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται, ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί επιτίθενται με δριμύτητα. Όσο καλύτερα τους γνωρίσουμε τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε αν μας χτυπήσουν την πόρτα.

περισσότερα

Το Grandmama Στηρίζει την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Η grandmama συνεχίζει να δεσμεύεται στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας και παράλληλα ενισχύει κοινοτικούς οργανισμούς που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

περισσότερα

Όταν οι παππούδες μεγαλώνουν τα εγγόνια τους

Όσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος της ζωής και μαζί με αυτό οι τιμές που θα πρέπει να πληρώσουν οι γονείς αν θέλουν να βρουν έναν παιδικό σταθμό ή κάποια μπειμπισίτερ για να φροντίζει τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη να βοηθήσουν οι παππούδες στη φύλαξη και το μεγάλωμά τους. Αλλά οι γονείς θέλουν να καθοδηγήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που έχουν όλη την καλή πρόθεση να δώσουν την αγάπη και την προσοχή τους στα εγγόνια τους, για το πώς θα τα μεγαλώσουν. Άλλωστε όσο περνάνε τα χρόνια αλλάζουν οι αντιλήψεις και οι οδηγίες για τη διαπαιδαγώγηση και πιθανότατα πολλά από όσα θεωρούσαν σωστά οι παππούδες φαίνονται πλέον παρωχημένα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό με μεγάλη διακριτικότητα και προσοχή ώστε να μην προσβάλουν και πληγώσουν τους παππούδες που θεωρούν –και έτσι είναι ως ένα σημείο τουλάχιστον- ότι έχουν τόσο την εμπειρία όσο και τη γνώση για να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους, αφού μεγάλωσαν ήδη, πριν χρόνια βέβαια, τα παιδιά τους.

περισσότερα

Κι αν το να φροντίζεις τα εγγονάκια σου, σε εξαντλεί;

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς συνοδεύεται κυρίως από θετικά και όμορφα συναισθήματα. Ευγνωμοσύνη, που και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους είναι καλά, υγιείς και η οικογένειά τους μεγάλωσε και νέα μέλη προστέθηκαν σε αυτή. Χαρά, υπερηφάνεια, ικανοποίηση πλημμυρίζουν την ψυχή τους καθώς πολύ συχνά ο ερχομός παιδιών φαίνεται ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παππούδων και των γιαγιάδων, δίνοντας ένα νέο νόημα στη ζωή τους, ένα επιπλέον λόγο ύπαρξης, ένα κίνητρο να μείνουν δραστήριοι και ενεργοί.

περισσότερα

Το να έχουμε σκύλο μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας κατά 40%.

Το να έχει κάποιος σκύλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία. Μια τετραετής μελέτη από το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Γηριατρικής και Γεροντολογίας του Τόκιο παρακολούθησε την κατάσταση της υγείας σχεδόν 12.000 κατοίκων της πόλης ηλικίας άνω των 65 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια από εκείνους που δεν είχαν σκύλο.

περισσότερα

Παππού, θα μου πεις μία ιστορία;

Αλήθεια παππού, ποια ήταν τα πιο συγκινητικά Χριστούγεννα που έζησες; Γιαγιά, θυμάσαι τα πιο ανέμελα και ξέγνοιαστα Χριστούγεννα που πέρασες; Μήπως θυμάστε τα πρώτα σας Χριστούγεννα που κάνατε κάτι διαφορετικό ή τα πρώτα σας Χριστούγεννα που ήσασταν ως ζευγάρι με το αγαπημένο σας πρόσωπο;

περισσότερα

Πυρετός: Τρεις διαδεδομένοι μύθοι

Ο πυρετός ως λέξη προέρχεται από την λέξη πυρ, που σημαίνει φωτιά και χαρακτηρίζεται από παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον  πυρετό καθυστερούν πολλές φορές τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, ή προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό στο κοινό.

περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου. Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος --σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα, μέσω της  ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.Ειδικότερα φέτος ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

περισσότερα

Πώς μπορεί να είναι η σχέση με τα πεθερικά μετά το διαζύγιο

Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι το διαζύγιο είναι ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός. Ο χωρισμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής: οικογενειακές, οικονομικές και κοινωνικές, και αναστέλλει και την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. Το διαζύγιο όμως δεν είναι μόνο δύσκολο για το ζευγάρι που το βιώνει αλλά είναι σκληρό και για το περιβάλλον του ζευγαριού, την οικογένεια και τους φίλους. Ειδικά όταν ο γάμος ήταν μακρύς σε διάρκεια ή υπάρχουν και παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποκοπούν έτσι ξαφνικά οι σχέσεις με την πλευρά, το περιβάλλον, την οικογένεια, τον κύκλο του πρώην συντρόφου μας. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται να μπουν σε μία νέα συνθήκη είναι και η σχέση με τα πρώην πεθερικά μας.

