Grandmama

Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την οστεοπόρωση

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε στη Μεσόγειο, όπου το ελαιόλαδο είναι το είδος του λαδιού που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, όπου τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την τιμητική τους, όπου το φρέσκο ψάρι δεν είναι δυσεύρετο. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εξαίρουν κατά καιρούς τα οφέλη μιας διατροφής που βασίζεται στις παραπάνω πρώτες ύλες.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας που καταναλώνουν συστηματικά πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ανεπεξέργαστα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρι παρουσιάζουν μειωμένη απώλεια οστικής μάζας από το οστό του ισχίου μέσα σε 12 μήνες.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, ηλικίας 65-79, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ακολούθησαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή, ενώ στη δεύτερη όχι. Οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης και ύστερα από 12 μήνες.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα; Η διατροφή δεν είχε διακριτές επιπτώσεις στους συμμετέχοντες με φυσιολογική οστική πυκνότητα, είχε όμως αποτέλεσμα στα άτομα με οστεοπόρωση, στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση της οστικής πυκνότητας σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, στην περιοχή των ισχίων. Η περιοχή αυτή θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη στους ανθρώπους με οστεοπόρωση, αφού η μειωμένη οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα, το οποίο είναι πολύ συχνό στην Τρίτη Ηλικία.