Grandmama

Εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλύουν θέματα που ενδιαφέρουν.

Οστεοαρθρίτιδα: Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται στα άνω άκρα (π.χ. χέρι, ώμος), στα κάτω άκρα (π.χ. ισχίο, γόνατο, δάκτυλα ποδιού) ή / και στη σπονδυλική στήλη (εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια). Χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία οστεοφύτων (νέο οστό, τα κοινώς λεγόμενα «άλατα»). Είναι η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων, αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις του ανθρώπου. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

περισσότερα

Μπορεί να φταίει ο κορωνοϊός για τη συνεχή μου κόπωση;

Σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας έχουν νοσήσει από το νέο κορωνοϊό, covid 19 είτε με ήπια είτε με πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κούραση, πόνους, απώλεια γεύσης ή οσμής, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, πονοκέφαλο. Ορισμένοι δεν έχουν αποφύγει τη νοσηλεία ή ακόμα και την υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ακόμη ωστόσο και στην περίπτωση των ήπιων μορφών της νόσου ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών καθυστερεί να αναρρώσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν έστω και ελαφράς μορφής συμπτώματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της λοίμωξης που αναμένεται να έχει διάρκεια 5-14 ημέρες.

περισσότερα

Οι λανθασμένες αντιλήψεις μας για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι σύνδρομο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου που συνοδεύεται από δυσκαμψία, που προσβάλλει με αυξανόμενο ρυθμό κυρίως νέους ανθρώπους. Ο πόνος εντοπίζεται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στον αυχένα, στους ώμους, στη μέση και στα ισχία, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από κεντρική ευαισθητοποίηση. Το σώμα αρχίζει να γίνεται υπερβολικά ευαίσθητο και να αντιδρά σε μη επώδυνα (υπό φυσιολογικές συνθήκες) ερεθίσματα.

περισσότερα

Προσοχή στα παγωμένα άκρα και τα κρυοπαγήματα

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κρύο γίνεται πιο έντονα αισθητό στα άκρα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, διότι λόγω των προσαρμογών του σώματος, αποστέλλεται περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα, δηλαδή την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, ενώ η ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια μειώνεται. Όταν η έκθεση στο κρύο είναι παρατεταμένη μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και κρυοπαγήματα.

περισσότερα

Χρόνια κόπωση: Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Χρόνια κόπωση: Σημαντικά δεδομένα που έφερε στο φως το 2021 στην αυγή του 2022 και το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει

περισσότερα

Άνοια και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια έρχονται να ενισχύσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των διαθέσιμων φαρμάκων και έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν παρενέργειες ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευέλικτες καθώς μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασθενή. Έτσι, προσφέρονται ατομικά ή ομαδικά προγράμματα που συνδυάζουν μία ή και περισσότερες παρεμβάσεις, εφαρμόζονται με επιτυχία σε άτομα που πάσχουν από διαφορετικά είδη άνοιας και κυρίως, διαφοροποιούνται σε επίπεδο στόχων, μέσων και μορφής ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κυρίως στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με άνοια ή σε αντίστοιχα ιδιωτικά.

περισσότερα

Η Ιεροτελεστία του Μπάνιου: Χρήσιμες Συμβουλές για Φροντιστές

Οι γιατροί συνιστούν στους ηλικιωμένους να κάνουν ντους ή μπάνιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης, ιδιαίτερα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες, αλλά και την άσχημη μυρωδιά. Εάν  μπορείτε να τους καταφέρετε να κάνουν μπάνιο περισσότερο, μπράβο σας. Εάν όχι, αρκεστείτε στις δύο φορές την εβδομάδα, εκτός εάν κάποια άλλη ιατρική πάθηση απαιτεί πιο συχνό μπάνιο. Εάν δυσκολεύεστε πολύ να τους πείσετε να κάνουν μπάνιο, τότε το άρθρο αυτό σας αφορά.

περισσότερα

Κομάρες: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα

Με τον όρο κομάρες αποκαλούμε την παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επεισόδια αδυναμίας και κόπωσης, τα οποία εμφανίζονται με μορφή κυμάτων, όταν απασχολούν κάποιον. Οι κομάρες μπορεί να εμφανίζονται αμιγώς την ημέρα ή τη νύχτα ή κατά περιόδους και σπανιότερα είναι μόνιμο φαινόμενο. Μερικές φορές, συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πρήξιμο αδένων, εφιδρώσεις.

περισσότερα

5 λανθασμένες αντιλήψεις για τον βήχα

O βήχας συγκαταλέγεται στα φυσιολογικά αντανακλαστικά του οργανισμού που έχει ως στόχο την απομάκρυνση ιών, μικροβίων, ξένων ουσιών και βλέννας από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του σώματος. Λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον βήχα καθυστερούν πολλές φορές τη σωστή διάγνωση και θεραπεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό στο κοινό.

