"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΚαι βέβαια μπορούν και πρέπει να κολυμπούν καθώς το κολύμπι θεωρείται η καλύτερη μορφή άσκησης. Επιπλέον, το κολύμπι δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, βοηθά στην ανακούφιση από διάφορους πόνους (π.χ. μυϊκούς), σε οιδήματα, που αργούν να υποχωρήσουν, σε αρθροπάθειες, σε ρευματισμούς κ.α. Πρόκειται για την καλύτερη μορφή άσκησης για κάθε άνθρωπο και είναι ευεργετικό για προβλήματα κάθε είδους. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούμε όταν κολυμπάμε.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν μπούμε στη θάλασσα
Οι ηλικιωμένοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, θα πρέπει να υπακούμε κάποιους βασικούς κανόνες όταν κολυμπάμε. Αυτοί είναι:
*Δεν πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είμαστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι.
*Δεν πρέπει να μπούμε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγαμε. Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι επικίνδυνο, γιατί η καρδιά μας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, και έτσι κινδυνεύουμε να λιποθυμήσουμε. Πράγμα επικίνδυνο όταν είμαστε στη θάλασσα γιατί κινδυνεύουμε να πνιγούμε. Βέβαια, δεν είναι καλό να κολυμπάμε ούτε με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να εξαντληθούμε. Καλό είναι λοιπόν λίγο πριν να κολυμπήσουμε να έχουμε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (μία φρυγανιά, ένα φρούτο κλπ.).
*Θα πρέπει να κολυμπάμε πάντα με παρέα και κατά προτίμηση σε παραλίες με ναυαγοσώστη.
*Αν υποφέρουμε από κάποιο πρόβλημα υγείας μπορούμε να ενημερώσουμε τον ναυαγοσώστη από πριν ώστε να μας προσέξει ιδιαίτερα. Κατά κανόνα οι ασθενείς με κάποια νόσο δεν πρέπει να κολυμπούν σε βάθος μεγαλύτερο από το ενάμισι με δύο μέτρα. Αν έχουμε αμφιβολίες, ανασφάλεια ή παίρνουμε φάρμακα που μπορεί για παράδειγμα να μας ζαλίζουν είναι καλό να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σχετικά με το αν θα πρέπει γενικά να κολυμπάμε.
*Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε βιαστικά στην παγωμένη θάλασσα, ειδικά αν έχουμε κάτσει αρκετές ώρες στον ήλιο και τη ζέστη. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
*Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ή νοιώσουμε μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο ή / και μελάνιασμα στα χείλη (σημαίνει ότι έχουμε μείνει πολλή ώρα στη θάλασσα και έχουμε κρυώσει), πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, ζαλάδα ή / και τάση για εμετό θα πρέπει να βγούμε άμεσα από τη θάλασσα.
*Αν για κάποιο λόγο πιούμε λίγο νερό θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Πιθανώς θα μας ενοχλήσει το αλάτι, θα βήξουμε και γι’ αυτό ίσως και να νοιώσουμε τάση για εμετό…
*Αν μας πιάσει κράμπα θα πρέπει να τεντώσουμε το σημείο που πάσχει και να κινηθούμε προς την ακτή. Aν δεν μπορούμε να κουνηθούμε θα πρέπει να ξαπλώσουμε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά, και θα περάσει.
Γενικά, αν μας συμβεί οτιδήποτε μέσα στο νερό, το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει να φωνάξουμε για «βοήθεια».
Άσκηση χωρίς καταπόνηση
Το νερό διαθέτει μία πολύ σημαντική ιδιότητα, την άνωση, χάρη στην οποία το βάρος του σώματος δεν χρειάζεται να υποστηρίζεται από τα πόδια, έτσι τα οστά δεν καταπονούνται, και οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα καθώς δεν υπάρχει φόρτιση στις αρθρώσεις σε καταστάσεις που δεν πρέπει ή δεν γίνεται να υπάρχει φόρτιση (π.χ. σε αρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, οσφυαλγίες, γενικά σε μυϊκούς πόνους αλλά και σε σοβαρότερες παθήσεις).
Τι θα κερδίσουμε
Με το κολύμπι θα μειωθεί ο πόνος που πιθανώς νοιώθουμε (στον αυχένα, τη μέση, την πλάτη, τα πόδια, τα γόνατα κλπ.), θα χαλαρώσουν οι σφιγμένοι μύες μας, θα αυξηθεί το εύρος της κίνησης των χεριών και των ποδιών μας, η μυϊκή δύναμη και η αντοχή μας, θα δυναμώσουν οι μύες μας χωρίς να καταπονηθούν στη διαδικασία, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματός μας, η αίσθηση της ισορροπίας και της σταθερότητας του κορμού μας.
Επιστημονική επιμέλεια: Λάμπρος Παπούλιας, ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης www.lpapoulias.gr, και Ευάγγελος Τσαμπάζης, καθηγητής φυσικής αγωγής και διευθυντής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδας. www.nabe.gr