"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΑλήθεια παππού, ποια ήταν τα πιο συγκινητικά Χριστούγεννα που έζησες; Γιαγιά, θυμάσαι τα πιο ανέμελα και ξέγνοιαστα Χριστούγεννα που πέρασες; Μήπως θυμάστε τα πρώτα σας Χριστούγεννα που κάνατε κάτι διαφορετικό ή τα πρώτα σας Χριστούγεννα που ήσασταν ως ζευγάρι με το αγαπημένο σας πρόσωπο;
περισσότεραΟ πυρετός ως λέξη προέρχεται από την λέξη πυρ, που σημαίνει φωτιά και χαρακτηρίζεται από παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον πυρετό καθυστερούν πολλές φορές τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, ή προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό στο κοινό.
περισσότεραΩς Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου. Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος --σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα, μέσω της ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.Ειδικότερα φέτος ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.
περισσότεραΌταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη σίτιση ή την κατάποσή του, που είναι και η πιο δύσκολη λειτουργία του εγκέφαλου, ο πλέον ειδικός για να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει τα προβλήματα σχετικά με το πώς τρώει και το πώς καταπίνει είναι ο λογοπαθολόγος. Η ερώτηση που δημιουργείται είναι «Μα γιατί ένας λογοπαθολόγος είναι ο ειδικός της σίτισης και της κατάποσης;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι, ένας λογοπαθολόγος, ως ειδικός της επικοινωνίας και της ομιλίας, είναι ο μόνος που γνωρίζει εκτενώς όλες τις λειτουργίες του στόματος και του λάρυγγα, αλλά και την ανατομία τους. Η σίτιση, χρησιμοποιεί όλους τους αρθρωτές του στόματος, δηλαδή τα όργανα της ομιλίας, ενώ η κατάποση χρησιμοποιεί, ως βασικότερο όργανο της, τον λάρυγγα.
περισσότεραΥπάρχουν κάποια νοσήματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύουμε από τα μολυσμένα νερά, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπως στην περίπτωση των πλημμυροπαθών στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας.
περισσότεραΓια τους νέους, η απόκτηση διπλώματος οδήγησης συμβολίζει την ενηλικίωση, την αυτονομία και ανεξαρτησία. Παρόμοια αισθήματα έχουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς η ελευθερία στις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους. Για αυτό και δυσκολεύονται αρκετά να αποδεχτούν ότι λόγω ηλικίας και των δυσκολιών που την συνοδεύουν, μπορεί να χρειάζεται να παραιτηθούν από την οδήγηση.
περισσότεραΗ εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει πλέον όλη μας τη ζωή και έχει αναδείξει, κυρίως την τελευταία δεκαετία, πολλούς και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας. Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να γίνει πιο εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα, εκμηδενίζοντας αποστάσεις και πιθανά άλλα εμπόδια. Η νέα γενιά χρησιμοποιεί κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα για την κοινωνικοποίησή της, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να είναι χρήσιμο να ακολουθήσουν και οι ηλικιωμένοι. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν είναι κυρίως θετικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο για τους νέους, δεν είναι μία μόδα της δεκαετίας. Ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται, αλληλεπιδρούν, εκφράζονται. Οι εφαρμογές, τα προφίλ, οι φωτογραφίες, οι selfies, τα hashtag μας φέρνουν πιο κοντά και από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να αποκλείονται οι ηλικιωμένοι. Οι λόγοι που χρειάζεται οι ηλικιωμένοι να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα social media είναι πολλοί, τρεις θεωρούνται οι πιο σημαντικοί:
περισσότεραΜέτρα προφύλαξης και γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέλει να ενημερώσει τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους Καρδιοπαθείς- για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.
