"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστε
Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο. Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που μας απασχολούν αυτήν την εποχή είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορωνοϊό και ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού που προκαλείται από αυτές τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Καπνίζουμε
Ο άκαυστος καπνός περιέχει βλαπτικές ουσίες που αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανοσολογική ικανότητα.
Δεν κοιμόμαστε ικανοποιητικά
Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη σωστή άμυνα. Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσάι και ποτών τύπου cola αλλά και αλκοόλ είναι σημαντικά για τον σωστό ύπνο.
Δεν πίνουμε επαρκή ποσότητα νερού
Όταν έχουμε πυρετό, το σώμα μας χάνει επιπλέον υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να επιτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του, οπότε η λοίμωξη μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω με μειωμένη παραγωγή ούρων, ζάλη, νευρολογικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση ακόμα και σήψη. Δεν πρέπει να αμελούμε το νερό λοιπόν και είναι σκόπιμο επίσης να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε υγρά, ειδικά κατά τη διάρκεια του πυρετού.
Δεν τρώμε σωστά
Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητό κρέας ή ψάρι εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες αλλεργίες. Αντίθετα, το αλκοόλ και η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο είναι συνηθισμένο να έχουμε ανορεξία και κακουχία όταν περνάμε κάποια ίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανορεξίας και κακουχίας δεν συνιστάται να πιεζόμαστε πολύ για να φάμε. Μπορούμε να καταφύγουμε σε εναλλακτικές λύσεις όπως η σούπα με τη μορφή κρεατόσουπας ή χορτόσουπας, το χλιαρό χαμομήλι ή το τσάι με μέλι, οι ζωμοί λαχανικών ή κρέατος και οι αραιωμένοι με νερό χυμοί φρούτων.
Κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους
Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου βρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Ο άνθρωπος που κυκλοφορεί έξω, εργάζεται, κάνει συνήθεις δραστηριότητες, μπορεί να διασπείρει επικίνδυνους ιούς και επίσης εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο λοίμωξης και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα και εμποδίζει τον οργανισμό του να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην αρχική λοίμωξη.
Αμελούμε τη φαρμακευτική μας αγωγή
Όταν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα ή παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή είναι σκόπιμο να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας όταν πάσχουμε από κάποια ίωση. Η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένας ασθενής είναι σημαντική για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές φορές ωστόσο κατά την λοίμωξη ο ασθενής αποσυντονίζεται σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να αμελεί να λάβει τα χρόνια φάρμακά του όπως για παράδειγμα αντιδιαβητικά δισκία ή φάρμακα για υπέρταση. Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι αρκετοί ασθενείς χρήζουν τροποποιήσεων της φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του πυρετού και πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί για το χρόνιο νόσημά τους.
Αμελούμε την ιατρική παθολογική μας εξέταση
Όσο οι ιοί επελαύνουν σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με πυρετό και συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατος. Μόνο ο έμπειρος ιατρός με σφαιρική γνώση μπορεί να εκτιμήσει κατά την ιατρική εξέταση εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ασθενούς αμύνεται με επάρκεια ή εάν είναι σε εξέλιξη οποιαδήποτε σοβαρή επιπλοκή. Αυτό ισχύει κατεξοχήν σε χρονίως πάσχοντες από νόσο που προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μωρά ή ηλικιωμένους.