Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

10 tips για τη φροντίδα των ηλικιωμένων

από την Άννα Δάλλα

grandmama team 

Γνωρίζουμε όλοι και μάλιστα πολύ καλά ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν αφορά μόνο το σύστημα υγείας, την Πολιτεία, τους ειδικούς κλπ., αλλά τον καθένα από εμάς που έχει στην οικογένειά του ή γενικότερα στο κοντινό του περιβάλλον, κάποιον ηλικιωμένο, που όσο περνάνε τα χρόνια έχει ανάγκη από περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη. Υπάρχουν μερικά tips που έχοντάς τα υπόψη μας, θα μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε καλύτερα στους αγαπημένους μας ηλικιωμένους.

1 Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη φροντίδα τους στο σπίτι

Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο –πόσο μάλλον όσο μεγαλώνει- να χρειάζεται να αφήσει το σπίτι του έστω και παροδικά για να βρεθεί σε μία κλινική ή ένα νοσοκομείο ή κάποιο άλλο ίδρυμα φροντίδας. Έτσι, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε –όταν είναι βέβαια δυνατόν- να έχουμε ανθρώπους, φροντιστές, νοσηλευτές, ακόμα και γιατρούς, όταν χρειάζεται, που θα τον φροντίζουν και θα τον βλέπουν στο σπίτι του και εκτός νοσοκομείου, όσο γίνεται.

2 Οργανώνουμε τη φροντίδα τους όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε

Όσο μεγαλώνει κανείς το στρες του γύρω από κάθετι ξαφνικό, απρογραμμάτιστο ή που αλλάζει τη ρουτίνα του έστω και λίγο, αυξάνεται ραγδαία. Έτσι, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να οργανώνουμε καλά και προσεκτικά όλους τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν με τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο, από την καθαρίστρια μέχρι τη νοσηλεύτρια και τον γιατρό, χωρίς να τον αγχώνουμε με αλλαγές και την προσπάθεια συντονισμού των διαφορετικών αυτών ανθρώπων.

3 Τους εμπλέκουμε στις αποφάσεις για τη φροντίδα τους

Όσο κι αν μεγαλώνει κανείς, εφόσον έχει σώας τας φρένας, έχει δικαίωμα, ανάγκη και επιθυμία να αποφασίζει για τη ζωή του και για όσα τον αφορούν, ιατρικά και μη. Έτσι, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να εμπλέκουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο στις αποφάσεις και τα σχέδια που τον αφορούν χωρίς βέβαια να τον πιέζουμε και να τον αγχώνουμε τελικά.

4 Φροντίζουμε να μην αποκλείονται κοινωνικά

Είναι σημαντικό για όλους, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, να είναι ενεργοί κοινωνικά τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. Η απομόνωση και η μοναξιά κάνει μόνο κακό και επιδεινώνει όλα τα προβλήματα.

5 Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις εξελίξεις, είτε πρόκειται για κάποιο καινούργιο γκάτζετ που βοηθά στην παρακολούθηση των δεικτών της υγείας του αγαπημένου μας, για ένα πιο άνετο κρεβάτι, για κάποιο μέσο επικοινωνίας με τους συγγενείς, τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές τους κλπ.

6 Εξετάζουμε τι δικαιούνται από το κράτος ή την Ασφάλειά τους

Μπορεί να πρόκειται για κάποιο επίδομα αναπηρίας, ένα αναπηρικό αυτοκίνητο, φυσιοθεραπείες, βοήθεια στο σπίτι… Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα θα ανακουφίσουν τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο τόσο πρακτικά, όσο και οικονομικά πιθανώς. Αλλά καθώς όλα αυτά είναι δύσκολα να τα βρει, να τα οργανώσει και να τα διεκδικήσει μόνος του χρειάζεται να τον υποστηρίξουμε σε αυτήν του την ανάγκη.  

7 Φροντίζουμε τους φροντιστές

Είναι σκόπιμο να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ηλικιωμένου και γι’ αυτό να υποστηρίξουμε τους φροντιστές με κάθε τρόπο που έχουν ανάγκη. Αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους, ξεκούραση και διαλείμματα. Ίσως επίσης μπορούμε να τους βρούμε και να τους προτείνουμε ομάδες υποστήριξης ή κοινωνικά γκρουπ όπου θα βρουν ανθρώπους ανάλογων ενδιαφερόντων με εκείνους.  

8 Δεν αποφεύγουμε την επικοινωνία

Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο ακόμα και για δύσκολες αποφάσεις ή σχετικά με συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη θεραπεία του ή την κατάσταση της υγείας του, ακόμα κι αν τα νέα ή οι προοπτικές δεν είναι καλές.

9 Ενημερωνόμαστε

Το να είμαστε ενημερωμένοι και σε επαφή με όλα τα τελευταία νέα και εξελίξεις όσον αφορά στη φροντίδα των ηλικιωμένων και στους τρόπους και τα μέσα που υπάρχουν για να τους βοηθήσουμε ή να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα, άγχη και φόβους τους, είναι σημαντικό ώστε να έχει ο αγαπημένος μας ηλικιωμένος μία καλύτερη και πιο άνετη καθημερινότητα.

10 Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Βεβαιωνόμαστε ότι το περιβάλλον στο οποίο ζει το αγαπημένο μας πρόσωπο ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του, μετριάζει τον κίνδυνο τραυματισμού ή ατυχημάτων και εξασφαλίζουμε ότι βρίσκεται τελικά σε ένα ευχάριστο οικιακό περιβάλλον.