Grandmama

Όλα όσα αφορούν την υγεία, τη διατροφή, την ψυχολογία και τη σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων
και των συγγενών τους
με τη συμβολή των ειδικών.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Λίγα λόγια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά, Γνωρίστε την καρδιά». Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους σε όλο τον κόσμο να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι: Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

περισσότερα

Πρήξιμο των ποδιών στις περιόδους καύσωνα

Τα πρησμένα πόδια είναι παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου), εγκύους. Το πρήξιμο των ποδιών είναι ιατρικά γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

περισσότερα

Μα πώς γίνεται οι γονείς μου να χωρίζουν στα 60;

Κάποτε θεωρείτο αδιανόητο τώρα πια όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που χωρίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά από πολλά χρόνια γάμου και με μεγάλα παιδιά. Το λεγόμενο «grey divorce», αυτό δηλαδή που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν πια άσπρα μαλλιά γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Σύμφωνα με τις στατιστικές φαίνεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που χωρίζουν μετά τα 50, ύστερα από 20, 25, 30 ή και περισσότερα χρόνια γάμου, έχει διπλασιαστεί από το 1990 και αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030. Το επίσης περίεργο είναι ότι τα παιδιά των ανθρώπων αυτών, που βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους, ενώ τα ίδια είναι ενήλικες, νοιώθουν με τη σειρά τους ποικίλα και πρωτόγνωρα συναισθήματα γι’ αυτό που συμβαίνει στην οικογένειά τους, που ξαφνικά διαλύεται και ακόμα κι αν έχουν προ πολλού φύγει από το σπίτι, νοιώθουν ότι πλέον δεν έχουν σπίτι για να επιστρέψουν.

περισσότερα

Δίαιτες για γρήγορη απώλεια κιλών και προβλήματα που δημιουργούν

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού για τα σωματομετρικά δεδομένα ενός ανθρώπου. Αδρό δείκτη της παχυσαρκίας και της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που όταν είναι πάνω από 25 το άτομο είναι υπέρβαρο, αν είναι πάνω από 30 παχύσαρκο και πάνω από 40 υπερβολικά παχύσαρκο. Το υπερβολικό βάρος σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες συνδέεται με σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ο καρκίνους του ενδομητρίου, του στήθους, του προστάτη, του εντέρου, τη νόσο Alzheimer’s. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους είναι σημαντική για την προαγωγή της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος, η απώλεια του υπερβολικού βάρους πρέπει πάντοτε να γίνεται σταδιακά, ιδανικά όχι πάνω από ένα κιλό ανά εβδομάδα έως την ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους και να υπάρχει πάντοτε ιατρική παρακολούθηση από έμπειρο ειδικό. Αντίθετα, οι δίαιτες εξπρές είναι εξαιρετικά υποθερμιδικές – στερητικές δίαιτες και οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους. Είναι όμως εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες που ακολουθούνται από τα υπέρβαρα άτομα κυρίως το καλοκαίρι.

περισσότερα

Πολύ λίπος στην κοιλιά; Κατευθείαν στον γιατρό

Διάφοροι  παράγοντες, όπως η διατροφή, η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, η άσκηση, τα διάφορα συνυπάρχοντα νοσήματα επηρεάζουν τον τύπο κατανομής λίπους σε κάθε άνθρωπο. O συνήθης τύπος κατανομής είναι ο τύπος σε σχήμα αχλαδιού (το λίπος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος) και ο τύπος σε σχήμα μήλου (λίπος στην περιοχή της κοιλιάς). Η αυξημένη «κοιλίτσα» χωρίς άλλα συμπτώματα είναι συνήθης στον πληθυσμό, ακόμη και σε νέους υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις,   μεταβολικές διαταραχές, διαβήτη τύπου 2, παθήσεις χολής και ορισμένα καρκινώματα. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να δούμε τον γιατρό μας κυρίως όταν:

περισσότερα

Ιωάννα Κ.: Να σας πω την ιστορία μου...

