Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Τα ναι και τα όχι όταν οι παππούδες φυλάνε τα εγγόνια

από την Άννα Δάλλα

grandmama team 

Η φροντίδα ενός ξένου παιδιού –ακόμα κι αν πρόκειται για το πολυαγαπημένο εγγόνι μας- δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτό που λένε πολλοί αστειευόμενοι ότι είναι απλά αρκετό να το παραδώσουμε πίσω στους γονείς του, ζωντανό στο τέλος της ημέρας, προφανώς δεν ισχύει.  Η ευθύνη είναι τεράστια και μαζί με αυτήν και το άγχος του παππού και της γιαγιάς. Επιπλέον, οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς, όπως και τα ναι και τα όχι που θα πρέπει να διέπουν το μπειμπισίτινγκ  από την πλευρά των παππούδων προς τα μικρά τους εγγόνια. Να πώς θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

Δημοφιλείς χωρίς να ξεπαραδιαζόμαστε

Τα εγγόνια τείνουν να ζητούν διάφορα από τους συγγενείς που τα φυλάνε, ειδικά από τους παππούδες, που έχουν βέβαια κάθε καλή πρόθεση να τα ευχαριστήσουν, χωρίς να τους χαλάνε χατίρι και παρά την οικονομική επιβάρυνση. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να θέτουμε όρους και κανόνες πριν να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε όσα μας ζητάνε τα παιδιά. Έτσι, δεν θα τα κακομάθουμε και δεν θα χαλάσουμε υπερβολικά χρήματα.

Ρωτάμε πάντα τους γονείς των παιδιών

Πριν αναλάβουμε την ευθύνη για κάποιον κάτω των 18 ετών, χρειάζεται να ρωτήσουμε τους γονείς τι πρέπει ή δεν πρέπει να του επιτρέπουμε να κάνει ή να τρώει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και κατά τη διαπραγμάτευση με τα παιδιά. Για παράδειγμα μπορούμε πάντα να πούμε: "Η μαμά λέει ότι πρέπει να είσαι στο κρεβάτι στις 7 το απόγευμα, όχι στις 10 το βράδυ".

Στο σπίτι τους ή στο δικό μας;

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτό το θέμα. Τα πλεονεκτήματα ενός «εκτός έδρας αγώνα» περιλαμβάνουν το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν όλον τον «εξοπλισμό» τους στη διάθεσή τους. Εάν από την άλλη πλευρά κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ελέγξουμε αν είναι αρκετά ασφαλές για τα εγγόνια μας, που μπορεί να μην είναι συνηθισμένοι στο σκαλοπάτι της κουζίνας μας ή στην απότομη σκάλα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές, π.χ. να βάλουμε μια πύλη ασφαλείας στη σκάλα ή να κλειδώσουμε το ντουλάπι με τα καθαριστικά. Θα μας βοηθούσε ακόμα και το να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών.

Μαθαίνουμε τα απαραίτητα  

Πριν αφήσουμε τους γονείς των εγγονιών μας να φύγουν φροντίζουμε να τους ζητήσουμε να μας μάθουν όλα όσα χρειαζόμαστε για τα πρακτικά ζητήματα, όπως το να μπορούμε να ανοίξουμε το καρότσι του μωρού, να δώσουμε το φάρμακο του παιδιού ή να αλλάξουμε πάνα.

Κάνουμε τους χαζούς

Αν είμαστε στο σπίτι τους, ζητάμε από τα εγγόνια μας να μας ξεναγήσουν, να μας πουν ποια είναι τα αγαπημένα τους παιχνίδια, πού φυλάνε τις χειροτεχνίες τους. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ήδη τις απαντήσεις, θα τους δώσει μια αίσθηση σπουδαιότητας να μας τα δείξουν όλα αυτά.

Τα βγάζουμε έξω

Όσο πιο πολύ κουράζονται τα παιδιά και όσο πιο ωραία περνάνε, τόσο πιο εύκολα κοιμούνται το βράδυ.

Δεν ξεχνάμε

Να παίρνουμε επιπλέον ρούχα πάντα μαζί μας αλλά και τα αγαπημένα και τα απαραίτητα αξεσουάρ των εγγονιών μας, όπως τις πιπίλες τους, τα παιχνίδια στα οποία έχουν αδυναμία, την κουβερτούλα που τους αρέσει να έχουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν.

Τους λέμε ιστορίες από όταν οι γονείς τους ήταν μικροί

Τα παιδιά ευχαριστιούνται και εκπλήσσονται όταν ακούνε ιστορίες που αφορούν στο πώς ήταν, τι έκαναν, τι τους άρεσε και ποιες σκανταλιές σκαρφίζονταν οι γονείς τους ως παιδιά.

Βάζουμε όριο στις λιχουδιές

Τα παιδιά μπορεί να μας ζητάνε πολλές λιχουδιές και να επιμένουν τρομερά. Όμως δεν μπορούμε να υποχωρούμε σε όλες τις απαιτήσεις τους. Δεν τους κάνουμε καλό και επίσης είναι πολύ πιθανό να το πουν στους γονείς τους που σίγουρα δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας.

Παίζουμε

Μπορεί να μην παίζαμε με τα παιδιά μας επειδή ήμασταν πιθανώς πολυάσχολοι αλλά τώρα ως παππούδες πρέπει να παίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα εγγόνια μας. Αυτοκινητάκια, τουβλάκια, κούκλες, ζωγραφική, κηπουρική, χειροτεχνίες, μαγείρεμα, ντυσίματα, χορός, τραγούδια, βαψίματα, χτενίσματα κλπ. Αυτά θα θυμούνται τα εγγόνια από τους παππούδες τους.

Διαβάζουμε

Στα παιδιά αρέσει πολύ να διαβάζουν με τους αγαπημένους τους και έτσι είναι πολύ καλό να τους διαβάζουμε βιβλία αλλά και να τους λέμε ιστορίες. Επίσης είναι σκόπιμο να τα βοηθάμε στα διαβάσματα, στα γραψίματα και γενικά στα μαθήματα του σχολείου τους αν βέβαια εμείς μπορούμε και εκείνα θέλουν.

Τους κανονίζουμε ραντεβού με φίλους τους

Έτσι τα παιδιά περνάνε καλύτερα και επίσης βαριούνται και γκρινιάζουν λιγότερο.

Ανοίγουμε τα συρτάρια μας

Στα παιδιά αρέσει να βλέπουν παλιά πράγματα, να μοιραζόμαστε μαζί τους τις αναμνήσεις μας, τις ιστορίες μας, γεγονότα, αστεία κ.α. Πόσο δε μάλλον αν τους χαρίσουμε και κάποια από αυτά. Θα τα κρατήσουμε απασχολημένα και σίγουρα θα χαρούν πολύ.

Ζητάμε βοήθεια

Δεν είναι κακό, ούτε κανείς θα μας κατηγορήσει αν θέσουμε τα όριά μας στο πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε με τα εγγόνια μας ή αν ζητήσουμε βοήθεια (π.χ. να προσλάβουμε μία νέα μπειμπισίτερ για κάποιες ώρες της ημέρας). Η βοήθεια πάντα αξίζει όσα κι αν ξοδεύουμε για αυτήν.