Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Τα λάθη που μας προκαλούν διάρροια στα ταξίδια

Από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρό - Ειδική Παθολόγο



Τέτοιες συνήθειες είναι:

  • Η χρήση μη εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα συστημάτων ύδρευσης. Το εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για πόση αλλά και για την παρασκευή καφέ, το πλύσιμο των δοντιών και του προσώπου, το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Εάν η πρόσβαση σε εμφιαλωμένο νερό είναι αδύνατη, γεγονός σπάνιο στις μέρες μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της ύδρευσης μόνο εφόσον το θερμάνουμε έως του σημείου βρασμού για αρκετά λεπτά.
  • Τα κρύα πιάτα σε ταβέρνες. Καλό είναι να προτιμήσουμε το φαγητό να μας σερβιριστεί ζεματιστό. Η θερμότητα φονεύει μεγάλο μέρος των παθογόνων μικροοργανισμών ενώ τα κρύα φαγητά προϋποθέτουν ιδανικές συνθήκες συντήρησης. Σκόπιμο είναι να μην τρώμε ωμά κρεατικά ή οστρακοειδή, καρυκεύματα που παραμένουν επί ώρες στο τραπέζι, όπως κέτσαπ, μουστάρδα ή σάλτσες.
  • Η συνήθεια να μην αποφλοιώνουμε τα φρούτα στα ταξίδια μπορεί να μας βλάψει όταν το νερό της ύδρευσης δεν είναι το άριστο δυνατόν.
  • Η συνήθεια να αγοράζουμε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προμήθεια τυριών την κατάσταση παστερίωσης των οποίων δεν γνωρίζουμε, απευθείας από βοσκούς, ενδέχεται να ευθύνεται για την διάρροια που μας ταλαιπωρεί.
  • Η συνήθεια να καταναλώνουμε μη σφραγισμένα μη εμφιαλωμένα ποτά. Τα ποτά που πωλούνται «χύμα» είναι ποτά με υψηλό κίνδυνο νόθευσης και επιμόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς. Ζητάμε λοιπόν από τον σερβιτόρο να ανοίξει το εμφιαλωμένο ποτό μπροστά μας.
  • Η συνήθεια να πίνουμε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε καλαμάκια μιας χρήσης αντί να πίνουμε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια, ιδιαίτερα όταν δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνθήκες υγιεινής των καταστημάτων που επισκεπτόμαστε.
  • Η εγκατάλειψη της υγιεινής των χεριών. Είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας στα ταξίδια με  υγρό σαπούνι οπωσδήποτε πριν το φαγητού. Πλένουμε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσουμε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούμε απολυμαντικά  με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥70% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
  • Η συνήθεια να αγοράζουμε τρόφιμα από αμφιβόλου ποιότητας πωλητές και καντίνες.