Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Λίγα λόγια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Από τον Γιώργο Κοχιαδάκη

Καθηγητή Καρδιολογίας, Πρόεδρο Ελληνικής Καρδιολογικής ΕταιρείαςΗ Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μας ενημερώνει σχετικά με την Καρδιαγγειακή μας Υγεία

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά, Γνωρίστε την καρδιά». Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους σε όλο τον κόσμο να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι:

Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Τι είναι η Καρδιαγγειακή Νόσος;

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια κατηγορία ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία (φλέβες και αρτηρίες). Μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ανθυγιεινή διατροφή, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, ατμοσφαιρική ρύπανση, παχυσαρκία, χρήση καπνού, νεφρική νόσο, σωματική αδράνεια, επιβλαβή χρήση αλκοόλ και άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, προσπαθούν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά., μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας.

Κάθε άτομο που έχει έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εκτός εάν ληφθούν μέτρα και με όπλο τη γνώση και την πρόληψη, γίνει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι  παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, και να πίνετε πολύ νερό!

Ασκηθείτε τακτικά.

Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να βελτιωθεί και να διατηρηθεί η υγεία. Οι ενήλικες (ηλικίας 18-65 ετών) και οι ηλικιωμένοι (65+) θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης, κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει και εκείνα να κάνουν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται από λίπη και σάκχαρα, την αύξηση της μερίδας της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών και την τακτική άσκηση.

Αποφύγετε τη χρήση καπνού και κάθε καπνικού προϊόντος.

Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί στο μισό μέσα σε ένα χρόνο και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε περιβάλλοντα γεμάτα καπνό: η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα, μιλήστε με τον γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου σχεδίου που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο για την κατανάλωση αλκοόλ και οι επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ υπερτερούν κατά πολύ των δυνητικών προστατευτικών οφελών. Ενώ το να πίνετε λιγότερο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδανική κατάσταση για την υγεία είναι να μην πίνετε καθόλου. Ακόμη και οι μέτριοι πότες παρατηρούν οφέλη για την υγεία όταν σταματούν να πίνουν αλκοόλ.

Διαχειριστείτε το άγχος.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών σας και το να αφιερώνετε χρόνο για τα πράγματα που αγαπάτε είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας.

Να ελέγχετε συνολικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Μάθετε να κάνετε σωστές τις μετρήσεις σας. Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.

Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Πάρτε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τη θεραπεία σας.