Grandmama

Ειδήσεις και ερευνητικές εξελίξεις που συμβάλουν στην προοπτική μακροζωίας και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των ηλικιωμένων.

Αλκοόλ: Καλύτερο το λίγο από το καθόλου;

Έχουμε ακούσει όλοι ότι το λίγο αλκοόλ κάνει καλό και δρα προστατευτικά, κυρίως για την καρδιά μας. Νέα έρευνα το επιβεβαιώνει και μάλιστα δείχνει ότι το να πίνουμε λίγο αλκοόλ είναι πιο ευεργετικό για την υγεία μας από το να απέχουμε τελείως.

περισσότερα

Βρέθηκε «θεραπεία» για την άνοια;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άνοια θα μπορεί να «θεραπευτεί» μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

περισσότερα

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τη μακροζωία

Νέα μελέτη από Ιταλούς ερευνητές αποκαλύπτει για άλλη μία φορά την αξία της μεσογειακής διατροφής, καθώς φαίνεται να μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

περισσότερα

Βγήκαμε στη σύνταξη και τώρα τι;

Όταν δουλεύουμε μπορεί να μας φαίνεται σαν άπιαστο όνειρο, αλλά όταν αποκτούμε τελικά χρόνο αποκλειστικά δικό μας για να τον διαθέσουμε όπως επιθυμούμε, όταν πια βγαίνουμε στη σύνταξη, μπορεί στην αρχή να μας ξενίζει και να μας τρομάζει.

περισσότερα

Πώς περνάνε τον χρόνο τους οι συνταξιούχοι;

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν κατά μέσο όρο 6,5 επιπλέον ελεύθερες ώρες καθημερινά. Πώς ξοδεύουν αυτόν τον «υπέρογκο» χρόνο που αποκτούν ξαφνικά;

περισσότερα

Οι ευτυχισμένοι ηλικιωμένοι ζουν περισσότερο

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ευτυχία αποτελεί το κλειδί της μακροζωίας.

περισσότερα

Είμαστε όσο νέοι νιώθουμε

Η διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου είναι πιο αργή σε ανθρώπους που αισθάνονται νέοι, σύμφωνα με ερευνητές.

περισσότερα

Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την οστεοπόρωση

Μια διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο μπορεί να περιορίσει την απώλεια οστικής μάζας σε ανθρώπους με οστεοπόρωση, σύμφωνα με έρευνα.

περισσότερα

Ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης για τους ηλικιωμένους

Αφήστε το περπάτημα και πιάστε τα βάρη, ξεκινήστε μαθήματα χορού ή τάι τσι ή έστω κουβαλήστε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Στόχος; Η μυϊκή ενδυνάμωση και η βελτίωση της ισορροπίας.

περισσότερα

Πόσα χρόνια μπορούμε να φτάσουμε να ζήσουμε;

Τον 20ο αιώνα συνέβη ένα μεγάλο «θαύμα», που δεν αναφέρουμε μαζί με όσες άλλες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις και προόδους συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε. Αυτό είναι ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου διπλασιάστηκε (χάρη στα αντιβιοτικά, στα εμβόλια, στο καθαρό πόσιμο νερό κλπ.). Τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται: Μπορεί να ξαναδιπλασιαστεί ή υπάρχει ένα όριο στο πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος;

περισσότερα

Θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια; Μην αλλάξετε γιατρό

Έρευνα δείχνει ότι η στενή σχέση του ασθενή με τον γιατρό βοηθά στο να λαμβάνει ο ασθενής καλύτερη φροντίδα και περίθαλψη και μπορεί ακόμα και να σώσει τη ζωή του.

περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά

H άσκηση στη διάρκεια της μέσης ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στην Τρίτη Ηλικία, υποστηρίζουν ερευνητές.

περισσότερα

Ναι ή όχι στην ευθανασία;

Ο David Goodall, ένας Βρετανός επιστήμονας, αποφάσισε να επιλέξει μόνος του τη στιγμή και τον τρόπο του θανάτου του και έτσι, στα 104 του χρόνια, μετέβη στη Ζυρίχη και υπεβλήθη σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

περισσότερα

Η άσκηση σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με μακροζωία

Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, αφού μας εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία. Πρόσφατη έρευνα, όμως, εστίασε στη χρονική περίοδο της ζωής μας, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

περισσότερα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όσο μεγαλώνουμε;

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν το κατά πόσο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα σταματούν να ανανεώνονται ή έστω μειώνουν τους ρυθμούς της αναγέννησής τους καθώς μεγαλώνουμε.

περισσότερα

Πλέξτε. Κάνει καλό, λένε οι επιστήμονες

Το πλέξιμο είναι ένας απλός και φτηνός τρόπος να απασχολούνται, να κοινωνικοποιούνται, να νοιώθουν ενεργοί και όχι παροπλισμένοι οι ηλικιωμένοι. Πλέκοντας, περνάνε την ώρα τους, διατηρούν το μυαλό και τα χέρια τους ενεργά, ενώ παράλληλα δημιουργούν και – γιατί όχι - προσφέρουν στα παιδιά τους, στα εγγόνια, στους φίλους τους.

περισσότερα

Γιατί χάνουμε μύες μεγαλώνοντας;

Έρευνα δείχνει ότι χάνουμε μυϊκό ιστό μεγαλώνοντας επειδή μειώνονται τα νεύρα που στέλνουν σήματα στους μύες με αποτέλεσμα αυτοί σιγά σιγά να χάνονται.

περισσότερα

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Το να ασκούμαστε συστηματικά καθώς μεγαλώνουμε βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και μας προστατεύει από τις φλεγμονές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

περισσότερα

Η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά μια δεύτερη γλώσσα κινδυνεύουν λιγότερο να χάσουν τη μνήμη τους.

περισσότερα

Πώς θα προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας;

Οι ηλικιωμένοι που έχουν εντάξει τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους προστατεύουν και την υγεία του εγκεφάλου τους, εκτός των άλλων, υποστηρίζει νέα έρευνα.

περισσότερα