Grandmama

Καρπούζι: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Η δροσερή του γεύση είναι άμεσα συνυφασμένη με το καλοκαίρι, την παραλία, την παιδική μας ηλικία. Δεν είναι τυχαίο ότι το καρπούζι αποτελεί αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Τα καλά νέα είναι ότι ωφελεί και την υγεία μας. Ας δούμε πώς.

Τι μας προσφέρει:

Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με σημαντική ποσότητα νερού. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Από τα σημαντικότερα διατροφικά χαρακτηριστικά του καρπουζιού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο, ενός αντιοξειδωτικού συστατικού της ομάδας των καροτενοειδών το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως βοηθά ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του προστάτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι εμφανίζει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς να το απολαύσω:

Ένας εναλλακτικός τρόπος να απολαύσουμε το καρπούζι είναι να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό σορμπέ, πολτοποιώντας κομμάτια παγωμένου καρπουζιού και στη συνέχεια αναμειγνύοντας το μίγμα με μέλι, λίγο χυμό μοσχολέμονου και νερό. Ιδανικό και για ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μάσηση.

Επιστημονική επιμέλεια: Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος