Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πώς θα πείσουμε τους ηλικιωμένους να πάνε στον γιατρό

από την Άννα Δάλλα

grandmama team 

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουμε αυτό το κοινό πρόβλημα: Νοιαζόμαστε για τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο, αλλά δεν μπορούμε να τον πείσουμε να πάει στο γιατρό. Προσπαθούμε, αλλά τίποτα από όσα λέμε δεν τον πείθουν ότι αξίζει ή ότι χρειάζεται να ελέγξει ό,τι συμβαίνει στο σώμα ή στο μυαλό του. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο να πάει στον γιατρό.

Αλλάζουμε την προσέγγισή μας

Καθώς ανησυχούμε για τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο είναι πιθανό να γινόμαστε απαιτητικοί ή πιεστικοί. Ίσως να πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω και να εκφράσουμε αλλιώς τις ανησυχίες μας. Αντί να πούμε: «Μπαμπά, ΠΡΕΠΕΙ να πας στο γιατρό, γιατί το πρήξιμο στο πόδι σου έχει ξεφύγει», μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε μια ήρεμη συζήτηση και στη συνέχεια να πούμε: "Μπαμπά, παρατηρώ ότι το πρήξιμο στο πόδι σου χειροτερεύει και αυτό με ανησυχεί γιατί θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου ιατρικού προβλήματος και νομίζω ότι πρέπει να το ελέγξουμε". Μπορούμε επίσης να του προτείνουμε: «Μπορούμε να πάμε στον γιατρό και μετά να πάμε για φαγητό. Θα είναι ένας τρόπος να περάσουμε χρόνο μαζί.» Πολύ συχνά οι ηλικιωμένοι ανησυχούν ότι θα είναι βάρος για τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Όσο περισσότερο εκφράζουμε στον αγαπημένο μας ηλικιωμένο ότι θα χαρούμε τον χρόνο που θα περάσουμε μαζί και ότι είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε στη ζωή του και να τον βοηθάμε σε τέτοιες στιγμές, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγάλουμε το ηλικιωμένο αγαπημένο μας πρόσωπο από το σπίτι και να πάμε στον γιατρό.

Ρωτάμε και ακούμε με ενδιαφέρον

Αν η αλλαγή της προσέγγισής μας δεν αποδώσει και το ηλικιωμένο αγαπημένο μας πρόσωπο εξακολουθεί να αρνείται, μπορούμε να κάνουμε ευγενικές και τρυφερές ερωτήσεις για να δούμε από πού προέρχεται το πείσμα και η επιμονή του. Μπορούμε να ρωτήσουμε: "Πες μου τι συμβαίνει και δεν θέλεις να πας στον γιατρό". Στη συνέχεια, το στοίχημα είναι να τον ακούσουμε προσεκτικά και να μην απαξιώσουμε βιαστικά τα όσα έχει να μας πει.

Προσπαθούμε να το δούμε από τη δική του πλευρά

Ο ηλικιωμένος αγαπημένος μας μπορεί να πει πράγματα όπως: «Ο γιατρός μου δεν με ακούει», «Δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο γιατρός μου.», «Το μόνο που θα κάνουν είναι να μου δώσουν φάρμακα- παίρνω ήδη πάρα πολλά φάρμακα.», «Ο γιατρός είναι πολύ νέος.»,  «Δεν με καταλαβαίνει.», «Θέλει μόνο να πάρει τα λεφτά μου.», … Ακόμα κι αν μας ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά ίσως είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι εννοεί ο αγαπημένος μας ηλικιωμένος αφού δεν είναι καθόλου σπάνιο οι ηλικιωμένοι να βιώνουν ηλικιακό ρατσισμό από τους γιατρούς, που μερικές φορές αγνοούν τα όσα τους λένε, τους μιλάνε με απαξίωση, θεωρούν ότι επειδή είναι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι συμβιβασμένοι με την αρρώστια, τον πόνο και την ανημπόρια. Φυσικά αυτή η προσέγγιση είναι επιζήμια για τους ηλικιωμένους και έτσι είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε έναν γιατρό που να κατανοεί τους ηλικιωμένους ενήλικες, ίσως έναν γηρίατρο ακόμα.

Του προτείνουμε να τον συνοδέψει κάποιος άλλος

Εάν το ηλικιωμένο αγαπημένο μας πρόσωπο δεν θέλει να πάει μαζί μας στο γιατρό μπορούμε να του προτείνουμε να πάει με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή με έναν φίλο. Αν συμφωνήσει, αντί να πληγωθούμε επειδή διαλέγει κάποιον άλλον αντί για εμάς, ας το δούμε ως μία ευκαιρία να διευρύνουμε το δίκτυο φροντίδας του. Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα κέρδος για όλους.

Ζητάμε βοήθεια

Ακόμα αρνείται; Δοκιμάζουμε να ζητήσουμε από ένα άλλο μέλος της οικογένειας ή φίλο να επικοινωνήσει με τον ηλικιωμένο αγαπημένο μας για να εκφράσει την ανησυχία του για το ιατρικό πρόβλημα, να τον ενθαρρύνει να πάει στο γιατρό και να τον ρωτήσει αν θέλει να τον συνοδέψει στον γιατρό. Ίσως μπορούμε να του προτείνουμε να βρούμε έναν γιατρό που θα τον επισκεφτεί στο σπίτι του ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθεί και να ταλαιπωρηθεί εκείνος.

Του δίνουμε λίγο χώρο

Αν έχουμε δοκιμάσει όλες αυτές τις στρατηγικές και ο αγαπημένος μας ηλικιωμένος εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμος να πάει στον γιατρό, ίσως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα και να του δώσουμε λίγο χώρο. Εξάλλου, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι ικανοί να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις σχετικά με την ιατρική περίθαλψή τους και μπορούν να αποφασίσουν πότε και πώς επιθυμούν να πάνε στο γιατρό. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουμε - να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο να αγωνίζεται. Είναι δύσκολο αλλά είναι το σωστό. Πολλοί ηλικιωμένοι φοβούνται γιατί βρίσκονται σε αυτό το ηλικιακό σημείο που είναι κοντά στον θάνατο και φοβούνται ότι ό,τι βρουν θα είναι αυτό που θα τους σκοτώσει. Ας μην ξεχνάμε ότι το έχουν δει να συμβαίνει σε πολλούς αγαπημένους και φίλους τους.

Σημείωση: Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να δει τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο γιατρός επειγόντως και οπωσδήποτε. Όταν θεωρούμε ότι πρόκειται για μία τέτοια περίπτωση είναι σκόπιμο να καλέσουμε ασθενοφόρο ή να τον πάμε οι ίδιοι στο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό του για να μας καθοδηγήσει ή να καλέσουμε γιατρό στο σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διστάσουμε αν η κατάσταση μας φαίνεται ανησυχητική και αν τον βλέπουμε ότι δεν είναι καλά, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνεί και επιμένει ότι δεν χρειάζεται γιατρό.