Grandmama

Συνταγή: Κουνουπιδόσουπα

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Οι φούντες του κουνουπιδιού είναι λευκές, επειδή τα μεγάλα και παχιά πράσινα φύλλα του δεν επιτρέπουν στον φως του ήλιου να το φτάσει και επομένως να δημιουργηθεί χλωροφύλλη. Θεωρείται ιδανικό λαχανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, επειδή έχει λίγες θερμίδες και δεν περιέχει λίπος. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση. Παράλληλα, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις τροφές που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να εντάξουμε το κουνουπίδι στη διατροφή μας.

Yλικά (για 4 μερίδες):

1 γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο

1 μπουκέτο κουνουπίδι σε κομμάτια

3 φλιτζάνια σπιτικός ζωμός λαχανικών χωρίς αλάτι

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι γάλα

Πιπέρι, ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει λίγο. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20-25΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Ενδιαμέσως ανακατεύουμε καλά. Όταν το κουνουπίδι μαλακώσει, το χτυπάμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το νερό. Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Μυστικό: Για να απαλλαγούμε από τη δυσάρεστη οσμή του κουνουπιδιού κατά το μαγείρεμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κομμάτια ψωμιού μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι ή μερικές κουταλιές χυμό λεμονιού.