"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΟι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι το διαζύγιο είναι ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός. Ο χωρισμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής: οικογενειακές, οικονομικές και κοινωνικές, και αναστέλλει και την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. Το διαζύγιο όμως δεν είναι μόνο δύσκολο για το ζευγάρι που το βιώνει αλλά είναι σκληρό και για το περιβάλλον του ζευγαριού, την οικογένεια και τους φίλους. Ειδικά όταν ο γάμος ήταν μακρύς σε διάρκεια ή υπάρχουν και παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποκοπούν έτσι ξαφνικά οι σχέσεις με την πλευρά, το περιβάλλον, την οικογένεια, τον κύκλο του πρώην συντρόφου μας. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται να μπουν σε μία νέα συνθήκη είναι και η σχέση με τα πρώην πεθερικά μας.
Φτιάχνουμε νέες παραδόσεις και συνήθειες
Ήμασταν για χρόνια ο ένας μέρος της οικογένειας του άλλου και δεν είναι εύκολο να ξεκόψουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν για παράδειγμα είχαμε συνηθίσει να περνάμε τις Κυριακές ή τις γιορτές στο σπίτι των πεθερικών μας είναι δύσκολο – ίσως και σκληρό κάποιες φορές- ξαφνικά να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κατά κάποιο τρόπο τα πεθερικά μας είναι γονείς μας, ειδικά αν είχαμε καταφέρει να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους. Στο παρόν, θα πρέπει σίγουρα να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε νέες παραδόσεις και να βρούμε τον τρόπο να έχουμε ισορροπία και να είμαστε ευτυχισμένοι στις νέες συνθήκες. Και είναι φυσικό να μας λείπουν όλα όσα ζούσαμε.
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με την οικογένεια του πρώην συντρόφου μας μετά το διαζύγιο:
Διαβεβαιώνουμε τα πεθερικά μας ότι τα παιδιά θα παραμείνουν στη ζωή τους.
Γράφουμε στα πεθερικά μας ένα γράμμα ώστε να καταλάβουν πόσα σήμαιναν και θα σημαίνουν πάντα για εμάς.
Παίρνουμε τα παιδιά και επισκεπτόμαστε την οικογένεια του συζύγου μας και βρίσκουμε μία ευκαιρία να τους εκφράσουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας.
Δεν ξεχνάμε να τηλεφωνήσουμε και να στείλουμε κάρτες για τα γενέθλια και τις σημαντικές γιορτές.
Όταν υπερισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα
Το διαζύγιο είναι ήδη μια σκληρή και δύσκολη φάση και για τους δύο συντρόφους και για τις οικογένειές τους. Η διατήρηση μιας φιλικής σχέσης με την οικογένεια του πρώην συντρόφου μας μπορεί να είναι ο στόχος, αλλά μερικές φορές τα αρνητικά συναισθήματα υπερισχύουν. Ειδικά, αν η σχέση μας ήταν τεταμένη στη διάρκεια του γάμου, το πιθανότερο είναι ότι στο διαζύγιο θα παραμείνει έτσι ή θα γίνει και χειρότερη. Το σημαντικό είναι να σκεφτούμε, να βάλουμε ως προτεραιότητα και να κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο για εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμένουμε ειλικρινείς αλλά ευγενείς, κρατώντας τους τύπους, περιφρουρώντας την αξιοπρέπειά μας, αποφεύγοντας τα κουτσομπολιά και την εμπλοκή άλλων συγγενών στην προσωπική μας υπόθεση αλλά ταυτόχρονα χωρίς να κλείνουμε τις γραμμές επικοινωνίας. Ακόμα κι αν τα πράγματα είναι τεταμένα, είναι σημαντικό να παραμένουμε με σεβασμό απέναντι στα πρώην πεθερικά μας - ακόμα και όταν εκείνα μπορεί να μην μας εκφράζουν το ίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πεθερικά μας δεν παύουν να είναι ο παππούς και η γιαγιά των παιδιών μας. Τα παιδιά δυσκολεύονται με το διαζύγιο των γονιών τους και μία καλή σχέση με τους παππούδες μπορεί να τα υποστηρίξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Όταν δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση με τα πρώην πεθερικά
Το διαζύγιο μπορεί να μας προκαλέσει αντιφατικά συναισθήματα. Μπορεί όταν ήμασταν παντρεμένοι να νιώθαμε κοντά στα πεθερικά μας, αλλά μετά το διαζύγιο, μπορεί να νιώθουμε πληγωμένοι ή προδομένοι και να μην θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μαζί τους. Είναι κάτι συνηθισμένο και έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτήν την επιλογή. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε ούτε να αλλάξουμε τα πεθερικά μας και δεν θα πρέπει να εστιάσουμε στο να φτιάξουμε τη σχέση μαζί τους αλλά στο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Παράλληλα θα πρέπει να βάλουμε τα όριά μας, να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας και να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας αν εκείνοι δεν μπορούν.
Ας μην ξεχνάμε ότι αν δυσκολευόμαστε μπορούμε πάντα να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όσα μας δυσκολεύουν.