Είμαι η Ιωάννα Κ. και είμαι 52 ετών. Πριν από ένα χρόνο, διαγνώστηκα με καρκίνο και δεν μπορούσα να εργαστώ λόγω υγείας, οποτε ήταν αναγκαίο να κάνω κάτι για την επιβίωσή μου.

περισσότερα

Γυμναστήριο Μνήμης: Μπορούμε να γυμνάσουμε το μυαλό μας όπως το σώμα μας;

Η νοητική άσκηση βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να ξεκινήσει παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια. Η grandmama, μέσα από την πλατφόρμα Eligence σας προσφέρει δωρεάν για μία εβδομάδα, την ευκαιρία να δοκιμάσετε, παίζοντας παιχνίδια σχεδιασμένα από ειδικούς επιστήμονες. Ανακαλύψτε το Γυμναστήριο Μνήμης περνώντας ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σας.

περισσότερα

Πώς δεν θα χάσουμε τον εαυτό μας όταν μπαίνουμε στη Τρίτη Ηλικία

Όλοι και κυρίως όλες, θυμόμαστε πώς ήταν όταν ήμασταν 20 χρονών και νοιώθαμε ότι κανείς δεν μας ακούει, δεν μας υπολογίζει και δεν μας παίρνει στα σοβαρά. Τότε που παλεύαμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και ότι μπορούμε. Σκεφτόμασταν ότι ίσως όταν θα μεγαλώναμε ο κόσμος θα μας έδινε επιτέλους την αξία που πράγματι είχαμε. Άλλωστε, έτσι λειτουργούμε οι άνθρωποι. Ειδικά οι γυναίκες. Περιμένουμε πάντα να αναγνωριστούμε ενώ προσπαθούμε να είμαστε άψογες κάνοντας κάθε επόμενο βήμα: να μπούμε στην εφηβεία, να περάσουμε στο πανεπιστήμιο, να βρούμε μία καλή δουλειά, να συναντήσουμε τον τέλειο άνδρα, να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά κλπ. κλπ. Και στη διάρκεια όλων αυτών των δραστικών αλλαγών και των σημαντικών σταθμών να καταφέρνουμε να παραμένουμε δραστήριες, δυναμικές, να διατηρούμε τη γυναικεία μας φύση και κυρίως να μη χάσουμε την αίσθηση του εαυτού μας, γεγονός που μπορεί βέβαια να μας συμβεί σε πολύ απαιτητικές και δύσκολες περιόδους όπως η εποχή που αποκτούμε παιδιά, όταν μεγαλώνει η οικογένειά μας, όταν περιμένουμε πώς και πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά μας για να ανεξαρτητοποιηθούμε και βέβαια η στιγμή που αποφασίζουμε να σταματήσουμε την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και να περάσουμε στη σύνταξη. Τότε μπορεί να αναρωτηθούμε και πάλι για τον εαυτό μας και για το ποιες είμαστε πραγματικά. Μπαίνοντας στην Τρίτη Ηλικία είναι πολύ πιθανό να νοιώσουμε ότι χάνουμε τον εαυτό μας. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε να μας συμβεί. Μπορούμε να το αποφύγουμε. Να πώς:

περισσότερα

Παππούδες και γιαγιάδες πολύ απασχολημένοι για να φροντίσουν τα εγγόνια τους;

Αν και πολλές οικογένειες είναι τυχερές και έχουν κοντά τους τους παππούδες της οικογένειας και μάλιστα σε καλή υγεία, πολλές φορές δυστυχώς οι παππούδες δεν μοιάζουν με τους συνηθισμένους και δεν προφταίνουν να φροντίσουν και να κάνουν μπέιμπισιτινγκ στα εγγόνια τους, τουλάχιστον όχι σε καθημερινή ή έστω σε τακτική βάση. Και αν και φυσικά όλοι χαιρόμαστε να είναι οι γονείς μας, και παππούδες των παιδιών μας, υγιείς και δραστήριοι, είναι αναμενόμενο να ζηλεύουμε λίγο όταν βλέπουμε άλλους συνομιλήκους μας να έχουν την πολυτέλεια του μπέιμπισιτινγκ χωρίς όρους από τους γονείς τους.

