Grandmama

Εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλύουν θέματα που ενδιαφέρουν.

Αντιμετωπίζοντας τον φόβο του θανάτου

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να φοβόμαστε ό,τι δεν γνωρίζουμε και κάθε τι που περιγράφεται αβέβαιο. Κάπως έτσι νοιώθουμε φόβο και για τον θάνατο ή και την ιδέα του.

περισσότερα

Πώς θα απαλλαγώ από το κότσι ποδιού;

Το κότσι ποδιού συχνά είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο αισθητικό, το οποίο δημιουργεί δυσκολίες ακόμα και στη βάδιση. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

περισσότερα

Μενού κατά της χοληστερίνης

Ένα εβδομαδιαίο μενού για τους ανθρώπους που θέλουν να «ρίξουν» τη χοληστερίνη τους.

περισσότερα

Η σημασία της συντροφικότητας στην Τρίτη Ηλικία

Όταν είμαστε νέοι, αμφισβητούμε, διαφωνούμε, αλλάζουμε -τις παρέες, τους φίλους, τους συντρόφους. Όταν μεγαλώνουμε, χάνοντας τον παρορμητισμό της νιότης και κερδίζοντας τη σοφία της ηλικίας, εκτιμούμε την αληθινή αγάπη και τη συντροφικότητα. Αν την έχουμε καλό είναι λοιπόν να την απολαμβάνουμε και σε κάθε ευκαιρία να βουλιάζουμε στην αγκαλιά του συντρόφου μας.

περισσότερα

Μία ευχή αρκεί…

Ας χαμογελάσουμε και ας πούμε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους γύρω μας, στους συγγενείς, στους αγαπημένους, στους γείτονές μας… Θα βοηθήσει τόσο αυτούς όσο και εμάς να νοιώσουμε καλύτερα.

περισσότερα

Δώρα φιλικά προς τον εγκέφαλο για τον παππού και τη γιαγιά

Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξτε για τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας φιλικά προς τον εγκέφαλο δώρα που θα τα κινητοποιήσουν, θα κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και θα τα θωρακίσουν ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

περισσότερα

Πολυφαρμακία: Το πρόβλημα της Τρίτης Ηλικίας

Η ταυτόχρονη λήψη πολυάριθμων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να αποδεχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Τι πρέπει να προσέχουν, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι;

περισσότερα

Φυλλικό οξύ και Τρίτη Ηλικία

Μεγάλη ελληνική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι χαμηλή στους Έλληνες και στις Ελληνίδες σήμερα. Τι συμβαίνει με τους ηλικιωμένους;

περισσότερα

Η διαχείριση του πένθους του φροντιστή

Οι φροντιστές ηλικιωμένων ανήκουν στους ανθρώπους, που λόγω του επαγγέλματός τους, καλούνται συχνά να διαχειριστούν απώλειες, καθώς και το επικείμενο πένθος.

περισσότερα

Φροντιστής: Η γέφυρα επικοινωνίας με τον ηλικιωμένο

Ο ρόλος του φροντιστή έχει πολλές ευθύνες, αρμοδιότητες και απαιτήσεις. Κάποιες από αυτές συνήθως θεωρούνται αυτονόητες, κάποιες δίνονται ως οδηγίες, χωρίς όμως ενημέρωση ή περαιτέρω ανάλυση. Κάποιες επικοινωνούνται πιο σωστά και διεξοδικά.

περισσότερα

Ο χρόνος σας ανήκει

Ακόμα κι αν λέμε συχνά ότι θέλουμε να βγούμε στη σύνταξη ή ότι περιμένουμε πώς και πώς τη μέρα που θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, ενδόμυχα η σύνταξη φοβίζει τους περισσότερους από εμάς. Κατά κάποιο τρόπο μας παροπλίζει και μας «βγάζει στην άκρη» και αυτό μας τρομάζει. Όλοι λένε ότι θα είναι ωραία και θα έχουμε πολύ χρόνο, ο οποίος και θα μας ανήκει για να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά θα είναι έτσι; Θα είναι. Αρκεί να έχουμε σκοπό να απολαύσουμε αυτόν τον χρόνο που μας ανήκει.

περισσότερα

Μεγαλώνοντας ξέρουμε να ζούμε καλύτερα

Έφτασες τα 70; Ίσως βρίσκεσαι στο άνθος της ηλικίας σου! Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως ισχύει! Επειδή πάντα ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να εξερευνά, να παρατηρεί, να μαθαίνει.

περισσότερα

Μιλώντας στα παιδιά για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί ο παππούς ή η γιαγιά τους ξεχνάει;

περισσότερα

Πώς διαχειριζόμαστε τα παιδιά όταν στην οικογένεια υπάρχει η νόσος του Alzheimer;

Οδηγίες για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι συμβαίνει στη γιαγιά ή τον παππού τους που πάσχει από Alzheimer.

περισσότερα

Δείχνοντας ενσυναίσθηση προς τους ηλικιωμένους

«Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις.» Το έχουμε ακούσει όλοι, ίσως από τους γονείς ή τους παππούδες μας. Μπορεί μάλιστα να το έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι στα παιδιά μας. Κατά πόσο, όμως, μπορούμε να έρθουμε στη θέση του άλλου και να δείξουμε κατανόηση και ενσυναίσθηση τελικά;

περισσότερα

Η σημασία της βιταμίνης Ε για τους ηλικιωμένους

Πόση βιταμίνη Ε χρειάζονται οι ηλικιωμένοι; Ποιες τροφές την περιέχουν;

περισσότερα

Να πάρω το παιδί στην κηδεία της γιαγιάς;

Πρόκειται για μία συνηθισμένη απορία, που έχουμε αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή οι περισσότεροι. Μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν την κηδεία των αγαπημένων συγγενών τους ή μήπως κινδυνεύουν να τραυματίσουν για πάντα την αθώα τους ψυχή;

περισσότερα

Τα ιατρικά λάθη η 3η αιτία θανάτου

Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, τα ιατρικά λάθη αποτελούν την 3η συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

περισσότερα

Ο δεκάλογος του καλού γιατρού

Όλοι έχουμε βρεθεί στην ανάγκη ενός γιατρού. Όλοι έχουμε ψάξει να βρούμε τον καταλληλότερο, τον πιο καταρτισμένο, τον πιο έμπειρο, τον πιο καλό. Πώς θα τον αναγνωρίσουμε;

περισσότερα

Ο δεκάλογος του καλού ασθενή

Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά με την πορεία της υγείας και της θεραπείας κάποιου ασθενή συνηθίζουμε να ρίχνουμε το βάρος σε όλους τους γύρω, στον γιατρό, στο νοσοκομείο, στα φάρμακα, στην κρίση… Όμως και εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

περισσότερα