Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε την υγεία μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΟι άνθρωποι τείνουμε να θεωρούμε ότι όσο μεγαλώνουμε είναι αναμενόμενο η υγεία μας να χειροτερεύει, να νοιώθουμε πόνους, να μην μπορούμε να κάνουμε όσα μπορούσαμε παλιά. Έχουμε την εντύπωση ότι ο δρόμος μας είναι στρωμένος με καρδιολογικά προβλήματα, αρθριτικά και άνοια και ότι μαζί με τα κεράκια που αυξάνονται στη γενέθλια τούρτα μας αρχίζει και η κατηφόρα. Οι ερευνητές όμως δεν συμφωνούν και τονίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι τα πράγματα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μία πολύ μεγάλη έρευνα από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο John Hopkins παρακολούθησε για περισσότερα από 7 χρόνια, 6000 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 44 και 84 ετών. Εκείνοι που έκαναν αλλαγές «καλές» για την υγεία τους, όπως το να κόψουν το κάπνισμα ή να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή ή να ξεκινήσουν να ασκούνται συστηματικά ή να προσέχουν το βάρος τους μείωσαν τον κίνδυνο του θανάτου τους κατά 80%. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, οι επιστήμονες βρήκαν ότι αν κάποιος αντικαταστήσει την κλασική «κακή» διατροφή που περιλαμβάνει πολλά κακά λιπαρά, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά, με μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, στην ηλικία των 60, μπορεί να καταφέρει να προσθέσει ακόμα και 10 χρόνια στη ζωή του. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουνν ότι ακόμα κι αν κάνει αυτήν την αλλαγή στα 80 του μπορεί να προσθέσει επιπλέον 3 χρόνια στο προσδόκιμο επιβίωσής του.

Οδηγίες… ανάλογα με την ηλικία μας

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβουλέψουν τους ανθρώπους τι ακριβώς να κάνουν και πότε ακριβώς ώστε να ζήσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσαν να πουν ότι: Στα 40 και τα 50 θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε σταθερές φιλίες γιατί μετά από αυτές τις ηλικίες είναι δύσκολο να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους. Στα 60 και κάθε χρόνο μετά από αυτήν την ηλικία είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να αυξάνουμε έστω και λίγο κάθε χρονιά –σε σύγκριση με την προηγούμενη- την άσκηση που κάνουμε. Και κάθε χρόνο της ζωής μας είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να μειώνουμε έστω και λίγο τις θερμίδες που καταναλώνουμε, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Ακολουθούμε τις συνήθειες των αιωνόβιων του πλανήτη

Ακόμα και μέχρι τα 80 ή τα 90 μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όταν νομίζουμε ότι είμαστε μεγάλοι για να αλλάξουμε τότε ακριβώς είναι η στιγμή να προχωρήσουμε σε αλλαγές, μικρές ή μεγάλες. Το σώμα μας έχει πάντα την ικανότητα να αλλάξει και να ανανεωθεί, στα 60, στα 70 ακόμα και στα 90 μας. Ουσιαστικά οι επιστήμονες μας λένε να ακολουθήσουμε τις συνήθειες των ανθρώπων που μένουν στις «μπλε περιοχές» του πλανήτη, αυτές που τις παρακολουθούν οι επιστήμονες επειδή οι κάτοικοι τους είναι σε μεγάλα ποσοστά αιωνόβιοι. Τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Τρώνε πολύ ψάρι, πολλά λαχανικά και φρούτα και γενικά προϊόντα που παίρνουν φρέσκα από τη γη τους (π.χ. ελαιόλαδο) και μέσα στην ημέρα φροντίζουν να βρίσκουν τρόπους που τους μειώνουν το στρες (π.χ. μεσημεριανή σιέστα).

Έτσι, αν θέλουμε να κάνουμε μία περίληψη όλων όσων είναι σκόπιμο να –ξεκινήσουμε να- κάνουμε στα 60 μας, οι ειδικοί θα μας έλεγαν: να τρώμε μεσογειακά, να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας (ειδικά το επεξεργασμένο), να τρώμε λιγότερη ποσότητα φαγητού, να περιορίσουμε το αλκοόλ, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και να αποφεύγουμε τους πολλούς «υπνάκους» στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όσο περνάει η ώρα και βραδιάζει, ώστε να μην «κινδυνεύει» ο βραδινός μας ύπνος.