περισσότερα

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το εργόσημο

Έχουμε πιθανότατα ακούσει όλοι για το εργόσημο αλλά πιθανώς δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να πληρώσουμε και ταυτόχρονα να ασφαλίσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν για εμάς, στο σπίτι μας, φροντίζοντας τους αγαπημένους μας, νοσηλεύοντάς τους, καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας, κάνοντάς τους παρέα κλπ. Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι, φροντιστές, νοσηλευτές, καθαριστές, οικονόμοι, οδηγοί κλπ. μπορούν να πληρώνονται δίκαια και ταυτόχρονα να έχουν την απαραίτητη ασφάλεια μίας νόμιμης εργασίας. Επίσης, το εργόσημο δεν περιορίζει κανέναν εργοδότη και κανέναν εργαζόμενο ως προς τις ώρες και μέρες εργασίας ούτε και ως προς την αμοιβή που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών. Έτσι, μπορούμε να πούμε με λίγα λόγια ότι: Το εργόσημο αντικαθιστά οποιονδήποτε άλλον τρόπο πληρωμής ενός εργαζόμενου που εργάζεται είτε μόνιμα είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε αμείβεται με την ώρα ή με την ημέρα, από έναν ή περισσότερους εργοδότες και υπάγεται στην ασφάλιση ΙΚΑ – Ε.Τ.Α.Μ..

περισσότερα

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι μετά τα 60;

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, ακόμη και αν νομίζουμε ότι η ηλικία μας μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι καθώς μεγαλώνουμε, είναι συχνά δύσκολο να βρούμε δραστηριότητες που μπορούν να μας κρατήσουν απασχολημένους και ενθουσιώδεις. Αυτός είναι όμως και ο λόγος για τον οποίο η εύρεση ενός νέου χόμπι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της διατήρησης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Είτε επιλέξουμε κάτι δημιουργικό, όπως η ζωγραφική, είτε κάτι που απαιτεί σωματική δραστηριότητα, όπως η γιόγκα, το να έχουμε κάτι διασκεδαστικό και ουσιαστικό να κάνουμε κάθε μέρα θα μας βοηθήσει να ασχοληθούμε με τη ζωή, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική και σωματική μας υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία. Με λίγη έρευνα, μπορούμε να βρούμε και να ξεκινήσουμε κάτι που όχι μόνο εμπλουτίζει τη ζωή μας, αλλά μας δίνει την αίσθηση της χαράς και της ολοκλήρωσης.

περισσότερα

Συνηθισμένα λάθη στη διάρκεια των ιώσεων

Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο. Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που μας απασχολούν αυτήν την εποχή είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορωνοϊό και ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού που προκαλείται από αυτές τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

περισσότερα

Η σημασία των υποστηρικτικών σχέσεων στην Τρίτη Ηλικία

Έχουμε όλοι ακούσει πολλές φορές ότι για να ζήσει κάποιος μια μακρά και ουσιαστική ζωή χρειάζεται να διατηρεί το μυαλό σε εγρήγορση και το σώμα σε κίνηση. Επιπλέον, ο ποιοτικός ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα είναι επίσης ευεργετικά. Ωστόσο, ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε καλή ζωή στην Τρίτη Ηλικία είναι η καλή και ουσιαστική φροντίδα των ηλικιωμένων ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες τους και τις δυσκολίες τους.

περισσότερα

Πεθερά – νύφη: Βρίσκοντας τις ισορροπίες

«Αν δεν είχαμε συγγένεια δεν θα της απηύθυνα καν τον λόγο.», πρόκειται για μία φράση που μπορεί να ακούσουμε αμέτρητες φορές όταν μιλάει μία νύφη για την πεθερά της, ή και το αντίστροφο. Κανονικά η ένωση δύο ανθρώπων θα έπρεπε να φέρνει μόνο χαρά αλλά δεν πρόκειται μόνο για το ζευγάρι, εμπλέκονται και δύο οικογένειες, των οποίων τα μέλη υποχρεούνται κάπως να συμπαθήσουν κάποιους ανθρώπους που μέχρι χτες ήταν ξένοι και σίγουρα έχουν πολλές διαφορές με εκείνους.

