Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το εργόσημο

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



 

Έχουμε πιθανότατα ακούσει όλοι για το εργόσημο αλλά πιθανώς δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να πληρώσουμε και ταυτόχρονα να ασφαλίσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν για εμάς, στο σπίτι μας, φροντίζοντας τους αγαπημένους μας, νοσηλεύοντάς τους, καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας, κάνοντάς τους παρέα κλπ. Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι, φροντιστές, νοσηλευτές, καθαριστές, οικονόμοι, οδηγοί κλπ. μπορούν να πληρώνονται δίκαια και ταυτόχρονα να έχουν την απαραίτητη ασφάλεια μίας νόμιμης εργασίας. Επίσης, το εργόσημο δεν περιορίζει κανέναν εργοδότη και κανέναν εργαζόμενο ως προς τις ώρες και μέρες εργασίας ούτε και ως προς την αμοιβή που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών. Έτσι, μπορούμε να πούμε με λίγα λόγια ότι: Το εργόσημο αντικαθιστά οποιονδήποτε άλλον τρόπο πληρωμής ενός εργαζόμενου που εργάζεται είτε μόνιμα είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε αμείβεται με την ώρα ή με την ημέρα, από έναν ή περισσότερους εργοδότες και υπάγεται στην ασφάλιση ΙΚΑ – Ε.Τ.Α.Μ..

Ποιοι μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο

Με το εργόσημο μπορούν να αμειφθούν άνθρωποι που προσφέρουν υπηρεσίες ή εργασίες:

*φροντίδας σε ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε σπίτια, ιδρύματα κλπ.

*περιποίησης ή νοσηλευτικής φροντίδας αρρώστων, κατάκοιτων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας ή συνοδείας εκτός σπιτιού.

*οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (π.χ. οδηγοί, οικιακοί βοηθοί για καθαριότητα, νοικοκυριό, μαγείρεμα κλπ.).

*κηπουρικής.

*φροντίδας παιδιών.

*μικροεπισκευών σε σπίτια (που δεν είναι οικοδομικές εργασίες).

*παράδοσης ιδιαίτερων μαθημάτων.

*αισθητικής, κομμωτικής κλπ.

Βασικά στοιχεία σχετικά με το εργόσημο

*Το εργόσημο εκδίδει ο εργοδότης (ή κάποιος εκπρόσωπός του) με την ταυτότητά του, το διαβατήριό του ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του, και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό (την αμοιβή του εργαζόμενου και την εισφορά στο ΙΚΑ – Ε.Τ.Α.Μ.).

*Το εργόσημο μπορεί να εξαργυρώσει μόνο ο εργαζόμενος.

*Τόσο η έκδοση όσο και η εξαργύρωση του εργόσημου γίνεται στους πιστοποιημένους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες).

*Το εργόσημο έχει ισχύ 4 μήνες –από την ημέρα της έκδοσής του- και μετά παύει να ισχύει.

*Ο εργαζόμενος για να εξαργυρώσει το εργόσημο θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα, το διαβατήριό του ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του.

*Όταν εξαργυρώνεται το εργόσημο παρακρατούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις (που αντιστοιχούν στο 25% της αναγραφόμενης αμοιβής).

*Το εργόσημο δεν μπορεί να είναι κάτω από 5 ευρώ.

*Οι ημέρες ασφάλισης που δικαιούται κανείς με το εργόσημο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 25 ημέρες μηνιαίως ή τις 300 ημέρες ασφάλισης ανά έτος.

*Εφόσον ένας εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 120 ημέρες ασφάλισης (το προηγούμενο ημερολογιακό έτος) δικαιούται άδεια μητρότητας, άδεια ασθένειας, έξοδα κηδείας κλπ.