Grandmama

Εξειδικευμένοι επιστήμονες αναλύουν θέματα που ενδιαφέρουν.

Προσοχή στη γυναικεία καρδιά από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ελληνική καρδιολογική εταιρεία μας ενημερώνει για τη γυναικεία καρδιά από την παιδική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση. Καταρχάς για να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας μας ότι η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει αναθεωρηθεί, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες, ενώ περίπου το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν ήδη κακή καρδιαγγειακή υγεία. Έτσι, η ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση και ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, των απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, είναι απαραίτητη. Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης αναφέρει: «Oι καρδιαγγειακές νόσοι στις γυναίκες υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι ιατροί, υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες.

περισσότερα

Αναπνευστικές ιώσεις και ιοί

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται, ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί επιτίθενται με δριμύτητα. Όσο καλύτερα τους γνωρίσουμε τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε αν μας χτυπήσουν την πόρτα.

περισσότερα

Κι αν το να φροντίζεις τα εγγονάκια σου, σε εξαντλεί;

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς συνοδεύεται κυρίως από θετικά και όμορφα συναισθήματα. Ευγνωμοσύνη, που και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους είναι καλά, υγιείς και η οικογένειά τους μεγάλωσε και νέα μέλη προστέθηκαν σε αυτή. Χαρά, υπερηφάνεια, ικανοποίηση πλημμυρίζουν την ψυχή τους καθώς πολύ συχνά ο ερχομός παιδιών φαίνεται ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παππούδων και των γιαγιάδων, δίνοντας ένα νέο νόημα στη ζωή τους, ένα επιπλέον λόγο ύπαρξης, ένα κίνητρο να μείνουν δραστήριοι και ενεργοί.

περισσότερα

Παππού, θα μου πεις μία ιστορία;

Αλήθεια παππού, ποια ήταν τα πιο συγκινητικά Χριστούγεννα που έζησες; Γιαγιά, θυμάσαι τα πιο ανέμελα και ξέγνοιαστα Χριστούγεννα που πέρασες; Μήπως θυμάστε τα πρώτα σας Χριστούγεννα που κάνατε κάτι διαφορετικό ή τα πρώτα σας Χριστούγεννα που ήσασταν ως ζευγάρι με το αγαπημένο σας πρόσωπο;

περισσότερα

Πυρετός: Τρεις διαδεδομένοι μύθοι

Ο πυρετός ως λέξη προέρχεται από την λέξη πυρ, που σημαίνει φωτιά και χαρακτηρίζεται από παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον  πυρετό καθυστερούν πολλές φορές τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, ή προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό στο κοινό.

περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου. Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος --σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα, μέσω της  ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.Ειδικότερα φέτος ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

περισσότερα

Στα προβλήματα κατάποσης και σίτισης ο ειδικός είναι ο λογοπαθολόγος

Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη σίτιση ή την κατάποσή του, που είναι και η πιο δύσκολη λειτουργία του εγκέφαλου, ο πλέον ειδικός για να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει τα προβλήματα σχετικά με το πώς τρώει και το πώς καταπίνει είναι ο λογοπαθολόγος. Η ερώτηση που δημιουργείται είναι «Μα γιατί ένας λογοπαθολόγος είναι ο ειδικός της σίτισης και της κατάποσης;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι, ένας λογοπαθολόγος, ως ειδικός της επικοινωνίας και της ομιλίας, είναι ο μόνος που γνωρίζει εκτενώς όλες τις λειτουργίες του στόματος και του λάρυγγα, αλλά και την ανατομία τους. Η σίτιση, χρησιμοποιεί όλους τους αρθρωτές του στόματος, δηλαδή τα όργανα της ομιλίας, ενώ η κατάποση χρησιμοποιεί, ως βασικότερο όργανο της, τον λάρυγγα.

περισσότερα

Προσοχή στις λοιμώξεις από μολυσμένα νερά

Υπάρχουν κάποια νοσήματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύουμε από τα μολυσμένα νερά, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπως στην περίπτωση των πλημμυροπαθών στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας.

περισσότερα

Ηλικιωμένοι και οδήγηση : «κρεμώντας τα κλειδιά»

Για τους νέους, η απόκτηση διπλώματος οδήγησης συμβολίζει την ενηλικίωση, την αυτονομία και ανεξαρτησία. Παρόμοια αισθήματα έχουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς η ελευθερία στις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους. Για αυτό και δυσκολεύονται αρκετά να αποδεχτούν ότι λόγω ηλικίας και των δυσκολιών που την συνοδεύουν, μπορεί να χρειάζεται να παραιτηθούν από την οδήγηση.

περισσότερα

Ηλικιωμένοι και social media: γιατί όχι;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει πλέον όλη μας τη ζωή και έχει αναδείξει, κυρίως την τελευταία δεκαετία, πολλούς και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας. Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να γίνει πιο εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα, εκμηδενίζοντας αποστάσεις και πιθανά άλλα εμπόδια. Η νέα γενιά χρησιμοποιεί κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα για την κοινωνικοποίησή της, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να είναι χρήσιμο να ακολουθήσουν και οι ηλικιωμένοι. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν είναι κυρίως θετικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο για τους νέους, δεν είναι μία μόδα της δεκαετίας. Ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται, αλληλεπιδρούν, εκφράζονται. Οι εφαρμογές, τα προφίλ, οι φωτογραφίες, οι selfies, τα hashtag μας φέρνουν πιο κοντά και από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να αποκλείονται οι ηλικιωμένοι. Οι λόγοι που χρειάζεται οι ηλικιωμένοι να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα social media είναι πολλοί, τρεις θεωρούνται οι πιο σημαντικοί:

περισσότερα

Καύσωνας και καρδιοπάθειες

Μέτρα προφύλαξης και γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέλει να ενημερώσει τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους Καρδιοπαθείς- για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

περισσότερα

Δίαιτες για γρήγορη απώλεια κιλών και προβλήματα που δημιουργούν

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού για τα σωματομετρικά δεδομένα ενός ανθρώπου. Αδρό δείκτη της παχυσαρκίας και της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που όταν είναι πάνω από 25 το άτομο είναι υπέρβαρο, αν είναι πάνω από 30 παχύσαρκο και πάνω από 40 υπερβολικά παχύσαρκο. Το υπερβολικό βάρος σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ο καρκίνους του ενδομητρίου, του στήθους, του προστάτη, του εντέρου, τη νόσο Alzheimer’s. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους είναι σημαντική για την προαγωγή της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος, η απώλεια του υπερβολικού βάρους πρέπει πάντοτε να γίνεται σταδιακά, ιδανικά όχι πάνω από ένα κιλό ανά εβδομάδα έως την ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους και να υπάρχει πάντοτε ιατρική παρακολούθηση από έμπειρο ειδικό. Αντίθετα, οι δίαιτες εξπρές είναι εξαιρετικά υποθερμιδικές – στερητικές δίαιτες και οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους. Είναι όμως εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες που ακολουθούνται από τα υπέρβαρα άτομα κυρίως το καλοκαίρι.

περισσότερα

Πολύ λίπος στην κοιλιά; Κατευθείαν στον γιατρό

Διάφοροι  παράγοντες, όπως η διατροφή, η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, η άσκηση, τα διάφορα συνυπάρχοντα νοσήματα επηρεάζουν τον τύπο κατανομής λίπους σε κάθε άνθρωπο. O συνήθης τύπος κατανομής είναι ο τύπος σε σχήμα αχλαδιού (το λίπος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος) και ο τύπος σε σχήμα μήλου (λίπος στην περιοχή της κοιλιάς). Η αυξημένη «κοιλίτσα» χωρίς άλλα συμπτώματα είναι συνήθης στον πληθυσμό, ακόμη και σε νέους υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις,   μεταβολικές διαταραχές, διαβήτη τύπου 2, παθήσεις χολής και ορισμένα καρκινώματα. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να δούμε τον γιατρό μας κυρίως όταν:

