Grandmama

Εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλύουν θέματα που ενδιαφέρουν.

Αναλύοντας τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόκειται για μια αυτοάνοση νόσο που σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται ότι αφορούν παράγοντες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λόγος για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

περισσότερα

Το personal training στην τρίτη ηλικία

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η επιστήμη της γυμναστικής προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών σε ομάδες πληθυσμού, οι οποίες αν και την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη δεν γνώριζαν τον τρόπο ή δεν είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή.

περισσότερα

Το λεμφικό μασάζ ευεργετικό για τους ηλικιωμένους

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι ο στόχος του λεμφικού μασάζ είναι μόνο η αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Όμως το λεμφικό μασάζ είναι θεραπευτικό και μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό ειδικά για τους ηλικιωμένους.

περισσότερα

Πρόληψη της άνοιας: Οι 7 ιατρικές συμβουλές

Ένας νευρολόγος μάς δίνει συμβουλές για να προλάβουμε την άνοια.

περισσότερα

Έξι συχνές διατροφικές ελλείψεις στους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες λόγω ελαττωμένης όρεξης και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέτοιες διατροφικές ελλείψεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

περισσότερα

Τέλος στις πανάδες με λέιζερ

Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερα σημάδια του χρόνου αλλά και των συνηθειών μας φαίνονται στο δέρμα μας και κυρίως στο πρόσωπό μας με αποτέλεσμα να μας ενοχλούν. Οι πανάδες είναι από τα πιο συχνά.

περισσότερα

Πρόγραμμα «θάλλω»: Προσθέτει ζωή στα χρόνια των ηλικιωμένων!

Ένα νέο πρόγραμμα, από τη seveneleven ομάδα θεάτρου, έρχεται να προσθέσει ζωή στα χρόνια των ηλικιωμένων και ψυχαγωγία, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη στην καθημερινότητά τους.

περισσότερα

Η θετική επίδραση της νοητικής θεραπείας στη μνημονική λειτουργία

Για τα προβλήματα άνοιας και των γνωστικών λειτουργιών, εκτός από τα φάρμακα, μπορεί να βοηθήσουν πολύ και κάποιες, απλές σχετικά, ασκήσεις νοητικής θεραπείας.

περισσότερα

Αναπνοή και Συγκέντρωση

Πώς η πρακτική του διαλογισμού βελτιώνει την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.

περισσότερα

Πώς μπορούμε να «γυμνάσουμε» τον εγκέφαλό μας;

Μπορούμε να παραμείνουμε διανοητικά δραστήριοι ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία μέσω μιας πρωτοποριακής υπηρεσίας του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης. Διαβάστε πώς μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά στο mail μας ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης.

περισσότερα

Αντί για αλάτι, τι;

Πληθώρα επιστημονικών μελετών σχετίζουν την υπερκατανάλωση αλατιού όχι μόνο με την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και με διάφορα άλλα νοσήματα. Αφαιρώντας το, όμως, από τη διατροφή μας, πώς μπορούμε να διατηρήσουμε γευστικό το φαγητό μας;

περισσότερα

Ο βελονισμός στην Τρίτη Ηλικία

Στην Τρίτη Ηλικία, ο οργανισμός λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στις υπόλοιπες ηλικίες. Υπάρχει μία έκπτωση των ζωτικών λειτουργιών με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χρειάζεται ολιστική υποστήριξη τόσο όσον αφορά τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά προβλήματα, που τον απασχολούν.

περισσότερα

Μπήκες στην Τρίτη Ηλικία. Και τώρα τι;

Ο χρόνος περνά και συνήθως μοιάζει δυσβάσταχτο το πώς μεγάλωσες, πόσο άλλαξες, πόσο δεν πρόλαβες να κάνεις όσα ήθελες, πόσο έκανες όσα τώρα βλέπεις ότι ήταν μάταια. Παρόμοιες σκέψεις κατακλύζουν με τα χρόνια τη σκέψη και οδηγούν συχνά σε θλίψη ως και απόσυρση.

περισσότερα

Μα, πώς γίνεται να μην θυμάται;

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάποιον που δεν θυμάται τα πράγματα δυσκολεύουν. Η υπομονή και τα νεύρα δοκιμάζονται. Χάνεις την ψυχραιμία σου, κουράζεσαι να λες τα ίδια και τα ίδια ή να επαναλαμβάνεις για δέκατη φορά μια τόσο απλή απάντηση στην επίμονη ερώτηση που ξαναγίνεται, για δέκατη φορά.

περισσότερα

Pet therapy. Ας το γνωρίσουμε

To pet therapy ξεκίνησε στο εξωτερικό από τον 18ο αιώνα. Το pet therapy στην Ελλάδα όμως είναι πολύ πρόσφατο και δυστυχώς ακόμα πολύ περιορισμένο. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο ότι τα ζώα είναι πρεσβευτές από τον κόσμο της φύσης που φέρνουν μία αίσθηση ηρεμίας σε όλους τους ανθρώπους, σε έναν ολοένα και περισσότερο αστικοποιημένο και μηχανοποιημένο κόσμο.

περισσότερα

Ο ρόλος της άσκησης στα νευρολογικά προβλήματα

Πώς βοηθάει η άσκηση ηλικιωμένους ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα.

περισσότερα

Είμαι εδώ και θα σε ακούσω γιαγιά….

Μια από τις αισθήσεις που φθίνει με την ηλικία είναι η ακοή. Ξεκινώντας από ήχους υψηλής συχνότητας, που είναι και οι πρώτοι που χάνονται, συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της ακοής.

περισσότερα

70άρης, ο νέος 50άρης

Κάποτε ο 50άρης θεωρείτο μεσήλικας και ο 70άρης γέρος. Σήμερα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Ο 50άρης θεωρείται νέος και ο 70άρης ένας άνθρωπος που –αν η υγεία του του το επιτρέπει– θέλει και μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα. Η ιατρική εξέλιξη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.

περισσότερα

«Γιατρέ μου, ξεχνάω»

Η απώλεια της μνήμης αγχώνει όλους μας. Πόσο μάλλον τους ηλικιωμένους που έχουν και αντικειμενικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άνοιας. Σε ποιον θα πουν πρώτα τον προβληματισμό τους; Στον παθολόγο τους.

περισσότερα

Η σημασία του υγιούς σωματικού βάρους στους ηλικιωμένους

Τόσο το αυξημένο όσο και το χαμηλό βάρος –ειδικά όταν χάνεται απότομα, ακούσια και χωρίς προσπάθεια- μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.

περισσότερα