Grandmama

Η διατροφή που ρίχνει τη χοληστερίνη

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



10+1 βασικές αλλαγές στη διατροφή μας

*Λέμε όχι στις «βαριές» σάλτσες που είναι πλούσιες σε λιπαρά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος με γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

*Αποφεύγουμε τα γλυκά (κυρίως τις πάστες και τα κρεμώδη γλυκά).

*Δεν καταναλώνουμε έτοιμα αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν ή τσουρέκια.

*Αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα (π.χ. την πέτσα από το κοτόπουλο). 

*Επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

*Προτιμάμε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό ή το ποσάρισμα. Όταν επιλέξουμε να τηγανίσουμε χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο.

*Καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Τις βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα όσπρια, στα λαχανικά, στα φρούτα και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι και χαμηλές σε χοληστερόλη.

*Προτιμάμε καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης.

*Τα αυγά δεν απαγορεύονται, απλώς τα καταναλώνουμε με μέτρο, επειδή ο κρόκος περιέχει χοληστερόλη.

*Εντάσσουμε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά στη ζωή μας, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα.

 *Βάζουμε στη διατροφή μας και τα εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά. Τα βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) και στον λιναρόσπορο.

Επιστημονική επιμέλεια: Κωσταλένια Καλλιανιώτη,  MSc  Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος