Grandmama

Οι 5 τροφές της καρδιάς μας

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς μας. Συνήθως –σε τέτοιες περιπτώσεις– αναφερόμαστε στα όσα πρέπει να περιορίσουμε ή να αφαιρέσουμε τελείως από τη διατροφή μας. Εδώ, θα μιλήσουμε, αντίθετα, για όσα κάνουν καλό. Να, ποιες είναι οι 5 τροφές, που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή που ακολουθούμε επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Έχουμε σίγουρα υπόψη μας διατροφικά πρότυπα που επιβαρύνουν την κατάσταση των διαφόρων οργάνων του σώματός μας. Εκτός όμως από τη διατροφή που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού μας, υπάρχει, στον αντίποδα, και εκείνη που βοηθά στο να είμαστε, να νιώθουμε και να λειτουργούμε καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και με την υγεία της καρδιάς μας. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις 5 τροφές που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τις τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και της πίεσης, αλλά και που προστατεύουν τα αγγεία μας.

Σκόρδο

Οι ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο, με κυριότερη την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στην υψηλή χοληστερόλη και στην ανεβασμένη πίεση.

Δοκιμάστε: Να προσθέσετε σκόρδο στα φαγητά σας. Αν το αποφεύγετε επειδή σας ενοχλεί η μυρωδιά του, δοκιμάστε να το βράσετε για λίγα λεπτά μέσα σε γάλα, πριν το προσθέσετε στο μαγείρεμά σας.

Σαρδέλα

Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία φαίνεται ότι αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη και βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, προστατεύοντας από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Δοκιμάστε: Να βάλετε τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας, ιδανικά δυο φορές την εβδομάδα.

Βρόμη

Η βρόμη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιά με δυο τρόπους. Από τη μια πλευρά, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ουσίες, προστατεύει την ολική και την «καλή» χοληστερόλη από την οξείδωση, βοηθώντας έτσι να μην σχηματιστεί αθηρωματική πλάκα και από την άλλη ορισμένοι πολυσακχαρίτες που περιέχει (β-γλυκάνες) βοηθούν στον σχηματισμό ενός προστατευτικού «φιλμ» στο λεπτό έντερο, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Δοκιμάστε: Να τη βάλετε σε γάλα ή γιαούρτι, προσθέτοντας σταφίδες (που έχουν επίσης σχετιστεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης), μούρα (που προστατεύουν την αγγειακή λειτουργία και κατ’ επέκταση είναι ευεργετικά για την καρδιά) και σπόρους της επιλογής σας (π.χ. κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο), να την χρησιμοποιήσετε αντί για φρυγανιά στα μπιφτέκια, να την προσθέσετε στις συνταγές για κέικ ή μπισκότα, αντικαθιστώντας ένα μέρος του αλευριού που χρησιμοποιείτε κανονικά.

Ξηροί καρποί

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών (όπως για παράδειγμα τα καρύδια που περιέχουν α-λινολενικό οξύ) συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, η οποία σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κατ’ επέκταση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, οι επιστήμονες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωσή τους με μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Δοκιμάστε: Να καταναλώνετε μια χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα, είτε σκέτους σαν σνακ, είτε σαν μια υγιεινή προσθήκη στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σας.

Ντομάτα

Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία (που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα της), η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και -σύμφωνα με έρευνες- συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δοκιμάστε: Να χρησιμοποιείτε την ντομάτα με τη μορφή σάλτσας (π.χ. μέσα σε λαδερό φαγητό ή συνοδεύοντας τα ζυμαρικά σας), επειδή έχει φανεί ότι η θερμότητα (ζέσταμα), αλλά και η προσθήκη κάποιας λιπαρής ουσίας (π.χ. ελαιόλαδο) αυξάνει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό μας.

Επιστημονική επιμέλεια: Κωσταλένια Καλλιανιώτη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος