Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ο φόβος για τα γηρατειά

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΤα «μεγάλα» γενέθλια, αυτά που αποτελούν σταθμό στη ζωή μας, όταν για παράδειγμα περνάμε σε μια νέα δεκαετία ή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας στην οποία ήδη βρισκόμαστε συχνά μας ξυπνάνε έναν φόβο που υπάρχει ενδόμυχα σε όλους μας, τον φόβο ότι γερνάμε. Μάλιστα, πολλοί από εμάς παρατηρούμε ότι αυτός ο φόβος για τα γηρατειά υπάρχει μέσα μας ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρισκόμαστε. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι περίεργο. Πρόκειται για έναν φόβο βαθιά εγγεγραμμένο μέσα μας, καθώς η αρνητική στάση απέναντι στην ηλικία και τη γήρανση αποτελεί μέρος πολλών πολιτισμών στις μέρες μας.

Γιατί δεν θέλουμε να γεράσουμε;

Δεν θέλουμε να γεράσουμε για πολλούς λόγους. Ορισμένες από τις ανησυχίες μας είναι ο φόβος της απώλειας της ανεξαρτησίας, των αγαπημένων μας προσώπων, των σωματικών και πνευματικών μας ικανοτήτων και φυσικά της ίδιας της ζωής. Οι φόβοι για τη γήρανση μπορεί να περιλαμβάνουν φόβους για το αν θα πληγωθούμε, άγχος για το αν θα αρρωστήσουμε και ανησυχίες για το αν θα πεθάνουμε. Και βέβαια πολλά από τα παραπάνω έχουν κάποια βάση στην πραγματικότητα. Αλλά αρκετοί από τους φόβους μας έχουν ελάχιστη σχέση με το τι πραγματικά συνεπάγεται το γήρας και βασίζονται σε πολιτισμικά στερεότυπα ή προκαταλήψεις. Κατά κάποιον τρόπο υπάρχει ένας συνδυασμός εσωτερικών φόβων και κοινωνικού στίγματος, που ενισχύονται από τα Μέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση κλπ.

Πώς θα αλλάξουμε αντίληψη για τα γηρατειά;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτούς τους φόβους μας. Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας σχετικά με τη γήρανση. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Yale φάνηκε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες που βίωσαν θετικά μηνύματα για τη γήρανση παρουσίασαν βελτίωση τόσο στις σωματικές λειτουργίες όσο και στην αυτοεικόνα τους. Πώς μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό εμείς οι ίδιοι, όταν βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από μηνύματα σχετικά με τον χρόνο που τελειώνει και το καθημερινό χτύπημα του βιολογικού μας ρολογιού, την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και τη μείωση των σωματικών μας ικανοτήτων; Φαίνεται ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι αρκετά απλή: Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας σχετικά με το γήρας, αναζητώντας ενεργά πληροφορίες που διαψεύδουν αυτά τα αρνητικά μηνύματα για τη γήρανση. Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν γνήσιες δυσκολίες, πόνος και απώλεια που συνοδεύουν τη γήρανση. Αλλά, όσο κι αν θα θέλαμε να μην είναι αλήθεια, υπάρχουν πολλά τέτοια προβλήματα σε όλη μας τη ζωή. Δεν σημαίνει ότι όλα τα κακά θα συμβούν στα γηρατειά. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πολύ πριν γεράσουν. Οι σχέσεις αποτυγχάνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η απογοήτευση από τις δουλειές, τις καταστάσεις διαβίωσης, τους άλλους ανθρώπους και από τον εαυτό μας συμβαίνει σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Κι όμως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι στην Τρίτη Ηλικία

Η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί ηλικιωμένοι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους νεότερους. Ίσως επειδή καθώς εκτιμούν τη θνητότητά τους αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος τους στον πλανήτη Γη είναι πεπερασμένος. Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το τέλος, τείνουν να μετατοπίζονται από στόχους που αφορούν την εξερεύνηση και τη διεύρυνση των οριζόντων σε στόχους που αφορούν την απόλαυση των σχέσεων και την εστίαση σε δραστηριότητες με νόημα. Εστιάζουν σε ό,τι είναι σημαντικό για εκείνους, στις σχέσεις τους με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το να δίνουμε προσοχή σε αυτές τις θετικές εμπειρίες δεν θα εξαφανίσει τις αρνητικές, αλλά θα μετατοπίσει την εστίαση του εγκεφάλου μας έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση - να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι - καθώς γερνάμε. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνικές ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Αντί να ανησυχούμε για τα γηρατειά, για όλα τα πράγματα που θα χάσουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να μετατοπίσουμε τις σκέψεις μας. Να στρέψουμε την προσοχή μας σε ό,τι έχει συναισθηματικό νόημα για εμάς τη δεδομένη στιγμή. Να αφήσουμε τον εαυτό μας να απολαύσει εκείνες τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που μας δίνουν ευχαρίστηση ή μας κάνουν ευτυχισμένους ή ικανοποιημένους. Τα άσχημα πράγματα στη ζωή μας δεν θα εξαφανιστούν, αλλά μπορούν να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον εγκέφαλό μας.