Grandmama

Τι ξέρετε για τον λιναρόσπορο;

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Το λινάρι ως φυτό έχει μακρά ιστορία, καθώς οι σπόροι, οι ίνες και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον άνθρωπο για τροφή, για την παραγωγή ρουχισμού, αλλά και για ιατρική χρήση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του λιναρόσπορου είναι ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου αποδίδει περίπου 75 θερμίδες, επομένως μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία μας

  • Το βασικό ω-3 λιπαρό οξύ που συναντούμε στον λιναρόσπορο είναι το α–λινολενικό οξύ, το οποίο προστατεύει τα αγγεία μας, ενώ παράλληλα μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του με τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. 
  • Φαίνεται ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να συμβάλλει στη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μία έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γρ. λιναρόσπορου καθημερινά είχε παρόμοια επίδραση με την ορμονοθεραπεία στα ήπια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις.
  • Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε συστατικά με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και υπάρχουν ενδείξεις από έρευνες που συνδέουν την κατανάλωσή του με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως ορμονοεξαρτώμενων, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους και του προστάτη.
  • Ο λιναρόσπορος είναι επιπλέον πλούσιος σε φυτικές ίνες, ιδίως διαλυτές, συνεπώς θεωρείται ιδανική επιλογή για περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή/ και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Τέλος, εκτός από τα θρεπτικά συστατικά τα οποία προαναφέραμε, ο λιναρόσπορος «κλείνει» στη σύστασή του σημαντικές ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Πώς να τον βάλουμε στο πιάτο μας;

Όσον αφορά στους τρόπους κατανάλωσής του,  ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί μέσα στο γιαούρτι μαζί με μέλι ή κάποιο φρούτο, να αναμειχθεί με δημητριακά πρωινού, να ενταχθεί σε συνταγές για ψωμί ή κουλουράκια, αλλά και να δώσει νοστιμιά στις πράσινες σαλάτες μας.

Επιστημονική επιμέλεια: Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος