"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΜήπως σηκώνεστε τη διάρκεια της νύχτας και κάνετε επιδρομές στην κουζίνα και το ψυγείο με αποτέλεσμα να τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμα και αντίστοιχης ποσότητας με όσα καταναλώσατε στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας;
Ακόμα κι αν έχει αρχίσει να συμβαίνει σε εσάς τώρα τελευταία ή ακούσατε γι’ αυτήν τη «συνήθεια» πρόσφατα, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι ήδη από το 1955, ο Δρ. Albert Stunkard, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. περιέγραψε το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας (night eating syndrome) όπως το ονόμασε, και ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή ως σύνδρομο. Έρευνες έδειξαν αργότερα ότι οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτή τη συμπεριφορά τρώνε περισσότερο από το 50% των καθημερινών θερμίδων που καταναλώνουν ανάμεσα στις 8 το βράδυ και τις 6 το πρωί.
Διαφορετική η νυχτερινή υπερφαγία από τη βουλιμία
Οι άνθρωποι που τρώνε τη νύχτα (είτε επειδή σηκώνονται από τον ύπνο είτε επειδή δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν), ακόμα και υπερκαταναλώνοντας θερμίδες δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα με όσους πάσχουν από βουλιμία. Δεν καταναλώνουν δηλαδή τόσο μεγάλες ποσότητες θερμίδων όσο εκείνοι που επιδίδονται σε ένα βουλιμικό επεισόδιο, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει ακόμα και 2000 ή 3000 θερμίδες τη φορά! Η νυχτερινή υπερφαγία αφορά συνήθως γυναίκες που στερούνται την τροφή στη διάρκεια της ημέρας και κατά κάποιο τρόπο νοιώθουν ότι «δικαιούνται» να φάνε το βράδυ. Όσο οι γυναίκες αυτές στερούνται, τόσο πιο έντονο γίνεται το αίσθημα της πείνας που νοιώθουν και έτσι φτάνουν το βράδυ να μην μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο εκτός από το φαγητό με αποτέλεσμα να φτάνουν πια να χάνουν τον έλεγχο του τι τρώνε τη νύχτα.
Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε
Καταρχάς είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις αιτίες πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά και θα σας δείξουν πώς να την ξεπεράσετε. Αυτοί δεν είναι άλλοι από έναν διατροφολόγο και έναν ψυχολόγο. Επίσης θα σας βοηθήσει:
*Να μην περιορίζετε υπερβολικά τις θερμίδες που καταναλώνετε στη διάρκεια της ημέρας.
*Να τρώτε αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών μέσα στην ημέρα ώστε να μην πεινάτε τη νύχτα.
*Να αποφεύγετε τρόφιμα (π.χ. γλυκά, παγωτά, μπισκότα, σοκολάτες, δημητριακά ή μπάρες με πολλή ζάχαρη, πατατάκια, ποπ κορν με διάφορες γεύσεις) που κάνουν το σάκχαρο του αίματος να ανεβαίνει πολύ και απότομα γιατί μετά, όταν πέφτει, είναι πιθανό να αναζητάτε και πάλι γλυκά και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
*Αν ξυπνήσετε τη νύχτα, προσπαθήστε να «πάρετε» το μυαλό σας από το φαγητό εστιάζοντας σε άλλες ασχολίες (π.χ. διαβάστε ένα βιβλίο).
*Να πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα πριν τον ύπνο.
*Να έχετε έτοιμο ένα υγιεινό σνακ ώστε να το καταναλώσετε ως εναλλακτική λύση αν νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να περιορίσετε την πείνα σας.
Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, (www.dimosthenopoulos.gr).