Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Γιατί συνήθως οι ηλικιωμένοι δεν τρώνε σωστά;

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Συχνά, οι αγαπημένοι μας ηλικιωμένοι δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους και είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να αντιληφθούν τα καμπανάκια που χτυπάνε, ώστε να τους βοηθήσουμε. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που συμβάλει στην υγεία των ηλικιωμένων. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγαπημένος μας παππούς ή γιαγιά/ μαμά ή μπαμπάς δεν σιτίζεται καλά, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση (π.χ. να βοηθήσουμε με τα ψώνια ή με το μαγείρεμα, να βρούμε έναν φροντιστή/ γηροκόμο). Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να έχει πάει στραβά.

Οι αισθήσεις φθίνουν

Όσο μεγαλώνουμε, οι αισθήσεις μας μειώνονται σε ένταση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια από μέρους μας προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα ερέθισμα. Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σταδιακά φθίνουν, γι’ αυτό και συχνά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να χάνουν την όρεξή τους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ηλικιωμένος μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα φρέσκο τρόφιμο έναντι ενός μπαγιάτικου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η υγεία του.

Παρενέργειες των φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ναυτία και μειωμένη όρεξη, ενώ μπορεί ακόμα και να αλλάξουν τις αντιλήψεις μας περί… γεύσης. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να μην έχουμε κέφι να φάμε και να καταλήγουμε να παρακάμπτουμε γεύματα.

Προβλήματα στα δόντια

Τα οδοντιατρικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στις μεγάλες ηλικίες και αυτό έχει -όπως είναι προφανές- αντίκτυπο και στην κατανάλωση φαγητού.

Οικονομικά θέματα

Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν μειωμένους πόρους και αντιμετωπίζουν με ανησυχία τα οικονομικά θέματα. Γι’ αυτούς τους λόγους συχνά περιορίζουν τις αγορές τους ή επιλέγουν φθηνά τρόφιμα, χαμηλής συνήθως διατροφικής αξίας. Αυτό, όπως είναι προφανές, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες διατροφικές ελλείψεις.

Δυσκολία μετακίνησης

Για να βρει κανείς φρέσκα προϊόντα συχνά χρειάζεται να απομακρυνθεί από το σπίτι του και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι ηλικιωμένοι αποθαρρύνονται από το να κάνουν μια καλή διατροφή. 

Σωματικές δυσκολίες

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνά αδυναμίες (π.χ. βάδισης), ειδικά όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα. Ο πόνος και η μειωμένη σωματική δύναμη μπορούν να κάνουν τις πιο απλές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια, ακόμα και το καθάρισμα ενός μήλου, να φαντάζουν Γολγοθάς, επομένως η διατροφή συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης που είναι συχνή στους ηλικιωμένους είναι συχνά υπεύθυνη για την ανεπαρκή σίτισή τους.

Κατάθλιψη

Καθώς μεγαλώνουμε βιώνουμε σημαντικές αλλαγές (π.χ. τα παιδιά μας φεύγουν μακριά μας, χάνουμε φίλους στην ίδια ηλικία με εμάς, νιώθουμε μοναξιά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Κάπως έτσι και οι ηλικιωμένοι μπορεί να παραιτηθούν από τη ζωή και να χάσουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και το φαγητό.