Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ξεχνάει. Τι να κάνω;

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Όσο οι αγαπημένοι μας άνθρωποι μεγαλώνουν μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε ανησυχητικά συμπτώματα που θυμίζουν άνοια. Ίσως να οφείλονται σε κούραση, έλλειψη κάποιων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, στις παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, μίας ασθένειας, ενός τραυματισμού ή ενός δυσάρεστου γεγονότος που βίωσαν… Σε κάθε περίπτωση ο μόνος για να τα εκτιμήσει και να μας καθοδηγήσει για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε είναι ο γιατρός. Εμείς όμως μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να δώσουμε στον γιατρό χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για να υποστηρίξουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο φίλο ή συγγενή σε αυτήν τη διαδικασία.

Γράφουμε αυτά που παρατηρούμε

Εάν παρατηρούμε αλλαγές στη μνήμη του αγαπημένου μας ηλικιωμένου ή αλλαγές στη γνωστική του λειτουργία είναι σημαντικό να τις σημειώνουμε. Για παράδειγμα: «Η μαμά μου προχτές δεν θυμόταν τον δρόμο για να επιστρέψει σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ.» ή «Ο σύζυγός μου που ήταν λογιστής, δυσκολεύεται τώρα να πληρώσει τους λογαριασμούς.» Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ακριβώς όσα έχουμε παρατηρήσει, όταν χρειαστεί να τα αναφέρουμε στον γιατρό του αγαπημένου μας.  

Δίνουμε σημασία στις χρονικές στιγμές που συμβαίνουν όλα όσα παρατηρούμε

Είναι σημαντικό να γράφουμε τις χρονικές στιγμές που συμβαίνουν όλα όσα παρατηρούμε. Πρόκειται για μία σταδιακή επιδείνωση ή συνέβησαν όλα ξαφνικά και μαζεμένα; Σχετίζεται η απώλεια μνήμης με κάποια αλλαγή στα φάρμακα, κάποια πτώση, ατύχημα, ασθένεια; Μήπως συνέβη κάτι που τάραξε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο; Ένας θάνατος; Μία αλλαγή περιβάλλοντος;

Εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας με στοργικό και αγαπησιάρικο τρόπο

Το να είμαστε ευγενείς και προσεκτικοί όταν θέλουμε να παρατηρήσουμε κάτι που σχετίζεται με τη γνωστική υγεία του αγαπημένου μας ηλικιωμένου, είναι πολύ σημαντικό για να μην τον πληγώσουμε αλλά και για να τον ωθήσουμε στο να μοιραστεί μαζί μας κάτι που τον τρόμαξε, του συνέβη ξαφνικά κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε επίσης να του εκφράσουμε τις όποιες μας αγωνίες και πιθανώς να προτείνουμε και το να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού.

Βοηθάμε τον αγαπημένο μας να επισκεφτεί τον γιατρό

Είναι σκόπιμο να πείσουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό του και να τον συνοδέψουμε ώστε να μοιραστούμε με τον γιατρό τα όσα παρατηρήσαμε και να ακούσουμε τι έχει να μας πει. Αν ο ηλικιωμένος δεν θελήσει να τον συνοδέψουμε μπορούμε να γράψουμε ένα σημείωμα, μέιλ ή να κάνουμε ένα τηλεφώνημα στον γιατρό ώστε να εκφράσουμε τις τυχόν παρατηρήσεις και ανησυχίες μας. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να προτείνουμε στον αγαπημένο μας να τον συνοδέψει κάποιος άλλος συγγενής ή φίλος με τον οποίον ίσως νοιώθει πιο άνετα.

Δείχνουμε σεβασμό

Αν συνοδέψουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο στον γιατρό είναι σκόπιμο να είμαστε ευγενικοί και να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση για την προσωπικότητα και την κατάσταση της υγείας του. Να μην επεμβαίνουμε χωρίς να μας ρωτάνε και να μη διακόπτουμε χωρίς σκέψη. Άλλωστε είναι σημαντικό και για να εκτιμήσει ο γιατρός τον ασθενή να επικοινωνήσει μαζί του και να παρατηρήσει πώς μιλάει και σχετίζεται. Επιπλέον το να επικοινωνήσει ο ασθενής με τον γιατρό του θα τον βοηθήσει να τον εμπιστευτεί και να μοιραστεί περισσότερα μαζί του αλλά και να ακολουθήσει με μεγαλύτερη προθυμία τις οδηγίες και συμβουλές του.