περισσότερα

Η χρόνια κόπωση ως αποτέλεσμα της προσβολής από COVID-19

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19 μπορεί να έχουν επίμονα εξουθενωτικά συμπτώματα που απαιτούν μακροχρόνια υποστήριξη μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων καρδιοπνευμονικής, ψυχολογικής και παθολογικής αποκατάστασης. Η χρόνια κόπωση αποτελεί το πιο συχνό επίμονο σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID-19 - long covid, ανεξάρτητα από την αρχική σοβαρότητα εμφάνισης του COVID-19 ή την παρουσία αναπνευστικής δυσχέρειας και σε αρκετές περιπτώσεις είναι το μόνο σύμπτωμα long covid που ταλαιπωρεί τους ασθενείς μετά την αποδρομή της νόσου.

περισσότερα

Πώς θα πείσουμε τους ηλικιωμένους να πάνε στον γιατρό

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουμε αυτό το κοινό πρόβλημα: Νοιαζόμαστε για τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο, αλλά δεν μπορούμε να τον πείσουμε να πάει στο γιατρό. Προσπαθούμε, αλλά τίποτα από όσα λέμε δεν τον πείθουν ότι αξίζει ή ότι χρειάζεται να ελέγξει ό,τι συμβαίνει στο σώμα ή στο μυαλό του. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο να πάει στον γιατρό.

περισσότερα

Φλέματα: Αίτια και θεραπεία

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα μας παράγει βλεννώδες υλικό για να λιπάνει και να καθαρίσει την περιοχή της μύτης, των βρόγχων και των πνευμόνων από εισπνεόμενες τοξίνες, σωματίδια σκόνης, ιούς και μικρόβια. Τα φλέματα είναι παθολογική άθροιση βλεννώδους υλικού στον λαιμό ή στο στόμα.

περισσότερα

Ξεχνάει. Τι να κάνω;

Όσο οι αγαπημένοι μας άνθρωποι μεγαλώνουν μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε ανησυχητικά συμπτώματα που θυμίζουν άνοια. Ίσως να οφείλονται σε κούραση, έλλειψη κάποιων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, στις παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, μίας ασθένειας, ενός τραυματισμού ή ενός δυσάρεστου γεγονότος που βίωσαν… Σε κάθε περίπτωση ο μόνος για να τα εκτιμήσει και να μας καθοδηγήσει για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε είναι ο γιατρός. Εμείς όμως μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να δώσουμε στον γιατρό χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για να υποστηρίξουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο φίλο ή συγγενή σε αυτήν τη διαδικασία.

περισσότερα

Ο φόβος για τα γηρατειά

Τα «μεγάλα» γενέθλια, αυτά που αποτελούν σταθμό στη ζωή μας, όταν για παράδειγμα περνάμε σε μια νέα δεκαετία ή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας στην οποία ήδη βρισκόμαστε συχνά μας ξυπνάνε έναν φόβο που υπάρχει ενδόμυχα σε όλους μας, τον φόβο ότι γερνάμε. Μάλιστα, πολλοί από εμάς παρατηρούμε ότι αυτός ο φόβος για τα γηρατειά υπάρχει μέσα μας ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρισκόμαστε. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι περίεργο. Πρόκειται για έναν φόβο βαθιά εγγεγραμμένο μέσα μας, καθώς η αρνητική στάση απέναντι στην ηλικία και τη γήρανση αποτελεί μέρος πολλών πολιτισμών στις μέρες μας.

περισσότερα

Πώς θα πείσουμε τους ηλικιωμένους να σταματήσουν να οδηγούν;

Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς: Ανησυχούμε για τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους που επιμένουν να οδηγούν ενώ εμείς έχουμε αμφιβολίες για τα αντανακλαστικά τους, για το πόσο οξυμένες παραμένουν οι αισθήσεις τους, για το αν μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν τόσο γρήγορα όσο κάποτε και γενικά για το αν τόσο γνωστικά όσο και σωματικά μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτουν όλες εκείνες τις ικανότητες που χρειάζονται για να οδηγούν καλά και κυρίως με ασφάλεια.

περισσότερα