περισσότερα

Στα προβλήματα κατάποσης και σίτισης ο ειδικός είναι ο λογοπαθολόγος

Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη σίτιση ή την κατάποσή του, που είναι και η πιο δύσκολη λειτουργία του εγκέφαλου, ο πλέον ειδικός για να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει τα προβλήματα σχετικά με το πώς τρώει και το πώς καταπίνει είναι ο λογοπαθολόγος. Η ερώτηση που δημιουργείται είναι «Μα γιατί ένας λογοπαθολόγος είναι ο ειδικός της σίτισης και της κατάποσης;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι, ένας λογοπαθολόγος, ως ειδικός της επικοινωνίας και της ομιλίας, είναι ο μόνος που γνωρίζει εκτενώς όλες τις λειτουργίες του στόματος και του λάρυγγα, αλλά και την ανατομία τους. Η σίτιση, χρησιμοποιεί όλους τους αρθρωτές του στόματος, δηλαδή τα όργανα της ομιλίας, ενώ η κατάποση χρησιμοποιεί, ως βασικότερο όργανο της, τον λάρυγγα.

περισσότερα

Μνημόνιο Συνεργασίας grandmama & actionaid

Η Grandmama και η ActionAid ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τον στόχο της ισότιμης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας στην περιοχή της Μεσογείου μέσω του προγράμματος INTERNISA.

περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Λίγα λόγια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά, Γνωρίστε την καρδιά». Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους σε όλο τον κόσμο να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι: Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

περισσότερα

Προσοχή στις λοιμώξεις από μολυσμένα νερά

Υπάρχουν κάποια νοσήματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύουμε από τα μολυσμένα νερά, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπως στην περίπτωση των πλημμυροπαθών στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας.

περισσότερα

Ηλικιωμένοι και οδήγηση : «κρεμώντας τα κλειδιά»

Για τους νέους, η απόκτηση διπλώματος οδήγησης συμβολίζει την ενηλικίωση, την αυτονομία και ανεξαρτησία. Παρόμοια αισθήματα έχουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς η ελευθερία στις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους. Για αυτό και δυσκολεύονται αρκετά να αποδεχτούν ότι λόγω ηλικίας και των δυσκολιών που την συνοδεύουν, μπορεί να χρειάζεται να παραιτηθούν από την οδήγηση.

περισσότερα

Ηλικιωμένοι και social media: γιατί όχι;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει πλέον όλη μας τη ζωή και έχει αναδείξει, κυρίως την τελευταία δεκαετία, πολλούς και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας. Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να γίνει πιο εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα, εκμηδενίζοντας αποστάσεις και πιθανά άλλα εμπόδια. Η νέα γενιά χρησιμοποιεί κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα για την κοινωνικοποίησή της, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να είναι χρήσιμο να ακολουθήσουν και οι ηλικιωμένοι. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν είναι κυρίως θετικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο για τους νέους, δεν είναι μία μόδα της δεκαετίας. Ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται, αλληλεπιδρούν, εκφράζονται. Οι εφαρμογές, τα προφίλ, οι φωτογραφίες, οι selfies, τα hashtag μας φέρνουν πιο κοντά και από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να αποκλείονται οι ηλικιωμένοι. Οι λόγοι που χρειάζεται οι ηλικιωμένοι να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα social media είναι πολλοί, τρεις θεωρούνται οι πιο σημαντικοί:

περισσότερα

Πρήξιμο των ποδιών στις περιόδους καύσωνα

Τα πρησμένα πόδια είναι παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου), εγκύους. Το πρήξιμο των ποδιών είναι ιατρικά γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

περισσότερα

Καύσωνας και καρδιοπάθειες

Μέτρα προφύλαξης και γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέλει να ενημερώσει τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους Καρδιοπαθείς- για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

περισσότερα

Μα πώς γίνεται οι γονείς μου να χωρίζουν στα 60;

Κάποτε θεωρείτο αδιανόητο τώρα πια όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που χωρίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά από πολλά χρόνια γάμου και με μεγάλα παιδιά. Το λεγόμενο «grey divorce», αυτό δηλαδή που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν πια άσπρα μαλλιά γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Σύμφωνα με τις στατιστικές φαίνεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που χωρίζουν μετά τα 50, ύστερα από 20, 25, 30 ή και περισσότερα χρόνια γάμου, έχει διπλασιαστεί από το 1990 και αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030. Το επίσης περίεργο είναι ότι τα παιδιά των ανθρώπων αυτών, που βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους, ενώ τα ίδια είναι ενήλικες, νοιώθουν με τη σειρά τους ποικίλα και πρωτόγνωρα συναισθήματα γι’ αυτό που συμβαίνει στην οικογένειά τους, που ξαφνικά διαλύεται και ακόμα κι αν έχουν προ πολλού φύγει από το σπίτι, νοιώθουν ότι πλέον δεν έχουν σπίτι για να επιστρέψουν.

περισσότερα