Grandmama

Συντήρηση τροφίμων: Τι να προσέξουμε το καλοκαίρι

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί  να μας ταλαιπωρήσει ακόμα και να μας χαλάσει τις διακοπές, ωστόσο σύντομα επανερχόμαστε. Οι ηλικιωμένοι, όμως, είναι σημαντικό να προστατεύονται όσο είναι δυνατό επειδή μία γαστρεντερίτιδα ή μία τροφική δηλητηρίαση μπορεί να χαλάσει τις ευαίσθητες ισορροπίες που συνήθως ισχύουν όσον αφορά στην υγεία τους. Επιπλέον, στην περίπτωσή τους είναι ακόμη πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις λόγω χρόνιων παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια και ο διαβήτης.

Οι φροντιστές των ηλικιωμένων, λοιπόν, ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων υγιεινής σχετικά με την προετοιμασία του γεύματος, την ψύξη ή απόψυξή του και γενικά τη διατήρηση των τροφίμων. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας φανούν εξαιρετικά βοηθητικές για τη συντήρηση τροφίμων.

*Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αφήνουμε το φαγητό που μαγειρέψαμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Στη συνέχεια, πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο.

*Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στη συντήρηση για 3-4 μέρες. Αν θέλουμε να διατηρηθούν περισσότερο, τα βάζουμε στην κατάψυξη.

*Αποθηκεύουμε τα μαγειρεμένα φαγητά ξεχωριστά από τα ωμά τρόφιμα. Αυτό θα σταματήσει την εξάπλωση των βακτηρίων από τα ωμά τρόφιμα στα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα.

*Η ζέστη ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων στις τροφές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην αποψύχουμε το φαγητό μας σε θερμοκρασία δωματίου. Ο πιο σωστός τρόπος απόψυξης είναι να ξεπαγώνει το γεύμα στο ψυγείο.

*Για να διασφαλιστεί ότι τα επιβλαβή βακτήρια καταστρέφονται, θα πρέπει να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα στο σωστό χρονικό διάστημα και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Ειδικά όταν πρόκειται για κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό κρέας αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

*Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά σκεύη και επιφάνειες κοπής για μαγειρεμένα φαγητά αι ωμά τρόφιμα.

*Πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά την επαφή τους με ωμό φαγητό.

*Αν δεν αισθανόμαστε καλά, καλό είναι να μην προετοιμάζουμε φαγητό για άλλους ανθρώπους.