Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πού βρίσκεται η βιταμίνη D;

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Πόσα γνωρίζουμε για τη βιταμίνη D, που τελευταία γίνεται πολύς λόγος γι’ αυτήν και την έλλειψη της; Το κυριότερο από όλα: Πώς μπορούμε να πάρουμε όση έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του;

Είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και είναι πολύτιμη γιατί βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενός στοιχείου σημαντικού για την καλή κατάσταση του σκελετού και των δοντιών μας, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, έχει φανεί ότι η βιταμίνη D  πιθανώς προστατεύει και από καρκίνους, κυρίως εκείνον του παχέος εντέρου. Τη βιταμίνη D τη συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου. Το παράδοξο όμως είναι ότι έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί μεσογειακοί λαοί έχουμε έλλειψη σε βιταμίνη D, παρά τη σχεδόν καθημερινή μας έκθεση στον ήλιο. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Πώς μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε

Κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε κάθε μέρα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, την οποία παίρνουμε κατά κανόνα από τον ήλιο (σε ποσοστό μέχρι και 90%), καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα για να συντεθεί στη συνέχεια η βιταμίνη D. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τη συνθέσουμε; Να καθόμαστε συχνά, αν είναι δυνατόν καθημερινά για 15 με 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με το χρώμα τους δέρματός μας, αν είμαστε ανοιχτόχρωμοι η βιταμίνη D παράγεται πιο γρήγορα) στον ήλιο αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια μας (χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας).

Πότε χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Για όλους όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση ή είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών, είναι σημαντική η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D συχνά μαζί με ασβέστιο ή / και άλλα  αντιοστεοπορωτικά φάρμακα.

Βιταμίνη D και διατροφή

Περιορισμένες ποσότητες της βιταμίνης D περιέχουν κάποια τρόφιμα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός) και κάποια θαλασσινά (π.χ. στρείδια). Επομένως είναι προφανές ότι η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος και ότι η διατροφή λειτουργεί επικουρικά.

Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, (www.dimosthenopoulos.gr).