Grandmama

Η γνώση είναι δύναμη. Βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα πιο συχνά θέματα υγείας των ηλικιωμένων.

Σωστό πλύσιμο χεριών

Είτε είμαστε επαγγελματίες φροντιστές, είτε περιποιούμαστε τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους συγγενείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καθαριότητα των χεριών μας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

περισσότερα

Ζήσε περισσότερο, ζήσε καλύτερα!

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης έχει αυξήθει παγκοσμίως κατά 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τα 46,5 χρόνια που ήταν την περίοδο 1950 – 1955, ανέβηκε στα 65,2 χρόνια το 2002, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 χρόνια ακόμα.  Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και τη μείωση των ημερών νοσηλείας.

περισσότερα

Γιατί έχω τρέμουλο στα χέρια;

Αρκετά συχνά άνθρωποι στη μέση ηλικία παραπονιούνται ότι τα χέρια τους τρέμουν όταν πίνουν νερό, τρώνε σούπα, σερβίρουν τον καφέ, γράφουν ή ξυρίζονται. Μην τρομάζετε! Συνήθως πρόκειται για μια καλοήθη και αντιμετωπίσιμη πάθηση.

περισσότερα

Δυσκοιλιότητα ηλικιωμένων

Λίγοι είναι εκείνοι –οι τυχεροί- που δεν ξέρουν τι σημαίνει η δυσκοιλιότητα κι ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε πιο προχωρημένη ηλικία και δεν ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κυρίως όταν κρατάει καιρό και όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα που την ευνοούν –π.χ. περιορισμένη κινητικότητα- δεν αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται προσπάθεια, οργάνωση και συχνά τη συμβολή των ειδικών.

περισσότερα

Πώς θα αναγνωρίσουμε την ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη έχει απασχολήσει κάποια στιγμή την πλειοψηφία των γυναικών και προτιμά τους ηλικιωμένους. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί μερικές φορές τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπερδεύουν.

περισσότερα

Ουρολοίμωξη σε ηλικιωμένους

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τρίτη Ηλικία και επίσης, σε αυτούς τους ασθενείς είναι πιο πιθανό να υπάρχει μία κρυμμένη αιτία πίσω από τις ουρολοιμώξεις.

περισσότερα

Νοητική Ενδυνάμωση: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης, πιθανότατα το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι οι άνθρωποι που ξεχνούν, έχουν στη διάθεσή τους έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο: τη νοητική ενδυνάμωση, έναν μη φαρμακευτικό τρόπο ενίσχυσης των νοητικών τους λειτουργιών.

περισσότερα

Δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη. Και μόνο αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να είναι αρκετή για να εντάξουμε τις προληπτικές εξετάσεις στο πρόγραμμά μας.

περισσότερα

Τι είναι τα αρθριτικά και σε τι οφείλονται

«Ου γαρ έρχεται μόνο» έλεγαν οι Αρχαίοι και μαζί με όλα όσα «συνοδεύουν» το γήρας είναι και οι πόνοι, τα αρθριτικά, όπως τα λέει ο κόσμος, και τα οποία, αν και δεν είναι επικίνδυνα χαλάνε την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας. Πώς θα ανακουφιστούμε;

περισσότερα

Στοματική υγεία ηλικιωμένων

Πώς πρέπει να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή οι ηλικιωμένοι;

περισσότερα

Η ομιλία και ο τρόπος που μασάμε με τεχνητή οδοντοστοιχία

Οι ηλικιωμένοι που χρειάζεται να φορέσουν τεχνητές οδοντοστοιχίες αναρωτιούνται συχνά αν θα επηρεαστεί η ομιλία τους, καθώς και ο τρόπος που μασάνε.

περισσότερα

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Όσοι έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι απαραίτητο να επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρό τους.

περισσότερα

Τα πάντα για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες

Ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων χρειάζεται να καταφύγει στη λύση των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Ας δούμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε.

περισσότερα

Αντιμετώπιση υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, και ταυτόχρονα από τα πιο ύπουλα, προβλήματα υγείας. Αν όμως την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά μπορούμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια χωρίς να μας επηρεάσει.

περισσότερα

Η διάγνωση του Πάρκινσον

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου που απασχολεί μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων;

περισσότερα

Νόσος Πάρκινσον: Υπάρχει θεραπεία;

Μόλις μάθαμε ότι ο αγαπημένος μας ηλικιωμένος διαγνώστηκε με νόσο Πάρκινσον. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

περισσότερα

Πάρκινσον και άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και ευεξία όλων μας, για τους ασθενείς με Πάρκινσον όμως είναι ακόμα πιο σημαντική.

περισσότερα

Το Πάρκινσον και τα συμπτώματά του

Ποια είναι η ασθένεια που αφορά 10 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και «χτυπάει» κυρίως άτομα της Τρίτης Ηλικίας;

περισσότερα

Προετοιμασία για εξετάσεις αίματος και ούρων

Όλοι έχουμε συχνά κάνει εξετάσεις στο πλαίσιο ενός τσεκ απ. Πολλές φορές όμως, δεν σκεφτόμαστε να ρωτήσουμε αν πρέπει να έχουμε κάνει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία, με αποτέλεσμα να είμαστε μπερδεμένοι πριν πάμε στον μικροβιολόγο ή και να έχουμε τελικά λανθασμένα αποτελέσματα.

περισσότερα