περισσότεραΗ παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού για τα σωματομετρικά δεδομένα ενός ανθρώπου. Αδρό δείκτη της παχυσαρκίας και της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που όταν είναι πάνω από 25 το άτομο είναι υπέρβαρο, αν είναι πάνω από 30 παχύσαρκο και πάνω από 40 υπερβολικά παχύσαρκο. Το υπερβολικό βάρος σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ο καρκίνους του ενδομητρίου, του στήθους, του προστάτη, του εντέρου, τη νόσο Alzheimer’s. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους είναι σημαντική για την προαγωγή της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος, η απώλεια του υπερβολικού βάρους πρέπει πάντοτε να γίνεται σταδιακά, ιδανικά όχι πάνω από ένα κιλό ανά εβδομάδα έως την ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους και να υπάρχει πάντοτε ιατρική παρακολούθηση από έμπειρο ειδικό. Αντίθετα, οι δίαιτες εξπρές είναι εξαιρετικά υποθερμιδικές – στερητικές δίαιτες και οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους. Είναι όμως εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες που ακολουθούνται από τα υπέρβαρα άτομα κυρίως το καλοκαίρι.
περισσότεραΔιάφοροι παράγοντες, όπως η διατροφή, η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, η άσκηση, τα διάφορα συνυπάρχοντα νοσήματα επηρεάζουν τον τύπο κατανομής λίπους σε κάθε άνθρωπο. O συνήθης τύπος κατανομής είναι ο τύπος σε σχήμα αχλαδιού (το λίπος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος) και ο τύπος σε σχήμα μήλου (λίπος στην περιοχή της κοιλιάς). Η αυξημένη «κοιλίτσα» χωρίς άλλα συμπτώματα είναι συνήθης στον πληθυσμό, ακόμη και σε νέους υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές, διαβήτη τύπου 2, παθήσεις χολής και ορισμένα καρκινώματα. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να δούμε τον γιατρό μας κυρίως όταν:
περισσότεραΠοικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο. Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που μας απασχολούν αυτήν την εποχή είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορωνοϊό και ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού που προκαλείται από αυτές τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
περισσότεραΟι ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19 μπορεί να έχουν επίμονα εξουθενωτικά συμπτώματα που απαιτούν μακροχρόνια υποστήριξη μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων καρδιοπνευμονικής, ψυχολογικής και παθολογικής αποκατάστασης. Η χρόνια κόπωση αποτελεί το πιο συχνό επίμονο σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID-19 - long covid, ανεξάρτητα από την αρχική σοβαρότητα εμφάνισης του COVID-19 ή την παρουσία αναπνευστικής δυσχέρειας και σε αρκετές περιπτώσεις είναι το μόνο σύμπτωμα long covid που ταλαιπωρεί τους ασθενείς μετά την αποδρομή της νόσου.
περισσότεραΆφθονα εδέσματα, εορταστικές συνεστιάσεις, οινοποσία αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους απαραίτητες συνιστώσες των εορτών. Η εικόνα ωστόσο είναι κοινή για αρκετούς από εμάς μετά τις γιορτές: Πυρετός και διάρροια αποτελούν τα πιο κοινά παθολογικά συμπτώματα που αν και συνήθως περνάνε από μόνα τους, προκαλούν ανασφάλεια και φόβο.
περισσότεραΥπό φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα μας παράγει βλεννώδες υλικό για να λιπάνει και να καθαρίσει την περιοχή της μύτης, των βρόγχων και των πνευμόνων από εισπνεόμενες τοξίνες, σωματίδια σκόνης, ιούς και μικρόβια. Τα φλέματα είναι παθολογική άθροιση βλεννώδους υλικού στον λαιμό ή στο στόμα.
