Grandmama

Συνταγή: Κολοκυθόσουπα με καρότο

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Η κολοκύθα οφείλει το ζωηρό πορτοκαλί της χρώμα στη μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών που περιέχει. Τα καροτενοειδή έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχετίζονται με πρόωρη γήρανση, εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και πλήθος λοιμώξεων. Παράλληλα, το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που φαίνεται να προστατεύουν από διάφορες ασθένειες των ματιών (π.χ. καταρράκτης). Στη σύνθεσή της η κολοκύθα περιέχει επίσης πρωτεΐνες και ωφέλιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα που μπορεί να προστατεύουν από σοβαρές νόσους, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και προστατεύει τα μάτια, και βιταμίνης C που φέρεται να επιδρά επίσης θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, η κολοκύθα περιέχει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Ταιριάζει υπέροχα σε πίτες και φτιάχνει γευστικές σούπες, όπως αυτή που ακολουθεί.

Υλικά (για 4-6 μερίδες):

1 κολοκύθα (1 κιλό) σε κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσα ψιλοκομμένα

2 καρότα σε ροδέλες

1 πατάτα σε κυβάκια

Λίγο τζίντζερ

2 κουταλάκια δενδρολίβανο

5 κουταλιές ελαιόλαδο

Πιπέρι

Ελάχιστο αλάτι

Τυρί κότατζ ή κατίκι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα ελάχιστο νερό και λίγο λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα πράσα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τα καρότα και την πατάτα και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε την κολοκύθα, το τζίντζερ και το δενδρολίβανο, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπάζονται τα λαχανικά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.

Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.

Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν μαλακή υφή. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, πρέπει να χτυπάμε λίγη ποσότητα κάθε φορά στο μπλέντερ.

Πριν σερβίρουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο μας μια κουταλιά τυρί κότατζ ή κατίκι.

Συμβουλή: Το κόψιμο της κολοκύθας είναι αρκετά κοπιαστικό. Αν δυσκολευόμαστε, λοιπόν, να την κόψουμε ή δεν έχουμε τον χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε κομμάτια κολοκύθας τα οποία κυκλοφορούν έτοιμα κομμένα στην αγορά.  

 

Background photo created by rawpixel.com - www.freepik.com