Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι μετά τα 60;

από την Άννα Δάλλα

grandmama team 

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, ακόμη και αν νομίζουμε ότι η ηλικία μας μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι καθώς μεγαλώνουμε, είναι συχνά δύσκολο να βρούμε δραστηριότητες που μπορούν να μας κρατήσουν απασχολημένους και ενθουσιώδεις. Αυτός είναι όμως και ο λόγος για τον οποίο η εύρεση ενός νέου χόμπι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της διατήρησης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Είτε επιλέξουμε κάτι δημιουργικό, όπως η ζωγραφική, είτε κάτι που απαιτεί σωματική δραστηριότητα, όπως η γιόγκα, το να έχουμε κάτι διασκεδαστικό και ουσιαστικό να κάνουμε κάθε μέρα θα μας βοηθήσει να ασχοληθούμε με τη ζωή, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική και σωματική μας υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία. Με λίγη έρευνα, μπορούμε να βρούμε και να ξεκινήσουμε κάτι που όχι μόνο εμπλουτίζει τη ζωή μας, αλλά μας δίνει την αίσθηση της χαράς και της ολοκλήρωσης.

Τι θα κερδίσουμε ξεκινώντας ένα καινούργιο χόμπι;

Σύμφωνα με έρευνες το να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο χόμπι σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθά στη διατήρηση ενός κοφτερού μυαλού και στην προοπτική της μακροζωίας μας. Επίσης θα μας διασκεδάσει, πιθανώς θα μας βοηθήσει να συναντήσουμε καινούργιους ανθρώπους, με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά μας αλλά και να γυμναστούμε, όταν εμπεριέχει την ανάγκη της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας. Τα χόμπι παρέχουν επίσης μια διέξοδο για δημιουργική έκφραση, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για όσους έχουν βγει στη σύνταξη και έχουν ξαφνικά βρεθεί με περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ποτέ. Η ενασχόληση με ένα νέο χόμπι μπορεί να μας ανοίξει πόρτες που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι υπάρχουν για παράδειγμα μπορεί να δημιουργούμε έργα (π.χ. πίνακες ή κοσμήματα) που να χαρίζουμε ως δώρα στους αγαπημένους μας ή και να πουλάμε ακόμα.  

Πώς θα βρούμε το κατάλληλο χόμπι;

Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε κάτι που μας αρέσει να κάνουμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από ζωγραφική μέχρι μαγειρική και μουσική - οι επιλογές είναι ατελείωτες. Θέλουμε κάτι σωματικό; Εκπαιδευτικό; Κάτι με κοινωνική διάσταση; Υπάρχει κάποιο χόμπι που θέλαμε να κάνουμε στο παρελθόν αλλά δεν είχαμε χρόνο γι' αυτό; Μπορούμε να ξεκινήσουμε φτιάχνοντας έναν κατάλογο με δραστηριότητες και ιδέες που μας αρέσουν ή που πάντα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Μετά θα πρέπει να περιορίσουμε τον κατάλογο και να ψάξουμε να βρούμε ανθρώπους που πιθανώς ασχολούνται με το ίδιο χόμπι και να τους ρωτήσουμε λεπτομέρειες: πώς τους φαίνεται, πόσο χρόνο καταναλώνουν, πόσα χρήματα τους στοιχίζει, πόσο κουράζονται, πόσο δυσκολεύονται κλπ.

Ξεκινάμε σιγά σιγά

Μόλις εντοπίσουμε το ιδανικό χόμπι για μας, είναι καιρός να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε στην πράξη. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να κάνουμε μικρά βήματα και όχι να πέσουμε με τα μούτρα, πράγμα που μπορεί να μας αγχώσει και να μας αποθαρρύνει αν δεν τα καταφέρουμε αμέσως.

Αναζητάμε μία κοινότητα

Η έναρξη ενός νέου χόμπι μπορεί να μας φοβίζει αν δεν γνωρίζουμε κανέναν άλλον που να μοιράζεται το ενδιαφέρον μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη με εμάς μπορεί να βοηθήσει να γίνει η διαδικασία ευκολότερη και συνολικά πιο ευχάριστη. Είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε διαδικτυακές κοινότητες αφιερωμένες στη δραστηριότητα που επιλέξαμε ή να γίνουμε μέλη τοπικών μαθημάτων ή ομάδων όπου οι άνθρωποι μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά μας. Έτσι θα χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποστήριξης.

Οργανωνόμαστε

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει. Ότι έχουμε αγοράσει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. πινέλα όταν πρόκειται να ζωγραφίσουμε), έχουμε εγγραφεί στα μαθήματα, έχουμε βρει τον τρόπο που θα πηγαίνουμε στο σημείο των μαθημάτων κλπ. Ο στόχος μας θα είναι να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και την επίτευξη των στόχων μας.