Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Επιτρεπτά όρια αλκοόλ για την υγεία μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΟίνος ευφραίνει καρδίαν. Όχι όμως όταν το παρακάνουμε. Σκόπιμο είναι να γνωρίζουμε πότε χρειάζεται να βάλουμε όριο στο αλκοόλ που καταναλώνουμε.

Ακριβώς επειδή πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να συνοδεύουμε με ένα «ποτηράκι» τόσο τις ευχάριστες όσο και τις δυσάρεστες στιγμές μας, τα γεύματά μας, τη διασκέδασή μας, τις εξόδους μας, τις συναθροίσεις με φίλους κλπ. είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσουμε μήπως το παρακάνουμε με το αλκοόλ. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες προκαλεί ευχαρίστηση και πιθανώς να έχει και ευεργετική δράση στην υγεία μας, αλλά όταν το υπερκαταναλώνουμε μπορεί να μας βλάψει. Καθώς, λοιπόν, τα όποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το αλκοόλ είναι δοσοεξαρτώμενα, οι επίσημοι Οργανισμοί Υγείας έχουν θεσπίσει τα ανώτατα όρια επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλ από υγιείς ενήλικες.

Ναι ή όχι στο αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες είναι ευχάριστη εμπειρία και πολλές φορές ακόμα και οι γιατροί συστήνουν ένα ποτήρι για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρ’ όλα αυτά η υπερβολική κατανάλωση είτε περιστασιακά είτε σε μόνιμη βάση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αλκοόλ συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας καταστολή.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα από τη συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ είναι: ηπατικές βλάβες, καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες κ.ά.

Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται;

Ακριβώς επειδή οι βλάβες που προκαλεί το οινόπνευμα είναι δοσοεξαρτώμενες,  οι επίσημοι Οργανισμοί Υγείας έχουν θεσπίσει τα ανώτατα όρια επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλ από υγιείς ενήλικες. Αυτά τα όρια θεωρούνται ασφαλή ώστε να μην προκληθούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό μας και ανέρχονται σε 14 μονάδες αλκοόλης την εβδομάδα, ενώ είναι κοινά για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν όπου ήταν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο.

Οι παραπάνω αριθμοί εκφράζουν το ανώτατο όριο αλκοόλ που μπορεί να καταναλώνει την εβδομάδα ένας υγιής ενήλικας. Το ιδανικό, εξηγούν οι ειδικοί, είναι αυτές οι δόσεις να κατανέμονται σ’ όλη την εβδομάδα και να αφήνει κανείς 2 με 3 ημέρες ελεύθερες χωρίς ποτό.

Σε τι αντιστοιχούν οι 14 μονάδες αλκοόλης

*Σε 6 ποτήρια κρασί των 175 ml, το καθένα

*Σε 6 ποτήρια μπύρα των 568 ml, το καθένα (1 UK pint)

*Σε 14 ποτήρια των 25 ml ποτό (με 40% αλκοόλ)

Σημείωση: Σκόπιμο είναι να έχουμε υπόψη μας ότι μία συνηθισμένη δόση των αποκαλούμενων «σκληρών» ποτών (βότκα, ουίσκι, τεκίλα κλπ.), που σερβίρεται στα μπαρ δηλαδή,  είναι περίπου 50 ml. Οπότε, αν πίνουμε «σκληρά» ποτά σε δόσεις, όπως εκείνες των μπαρ, δικαιούμαστε μέχρι 7 την εβδομάδα.

Αλκοόλ και ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι όσο μεγαλώνουν το σώμα τους μεταβολίζει πιο αργά, μεταξύ όλων των άλλων, και το αλκοόλ. Έτσι, είναι σκόπιμο να μειώσουν τις ποσότητες που πίνουν και επίσης, όταν παίρνουν φάρμακα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να διαβάζουν προσεκτικά τις αντενδείξεις, καθώς κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα απαγορεύεται να συνδυάζονται με ποτό.

Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, (www.dimosthenopoulos.gr).