Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Χρόνια κόπωση: Τι πρέπει να προσέχουμε στα ταξίδια

Από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρό - Ειδική Παθολόγο



Όταν ταξιδεύουμε συχνά είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν πάσχουμε από χρόνια κόπωση. Έτσι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες γενικές αρχές στα ταξίδια. Είναι λοιπόν σκόπιμο να:

Πίνουμε αρκετό νερό

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματος. Αποτελεί περίπου 60% του σωματικού μας  βάρους. Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή ρύθμιση της πίεσης, την ομαλή θερμορύθμιση, την ομαλή διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων, την ομαλή λειτουργία των νεφρών, του ήπατος ,του εντέρου, την προστασία των ιστών. Ειδικά το καλοκαίρι, το σώμα κάποιες φορές δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών και επέρχεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μειώνει την παροχή αίματος στα ζωτικά όργανα και επιδεινώνει την κόπωση στους πάσχοντες.

Αποφεύγουμε τη διάρροια

Η διάρροια προκαλεί απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών με αποτέλεσμα το σώμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, προβλήματα που επιδεινώνουν την κόπωση στους πάσχοντες. Η χρήση μη εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα συστημάτων ύδρευσης, η βρώση φαγητού που έχει παραμείνει επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου,  η βρώση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων,

η κατανάλωση μη σφραγισμένων εμφιαλωμένων ποτών, η κατανάλωση φαγητού από αμφιβόλου ποιότητας καντίνες, η παράλειψη της σωστής πλύσης των χεριών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πυροδοτούν διάρροια των ταξιδιωτών και πρέπει να αποφεύγονται.

Αποφεύγουμε τον συνωστισμό           

Ο κορωνοϊός είναι υπαρκτός κίνδυνος στους χώρους με συνωστισμό και ακόμη και σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο κόπωσης. Αποφεύγουμε τους χώρους με συνωστισμό και κρατάμε αποστάσεις, ιδιαίτερα εάν δεν έχουμε ποτέ προσβληθεί από τον ιό κατά το παρελθόν.

Διατηρούμε κατά το δυνατόν το σύνηθες σταθερό ωράριο ύπνου μας

Το ηλιακό φως κατά την ημέρα και η φυσική συσκότιση κατά τη νύχτα, συγχρονίζουν και βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς προσαρμογής του σώματος. Σήμερα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την τηλεόραση, τα ξενύχτια, πολλοί άνθρωποι κάνουν τη μέρα νύχτα. Η υπερβολική έκθεση ωστόσο στο μπλε φως αποσυντονίζει το σώμα και δυσχεραίνει την ομαλή αναπλήρωση των ενεργειακών αποθηκών. Υιοθετούμε λοιπόν σταθερό ωράριο ύπνου που να ακολουθεί κατά το δυνατόν τις ώρες της φυσικής συσκότισης και ηλιοφάνειας, περπατάμε το πρωί υπό το φως του ήλιου και χαμηλώνουμε τα φώτα μετά το σούρουπο.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ

Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Επιπλέον, τα νοθευμένα ποτά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Γενικά, είναι σκόπιμο να προτιμάμε φυσικούς χυμούς αντί για αλκοολούχα ποτά.

Δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος. Η αφυδάτωση, οι διαταραχές ηλεκτρολυτών από τις απώλειες του ιδρώτα και η ελάττωση της εγκεφαλικής άρδευσης μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λήθαργο, επηρεασμένη συνείδηση, διαταραχή συμπεριφοράς, να επιδεινώσει την κόπωση και να οδηγήσει τελικώς σε θερμοπληξία.

Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές στην άσκηση και το κολύμπι

Καλό είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας, και να αυξήσουμε σταδιακά τα λεπτά της ημερήσιας βάδισης ή κολύμβησης και να ασκούμαστε ήπια. Αυξάνουμε σταδιακά κατά πέντε με δέκα λεπτά την ποσότητα της ημερήσιας άσκησης, χωρίς να εξαντλούμε τις αντοχές μας. Καλό είναι επίσης να μην ασκούμαστε μετά τα γεύματα.