"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΤόσο ο πολύς όσο και ο λίγος ύπνος φαίνεται ότι είναι πιθανό να μπορούν να προκαλέσουν νοητικά προβλήματα μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ageing. Μάλιστα οι ερευνητές μας πληροφορούν και σχετικά με τις ακριβείς ώρες που είναι καλό να κοιμόμαστε ώστε να κρατήσουμε το μυαλό μας υγιές μετά τη μέση ηλικία. Η ποσότητα αυτή του ύπνου δεν είναι περισσότερες από 7 ώρες κάθε νύχτα. Μάλιστα, οι περισσότερες ή οι λιγότερες ώρες ύπνου σχετίζονται με κακή πνευματική απόδοση.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανών, ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών, που πήραν μέρος στο Βρετανικό πρόγραμμα της βιοτράπεζας, μία έρευνα που παρακολούθησε τον ύπνο, την ψυχική και σωματική υγεία αλλά και την πνευματική απόδοσή τους. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τόσο ο ελλιπής (λιγότερες από 7 ώρες) όσο και ο παραπανίσιος ύπνος (περισσότερες από 7 ώρες) σχετίζονταν με χαμηλότερη ταχύτητα της ικανότητας νοητικής επεξεργασίας καθώς και με χειρότερη οπτική προσοχή, μνήμη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Οι 7 ώρες καθημερινά φαίνεται ότι είναι επίσης η κατάλληλη ποσότητα για ισορροπημένη και καλή ψυχική υγεία, ενώ όσοι κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο φαίνεται να βιώνουν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη αλλά και να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής.
Η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge εξήγησε ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία αλλά κυρίως όσο μεγαλώνουμε. Τόνισε επίσης τη σημασία του να φροντίζουμε να κοιμούνται καλά οι ηλικιωμένοι ειδικά όταν έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή άνοιας. Άλλωστε, ο ύπνος κατά κάποιον τρόπο καθαρίζει τον εγκέφαλο οπότε αν δεν κοιμόμαστε αρκετά ίσως δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι προκύπτουν προβλήματα και με τον διακοπτόμενο ύπνο που αυξάνει τον δείκτη φλεγμονής και μαζί ασθένειες που σχετίζονται με τα γεράματα.
Επιπλέον στοιχεία αναδεικνύουν τις 7 ώρες ύπνου στον ιδανικό αριθμό, καθώς οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τις τομογραφίες 40000 ανθρώπων από την έρευνα και βρήκαν μεγάλες διαφορές στη δομή περιοχών του εγκέφαλου που έχουν να κάνουν με τη μνήμη και τη διαχείριση πληροφοριών, σε όσους κοιμούνταν λιγότερο ή περισσότερο από 7 ώρες καθημερινά.