Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πρήξιμο των ποδιών στις περιόδους καύσωνα

Από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρό - Ειδική ΠαθολόγοΤα πρησμένα πόδια είναι παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου), εγκύους. Το πρήξιμο των ποδιών είναι ιατρικά γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

 

Γιατί συμβαίνει;

Κατά τη διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα σωματικά υγρά λιμνάζουν στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικού οιδήματος. Το οίδημα συχνά είναι αμφοτερόπλευρο, ήπιο, ανώδυνο και εντοπίζεται στον άκρο πόδα ή τον αστράγαλο. Το δέρμα εμφανίζεται τεντωμένο με αλλοιωμένη υφή και  καταλείπει εντύπωμα όταν πιέζεται για αρκετά δευτερόλεπτα. Ο ασθενής πολλές φορές αισθάνεται τα πόδια του βαριά και δυσκίνητα.

 

Συχνά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συχνά συντελούν στο πρόβλημα:

  • Η έκθεση στη ζέστη. Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Η έκθεση στη ζέστη μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, όταν για παράδειγμα κάνετε ζεστό μπάνιο, ζεστό υδρομασάζ, ζεστό ατμόλουτρο ή χρησιμοποιείτε σάουνα.
  • Η καθιστική ζωή. Η άσκηση κατά τη διάρκεια καύσωνα δεν συνιστάται λόγω κινδύνου θερμοπληξίας. Ωστόσο, η κολύμβηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας σας και στην επαναφορά της συσσώρευσης υγρών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποφεύγετε να κάθεστε επί μακρόν. Συνηθίστε να αλλάζετε θέση και να σηκώνεστε συχνά για να ξεμουδιάζετε και να βοηθήσετε την φλεβική επαναφορά του αίματος και την κίνηση της λέμφου. Σηκώνετε τα πόδια σας ψηλότερα από την καρδιά σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η μη εφαρμογή ειδικών καλτσών συμπίεσης κατά τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Εάν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε σε άλλη ήπειρο, ζητήστε από τον ιατρό σας να σας υποδείξει τις κατάλληλες κάλτσες για εσάς, ιδιαίτερα εάν είστε παχύσαρκος/η. Οι ειδικές κάλτσες συμπίεσης θα βοηθήσουν την απαγωγή των σωματικών υγρών που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
  • Η καταπόνηση των ποδιών. Πολλοί άνθρωποι καταπονούν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Αρκετά άτομα επιλέγουν να ψωνίσουν καινούρια παπούτσια κατά τη διάρκεια των ελκυστικών καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε καινούρια παπούτσια, αποφύγετε να προβείτε στην αγορά κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα. Τα καινούρια ή στενά παπούτσια ή τα ψηλοτάκουνα  καταπονούν τα πόδια σας και αυξάνουν το οίδημα λόγω ζέστης.
  • Η πολυφαγία: Καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς ανθρώπους ταξίδια με γαστρονομικές απολαύσεις. Ωστόσο εάν υποκύψατε χωρίς μέτρο στην κατανάλωση θερμίδων, τα ελάχιστα κιλά παραπανίσιου βάρους που πήρατε σε συνδυασμό με τη ζέστη, ενδέχεται να ευθύνονται για το αντιαισθητικό πρήξιμο. 

 

Πότε ενδέχεται να πρόκειται για σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζονται σε συνδυασμό με το πρήξιμο των ποδιών και αυτά θα πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο. Αυτά είναι: τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια, το κάψιμο, ο πόνος, η εμφανής ασυμμετρία, η τοπική ερυθρότητα, η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι).