Grandmama

Εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλύουν θέματα που ενδιαφέρουν.

4 φρούτα & λαχανικά που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας

Μπρόκολο, κουνουπίδι, αχλάδι και πορτοκάλι. Οι 4 τροφές που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

περισσότερα

Η ψυχοθεραπεία στην Τρίτη Ηλικία

Έχει νόημα τη ψυχοθεραπεία στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας;

περισσότερα

Τι θέλει πραγματικά ένας άνθρωπος με άνοια που ζητά επίμονα «να πάει στο σπίτι του»;

Πώς μπορείτε να καθησυχάσετε έναν άνθρωπο που δεν αναγνωρίζει το ίδιο του το σπίτι;

περισσότερα

Ηλικιωμένοι ασθενείς και γιατροί. Μία δύσκολη σχέση.

Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα υγείας άλλοτε απλά και άλλοτε πιο σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση όταν οι ηλικιωμένοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, η συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό κρίνεται αναγκαία τόσο για την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων όσο και για τη συναισθηματική υποστήριξη των ασθενών. Συχνά όμως η σχέση των ηλικιωμένων με το ιατρικό προσωπικό χαρακτηρίζεται από κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές που εμποδίζουν τη δόμηση μιας σταθερής, αμφίδρομης, λειτουργικής σχέσης ιατρού – ασθενούς.

περισσότερα

Ένα κατοικίδιο, πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους

Καθώς μεγαλώνουμε το αίσθημα της μοναξιάς παίρνει όλο και περισσότερο χώρο στην καρδιά μας. Οι ηλικιωμένοι βιώνουν απώλειες φίλων και γνωστών, η καθημερινότητά τους μοιάζει να ερημώνει και συχνά το αίσθημα μοναξιάς γίνεται δυσβάσταχτο. Με τη σειρά της η παραμονή στο σπίτι χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, αρνητικές σκέψεις, και μοναχικές δραστηριότητες. Πάντα όμως μπορεί να βρεθεί ένα κομμάτι αισιοδοξίας και νέας πνοής, και αυτό το προσφέρει απλόχερα η συντροφιά ενός κατοικίδιου.

περισσότερα

Επιτέλους παππούς και γιαγιά

Η οικογένεια που εσείς δημιουργήσατε, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, και ένας νέος ρόλος μπαίνει στη ζωή σας. Ρόλος καθοριστικός, ανεκτίμητος, σημαντικός και αναντικατάστατος, ο ρόλος του παππού ή της γιαγιάς. Συνοδεύει μια ηλικία που σηματοδοτείται από έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και ποικίλες σκέψεις γύρω από ζητήματα ύπαρξης, αγάπης, αξίας. Ο ρόλος αυτός όμως έρχεται για να αναζωπυρώσει, να ανανεώσει, να δώσει διαφορετικό νόημα στην οικογένεια, στο άτομο, σε όλη την καθημερινή του ύπαρξη.

περισσότερα

Αντιμετωπίζοντας τον φόβο του θανάτου

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να φοβόμαστε ό,τι δεν γνωρίζουμε και κάθε τι που περιγράφεται αβέβαιο. Κάπως έτσι νοιώθουμε φόβο και για τον θάνατο ή και την ιδέα του.

περισσότερα

Πώς θα απαλλαγώ από το κότσι ποδιού;

Το κότσι ποδιού συχνά είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο αισθητικό, το οποίο δημιουργεί δυσκολίες ακόμα και στη βάδιση. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

περισσότερα

Μενού κατά της χοληστερίνης

Ένα εβδομαδιαίο μενού για τους ανθρώπους που θέλουν να «ρίξουν» τη χοληστερίνη τους.

περισσότερα

Η σημασία της συντροφικότητας στην Τρίτη Ηλικία

Όταν είμαστε νέοι, αμφισβητούμε, διαφωνούμε, αλλάζουμε -τις παρέες, τους φίλους, τους συντρόφους. Όταν μεγαλώνουμε, χάνοντας τον παρορμητισμό της νιότης και κερδίζοντας τη σοφία της ηλικίας, εκτιμούμε την αληθινή αγάπη και τη συντροφικότητα. Αν την έχουμε καλό είναι λοιπόν να την απολαμβάνουμε και σε κάθε ευκαιρία να βουλιάζουμε στην αγκαλιά του συντρόφου μας.

περισσότερα

Μία ευχή αρκεί…

Ας χαμογελάσουμε και ας πούμε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους γύρω μας, στους συγγενείς, στους αγαπημένους, στους γείτονές μας… Θα βοηθήσει τόσο αυτούς όσο και εμάς να νοιώσουμε καλύτερα.

περισσότερα

Δώρα φιλικά προς τον εγκέφαλο για τον παππού και τη γιαγιά

Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξτε για τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας φιλικά προς τον εγκέφαλο δώρα που θα τα κινητοποιήσουν, θα κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και θα τα θωρακίσουν ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

περισσότερα

Πολυφαρμακία: Το πρόβλημα της Τρίτης Ηλικίας

Η ταυτόχρονη λήψη πολυάριθμων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να αποδεχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Τι πρέπει να προσέχουν, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι;

περισσότερα

Φυλλικό οξύ και Τρίτη Ηλικία

Μεγάλη ελληνική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι χαμηλή στους Έλληνες και στις Ελληνίδες σήμερα. Τι συμβαίνει με τους ηλικιωμένους;

περισσότερα

Η διαχείριση του πένθους του φροντιστή

Οι φροντιστές ηλικιωμένων ανήκουν στους ανθρώπους, που λόγω του επαγγέλματός τους, καλούνται συχνά να διαχειριστούν απώλειες, καθώς και το επικείμενο πένθος.

περισσότερα

Φροντιστής: Η γέφυρα επικοινωνίας με τον ηλικιωμένο

Ο ρόλος του φροντιστή έχει πολλές ευθύνες, αρμοδιότητες και απαιτήσεις. Κάποιες από αυτές συνήθως θεωρούνται αυτονόητες, κάποιες δίνονται ως οδηγίες, χωρίς όμως ενημέρωση ή περαιτέρω ανάλυση. Κάποιες επικοινωνούνται πιο σωστά και διεξοδικά.

περισσότερα

Ο χρόνος σας ανήκει

Ακόμα κι αν λέμε συχνά ότι θέλουμε να βγούμε στη σύνταξη ή ότι περιμένουμε πώς και πώς τη μέρα που θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, ενδόμυχα η σύνταξη φοβίζει τους περισσότερους από εμάς. Κατά κάποιο τρόπο μας παροπλίζει και μας «βγάζει στην άκρη» και αυτό μας τρομάζει. Όλοι λένε ότι θα είναι ωραία και θα έχουμε πολύ χρόνο, ο οποίος και θα μας ανήκει για να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά θα είναι έτσι; Θα είναι. Αρκεί να έχουμε σκοπό να απολαύσουμε αυτόν τον χρόνο που μας ανήκει.

περισσότερα

Μεγαλώνοντας ξέρουμε να ζούμε καλύτερα

Έφτασες τα 70; Ίσως βρίσκεσαι στο άνθος της ηλικίας σου! Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως ισχύει! Επειδή πάντα ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να εξερευνά, να παρατηρεί, να μαθαίνει.

περισσότερα

Μιλώντας στα παιδιά για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί ο παππούς ή η γιαγιά τους ξεχνάει;

περισσότερα

Πώς διαχειριζόμαστε τα παιδιά όταν στην οικογένεια υπάρχει η νόσος του Alzheimer;

Οδηγίες για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι συμβαίνει στη γιαγιά ή τον παππού τους που πάσχει από Alzheimer.

περισσότερα