Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Η χημική ουσία που ευθύνεται για το Πάρκινσον

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Σύμφωνα με αρκετούς νευρολόγους τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει επιδημία της νόσου Πάρκινσον. Ήδη είναι η γρηγορότερα εξελισσόμενη νευρολογική διαταραχή στον σύγχρονο κόσμο. Μάλιστα, στις Η.Π.Α. τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 35% οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη νόσο Πάρκινσον και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα επόμενα 25 χρόνια το ποσοστό θα διπλασιαστεί και πάλι. Οι περισσότερες περιπτώσεις Πάρκινσον είναι ιδιοπαθείς, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια σαφής αιτία που να δικαιολογεί την εμφάνισή τους. Οι επιστήμονες όμως έχουν βρει κάποια γονίδια που φαίνεται να δημιουργούν μία προδιάθεση προς τη νόσο. Την εμφάνιση της νόσου επηρεάζει επίσης η έκθεση σε κάποιες χημικές ουσίες αλλά και οι τραυματισμοί ή οι παθήσεις του εγκεφάλου. Επίσης, η νόσος του Πάρκινσον φαίνεται να είναι 1,5 φορές πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Μία χημική ουσία εξαπλασιάζει τις πιθανότητες για Πάρκινσον

Σύμφωνα με έρευνες, η εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον μπορεί να σχετίζεται με την ευρεία χρήση ενός χημικού συστατικού. Πρόκειται για το TCE (το τριχλωροαιθυλένιο), που αποτελεί συστατικό σε διάφορα προϊόντα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα στεγνοκαθαριστήρια, αλλά και σε χρωστικές ουσίες, κόλλες, καθαριστικά χαλιών, καθαριστικά που αφαιρούν τα λίπη και τα έλαια, γυαλιστικά παπουτσιών κ.α.

Οι έρευνες έχουν συσχετίσει το τριχλωροαιθυλένιο με την αύξηση της εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον από το 2008 ακόμη, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι το εν λόγω χημικό συστατικό μπορεί ακόμα και να εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για να εμφανίσουν τη νόσο του Πάρκινσον άτομα που έρχονται σε συχνή και μεγάλη επαφή με το TCE. Η συγκεκριμένη ουσία έχει επίσης χαρακτηριστεί ως καρκινογόνος και έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του νεφρού, του τραχήλου, του συκωτιού κ.α. Η συσχέτισή της με τη νόσο Πάρκινσον δεν είναι τόσο προφανής καθώς η εμφάνισή της σοβαρής αυτής νευρολογικής ασθένειας, προκύπτει συνήθως πολλά χρόνια μετά την έκθεση του ατόμου στην ουσία (Το Πάρκινσον εμφανίζεται συνήθως μετά τα 60 με 65 χρόνια). Μάλιστα πλέον το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί ότι το TCE μπορεί να συμβάλει, να προκαλεί ή και να χειροτερεύει τη νόσο Πάρκινσον, ενώ η χρήση του έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ειδική άδεια.

Το όνομα της νόσου προέρχεται από τον πρώτο που την παρατήρησε

Η νόσος Πάρκινσον πήρε το όνομά της από τον άνθρωπο που πρώτος την περιέγραψε (περιέγραψε τα συμπτώματά της σε 6 άτομα και επίσης ξεχώρισε τον τρόμο κατά την κίνηση από εκείνον όταν δεν υπάρχει κίνηση) και ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Βρετανό James Parkinson, που πέθανε το 1824 και η ασθένεια πήρε το όνομά του περίπου 60 χρόνια μετά τον θάνατό του. Μάλιστα, η παγκόσμια ημέρα Πάρκινσον έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στα γενέθλιά του, στις 11 Νοεμβρίου.