Grandmama

Όλα όσα αφορούν την υγεία, τη διατροφή, την ψυχολογία και τη σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων
και των συγγενών τους
με τη συμβολή των ειδικών.

Τοξικοί γονείς

Έχουμε όλοι ακούσει για τους «τοξικούς ανθρώπους». Δυστυχώς μερικές φορές «τοξικοί» μπορεί να γίνουν και οι ηλικιωμένοι γονείς μας ή οι παππούδες μας. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα ενός ανθρώπου που χτυπάνε το καμπανάκι…

περισσότερα

Ναι ή όχι στην ευθανασία;

Ο David Goodall, ένας Βρετανός επιστήμονας, αποφάσισε να επιλέξει μόνος του τη στιγμή και τον τρόπο του θανάτου του και έτσι, στα 104 του χρόνια, μετέβη στη Ζυρίχη και υπεβλήθη σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

περισσότερα

Η γενιά που δεν έχει ηλικία

Οι σημερινές 60άρες, 70άρες και 80άρες ακόμα διαφέρουν πολύ από τη γενιά των μανάδων τους. Δεν υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τους άλλους. Φροντίζουν τον εαυτό τους, ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ταξιδεύουν και προσπαθούν να διασκεδάζουν παρά τις αντιξοότητες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία γενιά «χωρίς ηλικία»…

περισσότερα

Σωστό πλύσιμο χεριών

Είτε είμαστε επαγγελματίες φροντιστές, είτε περιποιούμαστε τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους συγγενείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καθαριότητα των χεριών μας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

περισσότερα

Ζήσε περισσότερο, ζήσε καλύτερα!

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης έχει αυξήθει παγκοσμίως κατά 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τα 46,5 χρόνια που ήταν την περίοδο 1950 – 1955, ανέβηκε στα 65,2 χρόνια το 2002, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 χρόνια ακόμα.  Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και τη μείωση των ημερών νοσηλείας.

περισσότερα

Εμμηνόπαυση και άσκηση

Η εμμηνόπαυση είναι –αν μη τι άλλο- μία περίοδος αλλαγών, δύσκολη αλλά και καθοριστική τελικά για την υγεία μας. Ένας σύμμαχος στην προσπάθειά μας να τη διαχειριστούμε, αλλά και να προστατέψουμε την υγεία μας είναι η σωματική άσκηση.

περισσότερα

Πόσο ωφελεί το ταχίνι την υγεία μας;

Aνάμεσα στα υγιεινές τροφές που μας τροφοδοτούν με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά φιγουράρει και το ταχίνι. Ας μάθουμε, λοιπόν, τους λόγους που είναι σημαντικό να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

περισσότερα

Γιατί έχω τρέμουλο στα χέρια;

Αρκετά συχνά άνθρωποι στη μέση ηλικία παραπονιούνται ότι τα χέρια τους τρέμουν όταν πίνουν νερό, τρώνε σούπα, σερβίρουν τον καφέ, γράφουν ή ξυρίζονται. Μην τρομάζετε! Συνήθως πρόκειται για μια καλοήθη και αντιμετωπίσιμη πάθηση.

περισσότερα

Δυσκοιλιότητα ηλικιωμένων

Λίγοι είναι εκείνοι –οι τυχεροί- που δεν ξέρουν τι σημαίνει η δυσκοιλιότητα κι ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε πιο προχωρημένη ηλικία και δεν ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κυρίως όταν κρατάει καιρό και όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα που την ευνοούν –π.χ. περιορισμένη κινητικότητα- δεν αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται προσπάθεια, οργάνωση και συχνά τη συμβολή των ειδικών.

περισσότερα

Πώς θα αναγνωρίσουμε την ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη έχει απασχολήσει κάποια στιγμή την πλειοψηφία των γυναικών και προτιμά τους ηλικιωμένους. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί μερικές φορές τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπερδεύουν.

περισσότερα

Ουρολοίμωξη σε ηλικιωμένους

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τρίτη Ηλικία και επίσης, σε αυτούς τους ασθενείς είναι πιο πιθανό να υπάρχει μία κρυμμένη αιτία πίσω από τις ουρολοιμώξεις.

περισσότερα

Η άσκηση σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με μακροζωία

Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, αφού μας εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία. Πρόσφατη έρευνα, όμως, εστίασε στη χρονική περίοδο της ζωής μας, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

περισσότερα

Disco για ηλικιωμένους

Ποιος λέει ότι ο χορός δεν είναι για τους ηλικιωμένους; Μια πρωτοβουλία στη Σκωτία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και για μας!

περισσότερα

Πού θα βρω πράσινο κοντά στο σπίτι μου;

Η εφαρμογή «Greenspaces» που «κατεβάζει» κανείς δωρεάν στο κινητό του εντοπίζει τα κοντινότερα σημεία πρασίνου και βοηθάει τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους να απολαύσουν μια όμορφη βόλτα.

περισσότερα

Νοητική Ενδυνάμωση: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης, πιθανότατα το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι οι άνθρωποι που ξεχνούν, έχουν στη διάθεσή τους έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο: τη νοητική ενδυνάμωση, έναν μη φαρμακευτικό τρόπο ενίσχυσης των νοητικών τους λειτουργιών.

περισσότερα

Δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη. Και μόνο αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να είναι αρκετή για να εντάξουμε τις προληπτικές εξετάσεις στο πρόγραμμά μας.

περισσότερα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όσο μεγαλώνουμε;

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν το κατά πόσο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα σταματούν να ανανεώνονται ή έστω μειώνουν τους ρυθμούς της αναγέννησής τους καθώς μεγαλώνουμε.

περισσότερα

Τι είναι τα αρθριτικά και σε τι οφείλονται

«Ου γαρ έρχεται μόνο» έλεγαν οι Αρχαίοι και μαζί με όλα όσα «συνοδεύουν» το γήρας είναι και οι πόνοι, τα αρθριτικά, όπως τα λέει ο κόσμος, και τα οποία, αν και δεν είναι επικίνδυνα χαλάνε την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας. Πώς θα ανακουφιστούμε;

περισσότερα

Πλέξτε. Κάνει καλό, λένε οι επιστήμονες

Το πλέξιμο είναι ένας απλός και φτηνός τρόπος να απασχολούνται, να κοινωνικοποιούνται, να νοιώθουν ενεργοί και όχι παροπλισμένοι οι ηλικιωμένοι. Πλέκοντας, περνάνε την ώρα τους, διατηρούν το μυαλό και τα χέρια τους ενεργά, ενώ παράλληλα δημιουργούν και – γιατί όχι - προσφέρουν στα παιδιά τους, στα εγγόνια, στους φίλους τους.

περισσότερα