Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πεθερά – νύφη: Βρίσκοντας τις ισορροπίες

από την Άννα Δάλλα

grandmama team«Αν δεν είχαμε συγγένεια δεν θα της απηύθυνα καν τον λόγο.», πρόκειται για μία φράση που μπορεί να ακούσουμε αμέτρητες φορές όταν μιλάει μία νύφη για την πεθερά της, ή και το αντίστροφο. Κανονικά η ένωση δύο ανθρώπων θα έπρεπε να φέρνει μόνο χαρά αλλά δεν πρόκειται μόνο για το ζευγάρι, εμπλέκονται και δύο οικογένειες, των οποίων τα μέλη υποχρεούνται κάπως να συμπαθήσουν κάποιους ανθρώπους που μέχρι χτες ήταν ξένοι και σίγουρα έχουν πολλές διαφορές με εκείνους.

Όλες οι μαμάδες των αγοριών παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους τις ξεχνάνε όταν παντρεύονται και ότι η γυναίκα τους γίνεται το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή τους, ειδικά αφού αποκτήσουν παιδιά. Όμως η αλήθεια είναι ότι καμία μάνα δεν θέλει ούτε το κακό του παιδιού της ούτε να μην έχει καλή σχέση μαζί του, οπότε και είναι προς το συμφέρον όλων το να προσπαθήσουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις, ειδικά η πεθερά με τη νύφη. Να πώς μπορεί να γίνει αυτό:

Χρειάζονται πάντα δύο

Χρειάζονται πάντα δύο άνθρωποι για να χτιστεί και να λειτουργήσει καλά μία σχέση. Οπότε τόσο η πεθερά όσο και η νύφη έχουν 50% μέρος της ευθύνης η καθεμία για μία σχέση που θα δουλεύει καλά. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να είναι μία σχέση ανταγωνισμού αλλά μία σχέση «συνεργασίας» άλλωστε η μία είναι η μητέρα των παιδιών και η άλλη η μητέρα του μπαμπά, η γιαγιά των παιδιών. Χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσπάθεια. Άλλωστε το να υπάρχει μία καλή σχέση ανάμεσα στην πεθερά και στη νύφη είναι κέρδος για ολόκληρη την οικογένεια.

Παραμένουμε θετικοί

Κι αν η πεθερά κριτικάρει, κι αν η νύφη είναι κρύα και κρατάει αποστάσεις, αν η μία κακολογεί την άλλη πίσω από την πλάτη της; Είναι σκόπιμο να μένουμε θετικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον καυγά στον γιο / σύζυγο ζητώντας του να συμπράξει με τη μία ή την άλλη. Άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απίθανο να μεταφερθούν τα λόγια και τα σχόλια και να χαλάσουν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις. Αν δεν ταιριάζουμε είναι καλύτερο να κρατάμε αποστάσεις αλλά είναι σκόπιμο και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάτι που μπορούμε να εκτιμήσουμε και να θαυμάσουμε η μία στην άλλη.

Δεν κριτικάρουμε

Είναι πολύ πιθανό να βλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν τόσο στη συμπεριφορά όσο και στον τρόπο σκέψης της νύφης μας ή της πεθεράς μας αντίστοιχα αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την άποψή μας για τον εαυτό μας. Δεν γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε να ταιριάζουμε, ούτε να συμφωνούμε σε όλα. Αυτό χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε.

Αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε λύση κρατάμε το στόμα μας κλειστό

Αν το παράπονό μας είναι ότι η νύφη μας δεν καθαρίζει το σπίτι, δεν ασχολείται πολύ με τα παιδιά ή δεν μαγειρεύει, η λύση δεν είναι να παραπονιόμαστε στον γιο ή να την κρίνουμε και να την κατακρίνουμε. Η λύση είναι να προσφέρουμε όπως μπορούμε, για παράδειγμα κάνοντας «δώρο» στο ζευγάρι τις υπηρεσίες κάποιας οικιακής βοηθού ή μίας μπειμπισίτερ προσφέροντας να μαγειρέψουμε εμείς ή να κρατήσουμε τα παιδιά όσο συχνά μπορούμε ή μας το ζητάνε. Σε κάθε περίπτωση ο σκοπός είναι να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι να είμαστε ένας από τους πολλούς επικριτές της νύφης και του τρόπου που λειτουργεί η οικογένεια. Άλλωστε αν θυμηθούμε και τον εαυτό μας στην ηλικία της και τη θέση της θα μας έρθει στο μυαλό ξανά πόσο δύσκολα μας φαίνονταν και ήταν τότε όλα. Από την πλευρά της και η νύφη βέβαια είναι σκόπιμο να προσπαθήσει να δεχτεί και να εκτιμήσει τη βοήθεια που της προσφέρεται.

Σεβόμαστε το σπίτι τους

Σίγουρα θα βλέπουμε πολλά που δεν μας αρέσουν αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επεμβαίνουμε σε ένα ξένο σπίτι, ακόμα κι αν είναι του γιου μας, ακόμα κι αν έχουμε συνεισφέρει οικονομικά στην αγορά του ή στη συντήρησή του. Επιπλέον δεν πρέπει να τους επισκεπτόμαστε χωρίς να έχουμε μιλήσει πριν στο τηλέφωνο, ούτε και να χρησιμοποιούμε το κλειδί μας –εκτός αν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν είναι κανείς εκεί-. Όσον αφορά τις διακοπές και τις γιορτές δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα τις περνάμε όλοι μαζί. Ο γιος μας έχει τη δική του οικογένεια και είναι πιθανό να κάνουνε τα δικά τους σχέδια που κάποιες φορές δεν θα μας περιλαμβάνουν.

Εστιάζουμε στη δική μας προσωπική ζωή

Είτε τα πάμε καλά με τη νύφη μας, είτε δεν τα πάμε καλά, είναι σκόπιμο να επενδύουμε στη δική μας ζωή και να μην περιμένουμε να έχουμε ως μοναδική ασχολία την οικογένεια του γιου μας. Ταξίδια, μαθήματα, εθελοντισμός, βόλτες, καφές και ψώνια με φίλες και φίλους, σπορ, είναι από τα πολλά με τα οποία μπορούμε να απασχοληθούμε.