περισσότεραΌταν ταξιδεύουμε συχνά είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν πάσχουμε από χρόνια κόπωση. Έτσι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες γενικές αρχές στα ταξίδια. Είναι λοιπόν σκόπιμο να:
περισσότεραΗ διάρροια είναι ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται με τα ταξίδια και προσβάλλει 30% έως 70% των ταξιδιωτών. Συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως: φούσκωμα, ναυτία, έμετο, πόνο στην κοιλιά, κοιλιακές κράμπες, πυρετό, κόπωση, αίμα στα κόπρανα, ευαισθησία εντέρου κ.α. Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Συχνά ευθύνονται οι συνθήκες στον προορισμό, αλλά ορισμένες συχνές κακές συνήθειες των ταξιδιωτών συντελούν στην πυροδότηση του προβλήματος και το επιτείνουν.
περισσότεραΗ θερμοπληξία, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η υπόταση, τα ηλιακά εγκαύματα είναι συνήθη προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι αθλητές, οι πάσχοντες από γενικευμένες δερματικές νόσους, οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από ελάττωση της αιματικής ροής του σώματος, τα άτομα που κάνουν κακή διατροφή, οι πάσχοντες από υπόταση, οι πάσχοντες από νοσήματα που διαταράσσουν τους μηχανισμούς της δίψας και τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων όπως αντιχολινεργικών και οι εκδρομείς.
περισσότεραΤο παθολογικό πρόβλημα της χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από επίμονη κόπωση που υποτροπιάζει, διαρκεί πάνω από εξάμηνο, επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις και δεν αποκαθίσταται με μέτρα ξεκούρασης. Κατά τη διάρκεια της ιατρικής αξιολόγησης πρέπει να εντοπιστεί (ούν) και να θεραπευτεί(ούν) το (τα) υποκείμενο-α αίτιο-α που προκαλεί(λούν) την χρόνια κόπωση, όπως είναι η υπερκόπωση, ο αλκοολισμός, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, η χρόνια φλεγμονή, το αυτοάνοσο νόσημα, ο καρκίνος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ώστε να χορηγηθεί τελικά αποτελεσματική αιτιολογική θεραπεία.
περισσότεραΗ ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνότατη σήμερα. Η κατασκευή των πολυκατοικιών που συχνά εμποδίζει την απρόσκοπτη ηλιοφάνεια σε διαμερίσματα και δρόμους, η εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί την τηλεργασία, ο χαρακτήρας των σύγχρονων επαγγελμάτων που έχει αποκόψει τον εργαζόμενο από την έκθεση στο φυσικό περιβάλλον, η φυσιολογικώς παρατηρούμενη μείωση της ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες, χρόνια νοσήματα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της βιταμίνης D έχουν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της βιταμίνης D να βρίσκονται σημαντικά ελαττωμένα σε αρκετούς πολίτες με την εκπνοή της χειμερινή περιόδου. Οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα καθώς και οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D. Κοινά νοσήματα και ιατρικές καταστάσεις που προδιαθέτουν σε έλλειψη της βιταμίνης D είναι η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος, η ηπατική ανεπάρκεια, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η κοιλιοκάκη, η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, χρήση φαρμάκων που αλλοιώνουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D (π.χ. στεροειδή).
περισσότεραΟ κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο σημαντικούς βιολογικούς κύκλους στον άνθρωπο. Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να υποσκάψει σημαντικά το επίπεδο ενέργειας ενός οργανισμού, την υγεία του, την απόδοση στην εργασία και την ποιότητα της ζωής του γενικότερα. Ο πάσχων από διαταραχές ύπνου εμφανίζει μειωμένη ενεργειακή εφεδρεία, πλημμελή επιδιόρθωση των κυτταρικών φθορών που γίνονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, ελαττωμένη αφομοίωση της προσκομισθείσας γνώσης, διαταραχές στην έκκριση χημικών ουσιών και ορμονών που εκκρίνονται περιοδικά και συνδέονται με το κυκλικό φαινόμενο του ύπνου. Οι πάσχοντες από κακή ποιότητα ύπνου ή αϋπνία βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο προσβολής από προβλήματα μνήμης, χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, μυϊκά άλγη, ψυχολογικά προβλήματα, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, βουλιμία, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, προβλήματα σακχάρου, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα.
περισσότερα