"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΣύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παππούδες που προσέχουν τα εγγόνια τους και δεν λένε «όχι» στο μπεϊμπισίτινγκ έχουν ένα ακόμα θετικό (εκτός από τον ευχάριστο χρόνο που περνάνε με τα εγγόνια τους) και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Πολλοί λένε ότι το να είναι κανείς παππούς είναι σαν να έχει παιδιά με τα οποία περνάει όμως μόνο τις ευχάριστες στιγμές χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει – λύσει προβλήματα. Ο Δρ. Ronan Fratora, γηρίατρος από την Κλινική του Cleveland των ΗΠΑ, έκανε μία έρευνα και μελέτησε αποτελέσματα από 500 ανθρώπους, 70 ετών και μεγαλύτερων, που πήραν μέρος στην Berlin Aging Study.
O Δρ. Fratora τονίζει ότι καθώς μεγαλώνουμε θέλουμε να είμαστε σωματικά, κοινωνικά και διανοητικά ενεργοί γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά μας βοηθούν να ζήσουμε και περισσότερο.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι παππούδες έκαναν μπεϊμπισίτινγκ στα εγγόνια τους μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 20 χρόνια σε σύγκριση με όσους δεν πρόσεχαν τα εγγόνια τους. Καταλαβαίνουμε ότι οι παππούδες που κρατάνε τα εγγόνια τους μειώνουν το στρες τους και όλοι γνωρίζουμε πόσο το στρες αυξάνει την πιθανότητα θανάτου. Ουσιαστικά το μπεϊμπισίτινγκ έρχεται να γεμίσει το κενό που αφήνει η συνταξιοδότηση και δίνει στις γιαγιάδες και τους παππούδες καινούργιες «υποχρεώσεις», ευχάριστες ευθύνες και μία ρουτίνα, που τόσο έχουν ανάγκη. Πρέπει όμως –για να αυξήσουν τις πιθανότητες για τη μακροζωία- να προσπαθήσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες ώστε να μην φτάσουν να αγχωθούν υπερβολικά από τις πολλές ευθύνες και την καθημερινή «δουλειά».