Grandmama

5 φθινοπωρινές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας

Από την Κωσταλένια Καλλιανιώτη

διαιτολόγο-διατροφολόγο



Κολοκύθα: Η πορτοκαλί κολοκύθα, διατροφικό σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη μοναδική και γλυκιά γεύση της. Έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C (βιταμίνες απαραίτητες για την καλή υγεία του δέρματος), ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ανάμεσα στο πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει, ξεχωρίζουν η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις που φαίνεται πως βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδα, μιας από τις βασικές αιτίες απώλειας όρασης στην Τρίτη Ηλικία.

Ρόδι: Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το ρόδι έχει εντυπωσιακή διατροφική αξία. Παρέχει περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γρ., ενώ περιέχει ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, σημαντικούς εκπροσώπους της οικογένειας των αντιοξειδωτικών. Μελέτες του έχουν αποδώσει αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες φαίνεται να οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.  Επίσης, ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη διαχείριση των διαρροιών.

Μανιτάρι: To μανιτάρι κρύβει στη σύστασή του μεγάλη συγκέντρωση χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το παντοθενικό οξύ και οι βιταμίνες  Β2, Β3 και Β6. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός οτι περιέχει φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και σχεδόν μηδέν λιπαρά.

Αχλάδι: Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου, το αχλάδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαλκό, βιταμίνη C και βιταμίνη K. Θεωρείται από τα πιο εύπεπτα φρούτα, ενώ βρίσκεται στις υψηλές θέσεις στη λίστα με τα φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονόλες (αντιοξειδωτικές ενώσεις). Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει οτι τα συστατικά του μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου, αλλά και στη διαχείρηση του διαβήτη τύπου 2.

Κουνουπίδι: Παρότι του έχει βγει… το κακό όνομα λόγω μυρωδιάς, το κουνουπίδι μόνο κακό δεν είναι για τον οργανισμό μας. Είναι ιδιαίτερα ολιγοθερμιδικό (περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι βρασμένου κουνουπιδιού) και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, τα οποία φαίνεται πως συμβάλλουν θετικά σε διάφορους τομείς της υγείας μας, όπως είναι το καρδιαγγειακό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Να μην ξεχνάτε, τέλος, ότι ο σχεδιασμός της διατροφής του κάθε ατόμου είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, καθώς ανάλογα με την ύπαρξη παθήσεων, αλλά και τους βιοχημικούς μας δείκτες μπορεί να υπάρχει η ανάγκη περιορισμού ενός ή περισσότερων τροφίμων.