περισσότερα

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στη μέση και το πόδι

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στη μέση, κάποιες φορές και σε συνδυασμό με πόνο στο πόδι. Πολύ συχνά μάλιστα ο πόνος εντοπίζεται μόνο στο πόδι ή μόνο στη μέση. Τα παραπάνω συμπτώματα δημιουργούν μεγάλη αναταραχή στην ζωή των ασθενών, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να δουλέψουν, και γενικότερα δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την καθημερινότητά τους.

περισσότερα

4 φρούτα & λαχανικά που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας

Μπρόκολο, κουνουπίδι, αχλάδι και πορτοκάλι. Οι 4 τροφές που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

περισσότερα

Η ψυχοθεραπεία στην Τρίτη Ηλικία

Έχει νόημα τη ψυχοθεραπεία στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας;

περισσότερα

Τι θέλει πραγματικά ένας άνθρωπος με άνοια που ζητά επίμονα «να πάει στο σπίτι του»;

Πώς μπορείτε να καθησυχάσετε έναν άνθρωπο που δεν αναγνωρίζει το ίδιο του το σπίτι;

περισσότερα

Ηλικιωμένοι ασθενείς και γιατροί. Μία δύσκολη σχέση.

Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα υγείας άλλοτε απλά και άλλοτε πιο σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση όταν οι ηλικιωμένοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, η συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό κρίνεται αναγκαία τόσο για την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων όσο και για τη συναισθηματική υποστήριξη των ασθενών. Συχνά όμως η σχέση των ηλικιωμένων με το ιατρικό προσωπικό χαρακτηρίζεται από κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές που εμποδίζουν τη δόμηση μιας σταθερής, αμφίδρομης, λειτουργικής σχέσης ιατρού – ασθενούς.

περισσότερα

Ένα κατοικίδιο, πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους

Καθώς μεγαλώνουμε το αίσθημα της μοναξιάς παίρνει όλο και περισσότερο χώρο στην καρδιά μας. Οι ηλικιωμένοι βιώνουν απώλειες φίλων και γνωστών, η καθημερινότητά τους μοιάζει να ερημώνει και συχνά το αίσθημα μοναξιάς γίνεται δυσβάσταχτο. Με τη σειρά της η παραμονή στο σπίτι χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, αρνητικές σκέψεις, και μοναχικές δραστηριότητες. Πάντα όμως μπορεί να βρεθεί ένα κομμάτι αισιοδοξίας και νέας πνοής, και αυτό το προσφέρει απλόχερα η συντροφιά ενός κατοικίδιου.

περισσότερα

Επιτέλους παππούς και γιαγιά

Η οικογένεια που εσείς δημιουργήσατε, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, και ένας νέος ρόλος μπαίνει στη ζωή σας. Ρόλος καθοριστικός, ανεκτίμητος, σημαντικός και αναντικατάστατος, ο ρόλος του παππού ή της γιαγιάς. Συνοδεύει μια ηλικία που σηματοδοτείται από έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και ποικίλες σκέψεις γύρω από ζητήματα ύπαρξης, αγάπης, αξίας. Ο ρόλος αυτός όμως έρχεται για να αναζωπυρώσει, να ανανεώσει, να δώσει διαφορετικό νόημα στην οικογένεια, στο άτομο, σε όλη την καθημερινή του ύπαρξη.

περισσότερα

Αντιμετωπίζοντας τον φόβο του θανάτου

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να φοβόμαστε ό,τι δεν γνωρίζουμε και κάθε τι που περιγράφεται αβέβαιο. Κάπως έτσι νοιώθουμε φόβο και για τον θάνατο ή και την ιδέα του.

περισσότερα

Πώς θα απαλλαγώ από το κότσι ποδιού;

Το κότσι ποδιού συχνά είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο αισθητικό, το οποίο δημιουργεί δυσκολίες ακόμα και στη βάδιση. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

περισσότερα

Μενού κατά της χοληστερίνης

Ένα εβδομαδιαίο μενού για τους ανθρώπους που θέλουν να «ρίξουν» τη χοληστερίνη τους.

περισσότερα

Η σημασία της συντροφικότητας στην Τρίτη Ηλικία

Όταν είμαστε νέοι, αμφισβητούμε, διαφωνούμε, αλλάζουμε -τις παρέες, τους φίλους, τους συντρόφους. Όταν μεγαλώνουμε, χάνοντας τον παρορμητισμό της νιότης και κερδίζοντας τη σοφία της ηλικίας, εκτιμούμε την αληθινή αγάπη και τη συντροφικότητα. Αν την έχουμε καλό είναι λοιπόν να την απολαμβάνουμε και σε κάθε ευκαιρία να βουλιάζουμε στην αγκαλιά του συντρόφου μας.

περισσότερα