περισσότερα

Συνηθισμένα λάθη στη διάρκεια των ιώσεων

Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο. Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που μας απασχολούν αυτήν την εποχή είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορωνοϊό και ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού που προκαλείται από αυτές τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

περισσότερα

Η χρόνια κόπωση ως αποτέλεσμα της προσβολής από COVID-19

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19 μπορεί να έχουν επίμονα εξουθενωτικά συμπτώματα που απαιτούν μακροχρόνια υποστήριξη μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων καρδιοπνευμονικής, ψυχολογικής και παθολογικής αποκατάστασης. Η χρόνια κόπωση αποτελεί το πιο συχνό επίμονο σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID-19 - long covid, ανεξάρτητα από την αρχική σοβαρότητα εμφάνισης του COVID-19 ή την παρουσία αναπνευστικής δυσχέρειας και σε αρκετές περιπτώσεις είναι το μόνο σύμπτωμα long covid που ταλαιπωρεί τους ασθενείς μετά την αποδρομή της νόσου.

περισσότερα

Πυρετός και διάρροια μετά τις γιορτές

Άφθονα εδέσματα, εορταστικές συνεστιάσεις, οινοποσία αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους απαραίτητες συνιστώσες των εορτών. Η εικόνα ωστόσο είναι κοινή για αρκετούς από εμάς μετά τις γιορτές: Πυρετός και διάρροια αποτελούν τα πιο κοινά παθολογικά συμπτώματα που αν και συνήθως περνάνε από μόνα τους, προκαλούν ανασφάλεια και φόβο.

περισσότερα

Φλέματα: Αίτια και θεραπεία

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα μας παράγει βλεννώδες υλικό για να λιπάνει και να καθαρίσει την περιοχή της μύτης, των βρόγχων και των πνευμόνων από εισπνεόμενες τοξίνες, σωματίδια σκόνης, ιούς και μικρόβια. Τα φλέματα είναι παθολογική άθροιση βλεννώδους υλικού στον λαιμό ή στο στόμα.

περισσότερα

Χρόνια κόπωση: Τι πρέπει να προσέχουμε στα ταξίδια

Όταν ταξιδεύουμε συχνά είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν πάσχουμε από χρόνια κόπωση. Έτσι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες γενικές αρχές στα ταξίδια. Είναι λοιπόν σκόπιμο να:

περισσότερα

Τα λάθη που μας προκαλούν διάρροια στα ταξίδια

Η διάρροια είναι ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται με τα ταξίδια και προσβάλλει 30% έως 70% των ταξιδιωτών. Συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως: φούσκωμα, ναυτία, έμετο, πόνο στην κοιλιά, κοιλιακές κράμπες, πυρετό, κόπωση, αίμα στα κόπρανα, ευαισθησία εντέρου κ.α. Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Συχνά ευθύνονται οι συνθήκες στον προορισμό, αλλά ορισμένες συχνές κακές συνήθειες των ταξιδιωτών συντελούν στην πυροδότηση του προβλήματος και το επιτείνουν.

περισσότερα

Τα συνηθισμένα προβλήματα στον καύσωνα

Η θερμοπληξία, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η υπόταση, τα ηλιακά εγκαύματα είναι συνήθη προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα μωρά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι αθλητές, οι πάσχοντες από γενικευμένες δερματικές νόσους, οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από ελάττωση της αιματικής ροής του σώματος, τα άτομα που κάνουν κακή διατροφή, οι πάσχοντες από υπόταση, οι πάσχοντες από νοσήματα που διαταράσσουν τους μηχανισμούς της δίψας και τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων όπως αντιχολινεργικών και οι εκδρομείς.

περισσότερα