Grandmama

Τα χέρια προδίδουν την ηλικία μας

Από τον Κωνσταντίνο Φλώρο

πλαστικό χειρουργό, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (BAPRAS), της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) και επιστημονικό συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου ΑθηνώνΑν πιστεύουμε ότι το πρόσωπο είναι αυτό που αποτυπώνει τις αλλοιώσεις που προκαλεί ο χρόνος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η εμφάνιση των χεριών μας προδίδει την ηλικία μας περισσότερο απ’ ό,τι φανταζόμαστε, αφού εκεί εμφανίζονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης που θα θέλαμε να αποφύγουμε. Και επειδή στο πρόσωπο επικεντρώνεται συνήθως όλη η έγνοια για τη βελτίωση της βιολογικής μας εικόνας, τις περισσότερες φορές παραμελούμε τα χέρια μας περιορίζοντας τη φροντίδα τους στο να διατηρούμε μια ικανοποιητική ενυδάτωση της επιδερμίδας.

 

Στην πραγματικότητα, η γήρανση των χεριών ακολουθεί τη συνολική φθορά του σώματος και πολλές φορές σε αυξημένο βαθμό, αφού τα χέρια μας εκτίθενται συνεχώς στον ήλιο, σε διάφορες χημικές ουσίες, αλλά και σε μία διαρκή καταπόνηση. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου το δέρμα γίνεται λεπτότερο λόγω της προοδευτικής απώλειας κολλαγόνου, παρουσιάζοντας μειωμένη ελαστικότητα και αφυδάτωση, ενώ η απώλεια όγκου είναι εμφανής. Σταδιακά, εγκαθίσταται μία οστεώδης όψη, με εμφανή τη μείωση του λιπώδους ιστού και την επακόλουθη προβολή ενός έντονου φλεβικού δικτύου. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι δερματικές αλλοιώσεις -κυρίως με τη μορφή διάσπαρτων μελαγχρωματικών κηλίδων- ολοκληρώνουν την καταστροφική εικόνα. Όπως στο πρόσωπο, έτσι και στα χέρια, ο βαθμός της αλλοίωσης που παρατηρείται, διαφέρει σημαντικά σε κάθε έναν από εμάς και σχετίζεται με μια σειρά από παράγοντες γονιδιακούς και επίκτητους.

 

Είναι σημαντικό πως στις μέρες μας έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτά τα ανεπιθύμητα σημεία της βιολογικής φθοράς με σχετικά απλούς και ασφαλείς τρόπους. Χρησιμοποιούμε ενέσιμα υλικά που αποκαθιστούν για αρκετούς μήνες τον όγκο των ιστών, όπως ειδικού τύπου υαλουρονικό οξύ ή υδροξυαπατίτη (ουσίες που αποτελούν φυσικά συστατικά στο σώμα μας), ενώ για πιο σταθερές και μόνιμες λύσεις επιλέγουμε την αυτόλογη μεταφορά λίπους, τη μεταφορά δηλαδή λιποκυττάρων από μια περιοχή του σώματος, όπου βρίσκονται σε περίσσεια, σε μία άλλη, όπως τα χέρια, επιτυγχάνοντας με απόλυτα φυσικό τρόπο την αποκατάσταση που επιδιώκουμε. Στην περίπτωση της λιπομεταφοράς έχουμε το επιπλέον κέρδος της ταυτόχρονης μεταφοράς βλαστοκυττάρων που βρίσκονται σε αφθονία στον λιπώδη ιστό, βελτιώνοντας έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δέρματος. Τέλος, οι δυσχρωμίες και ειδικότερα αυτές που μας είναι γνωστές σαν ηλιακές ή γεροντικές κηλίδες, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση των εξειδικευμένων ιατρικών Laser μέσα σε δύο ή τρεις το πολύ συνεδρίες. Όλες οι παραπάνω ιατρικές πράξεις γίνονται με απλή τοπική αναισθησία και σε συνθήκες ιατρείου, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας είναι από ελάχιστος ως μηδενικός.