Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Η σημασία του να νοιώθουμε συμπόνια για τον εαυτό μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΗ αυτοσυμπόνια είναι μία έννοια που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του εαυτού μας με την ίδια ευγένεια, ενδιαφέρον και κατανόηση που θα προσφέραμε σε έναν καλό φίλο, σε έναν αγαπημένο. Περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι ο πόνος, η ατέλεια και η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ότι είναι δυνατή η ανταπόκριση σε αυτές τις εμπειρίες με μη επικριτικό, αλλά με ευγενικό και υποστηρικτικό τρόπο. Η αυτοσυμπόνια είναι μια συνεχής πρακτική που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να αναπτυχθεί. Αλλά με το να είμαστε προσεκτικοί, να αναδιαμορφώνουμε τις αρνητικές σκέψεις, να εξασκούμε την αυτοφροντίδα, να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, να μιλάμε στον εαυτό μας όπως θα μιλούσαμε σε έναν φίλο, να εξασκούμε την αυτοσυμπόνια, να αναζητάμε υποστήριξη και να αναλογιζόμαστε την κοινή μας ανθρωπιά, μπορούμε να βοηθήσουμε το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή μας: εμάς τους ίδιους.

Πώς θα μας βοηθήσει το να δείχνουμε αυτοσυμπόνια

Η αυτοσυμπόνια έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ποικίλα θετικά αποτελέσματα, όπως η αυξημένη συναισθηματική ευημερία, η βελτίωση των σχέσεων και η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στο στρες και τις αντιξοότητες. Επιπλέον, η αυτοσυμπόνια μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας ενάντια στις δυσμενείς επιπτώσεις της αυτοκριτικής και της αρνητικής αυτοαξιολόγησης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Συνολικά, η αυτοσυμπόνια είναι μια ουσιαστική πτυχή της συνολικής ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Εφαρμόζουμε την πρακτική της συνειδητότητας

Ο στόχος είναι να προσπαθούμε να έχουμε συνειδητότητα, δίνοντας προσοχή στην παρούσα στιγμή χωρίς να κάνουμε κρίσεις. Με το να είμαστε συνειδητοί, μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη συμπόνια για τον εαυτό μας. Η ενσυνειδητότητα έχει πολλά οφέλη, εκτός από την ανάπτυξη της ικανότητάς μας για αυτοσυμπόνια, που έχουν συνδεθεί με βελτιώσεις στη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Αποφεύγουμε τις αρνητικές σκέψεις

Όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να τις αναδιατυπώσουμε με έναν πιο συμπονετικό τρόπο. Για παράδειγμα, αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε αποτυχημένοι, μπορούμε να μας υπενθυμίσουμε το ακριβώς αντίθετο, ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι. Επιπλέον, σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη θετική σκέψη υποφέρουν από λιγότερη κατάθλιψη, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έχουν ακόμη και μεγαλύτερη αντίσταση στην εμφάνιση ασθενειών.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι μια σημαντική πτυχή της αυτοσυμπόνιας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καλή διατροφή, αρκετό ύπνο, άσκηση και ενασχόληση με δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την αυτοφροντίδα ως την αγορά κεριών, ρούχων, καλλυντικών και άλλων προϊόντων ομορφιάς ή άλλων καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτών των υλιστικών αγαθών είναι απίθανο να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υλιστές άνθρωποι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που είναι λιγότερο υλιστές.

Είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας

Προσπαθούμε να φερόμαστε στον εαυτό μας με την ίδια ευγένεια που θα αντιμετωπίζαμε έναν καλό φίλο. Επιπλέον, προσπαθούμε να δίνουμε ενθάρρυνση και θετική ενίσχυση στον εαυτό μας, ακριβώς όπως θα κάναμε και για κάποιον άλλον.

Φερόμαστε στον εαυτό μας όπως σε έναν φίλο

Όταν περνάμε μια δύσκολη στιγμή, προσπαθούμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας όπως θα μιλούσαμε σε έναν φίλο. Ας φανταστούμε τι θα λέγαμε σε έναν φίλο που δυσκολεύεται- και, στη συνέχεια, ας σκεφτούμε πόσο αυτό διαφέρει από το πώς θα μιλούσαμε στον εαυτό μας. Συχνά δίνουμε στον εαυτό μας συμβουλές που δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να δώσουμε σε έναν φίλο, όπως «απλά προσπάθησε περισσότερο», «αγνόησέ το» ή «αν δεν ήσουν τόσο ηλίθιος, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα.» Η αυτοσυμπόνια είναι ένας τρόπος να μιλάμε στον εαυτό μας με ευγένεια, κατανόηση και μη επικριτική διάθεση. Αντί να επικρίνουμε ή να βρίζουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται να προσπαθούμε να δείξουμε κατανόηση και υποστήριξη στα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας.

Ζητάμε υποστήριξη

Αν δυσκολευόμαστε να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας, είναι σκόπιμο να ζητήσουμε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή κάποιον ψυχολόγο. Η συζήτηση των συναισθημάτων μας με κάποιον που εμπιστευόμαστε μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια πιο συμπονετική προοπτική για τον εαυτό μας.

Αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι.

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε ότι ο πόνος, η ατέλεια και η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε μόνοι στους αγώνες μας και ότι όλοι περνούν δύσκολες στιγμές.