Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Έχει και καλά η «άδεια φωλιά»

από την Άννα Δάλλα

grandmama team 

Έχουμε όλοι διαβάσει, ακούσει, φανταστεί, βιώσει ίσως το συναίσθημα του άδειου σπιτιού, της «άδειας φωλιάς» όπως την ονομάζουν οι ειδικοί περιγράφοντας το σπίτι μίας οικογένειας που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι για σπουδές, για να μείνουν μόνα τους, για να κάνουν τη δική τους οικογένεια, για να συνεχίσουν τη ζωή τους…Οι περισσότεροι γονείς θα μας πουν ότι το σπίτι είναι άδειο, πολύ ήσυχο, ότι κάτι λείπει… Ξαφνικά συνειδητοποιούν πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν και επίσης πόσο χώρο καταλάμβαναν τα παιδιά τους όταν έμεναν ακόμη μαζί τους. Από την άλλη πλευρά όμως οι γονείς βλέπουν ότι έχουν χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους, για τα ενδιαφέροντά τους, για τα χόμπι τους, για τους φίλους τους, για τη μεταξύ τους σχέση… Και όταν τα παιδιά έρχονται για επίσκεψη, έχουν πάντα την ευκαιρία να περάσουν ωραία μαζί τους και να τα ευχαριστηθούν. Ας δούμε λοιπόν τα θετικά του να έχουμε μεγάλα παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι ξεπερνώντας τη μοναξιά που σίγουρα νοιώθουμε καμιά φορά αλλά και το γεγονός ότι μας λείπουν κάθε μέρα.

Λιγότερα πλυντήρια

Δεν συνειδητοποιούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε για να πλένουμε, απλώνουμε, διπλώνουμε και σιδερώνουμε ρούχα, μέχρι να μείνουμε μόνο δύο άτομα στο σπίτι, που –εκτός των άλλων- δεν βάζουν ένα ρούχο στα άπλυτα μόνο και μόνο επειδή το φόρεσαν για λίγο μέσα στο σπίτι ή επειδή το δοκίμασαν, άλλαξαν γνώμη και δεν έχουν όρεξη να το ξανακρεμάσουν στην ντουλάπα.

Λιγότερα ψώνια, λιγότερο μαγείρεμα, λιγότερα πιάτα για πλύσιμο

Επιτέλους στο σπίτι δεν ζουν πλέον έφηβοι –και οι φίλοι τους- που πεινάνε συνεχώς, τρώνε ασταμάτητα τεράστιες ποσότητες, είναι δυσαρεστημένοι αν δεν υπάρχει ποικιλία και επίσης δεν θεωρούν τις φακές κανονικό φαγητό… Μπορεί να έρχονται για φαγητό από καιρού εις καιρό ή –ακόμα συχνότερα- να παίρνουν ταπεράκια αλλά σίγουρα η καθημερινότητά μας σταματάει να μοιάζει με μαγείρισσας σε ταβέρνα, αφού φύγουν από το σπίτι.

Δεν χρειάζεται πια να κρύβουμε τα σνακ

Αν έχουμε επιστρέψει ποτέ στο σπίτι έτοιμοι να απολαύσουμε το παγωτό που φυλάγαμε στην κατάψυξη ώστε να το φάμε βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά στην τηλεόραση, και βρήκαμε ένα άδειο κουτί στην κατάψυξη, καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται.

Όχι άλλα άδεια κουτιά

Από δημητριακά, από παγωτό στην κατάψυξη, από τυρί του τοστ στο ψυγείο, που κανείς δεν σκέφτηκε ότι είναι σκόπιμο να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Δεν ξενυχτάμε πια περιμένοντάς τους να γυρίσουν

Όχι ότι δεν ανησυχούμε ακόμα γι' αυτούς, αλλά δεν κοιμόμαστε πλέον με το ένα μάτι ανοιχτό για να τους ακούσουμε να γυρίζουν το κλειδί στην εξώπορτα.

Δεν γυρνάμε σε όλο το σπίτι για να μαζεύουμε πιατικά και ποτήρια

Όλες οι κούπες του καφέ, τα ποτήρια, τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνά μας βρίσκονται στη θέση τους και δεν είναι διάσπαρτα σε σαλόνια, υπνοδωμάτια, παιδικά δωμάτια, αυτοκίνητα...

Περνάμε και πάλι χρόνο οι δυο μας με τον σύντροφό μας

Μπορούμε να βγαίνουμε χωρίς να ψάχνουμε μπειμπισίτερ ή να ανησυχούμε τι κάνουν τα έφηβα παιδιά στο σπίτι μας όταν δεν είμαστε εκεί. Επίσης μπορούμε να ταξιδέψουμε περισσότερο και φθηνότερα.

Έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας

Να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, γυμναστήριο, κηπουρική, ζωγραφική…

Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι στο σπίτι μας

Δεν έχουμε πλέον άγχος ότι ξαφνικά θα ανοίξει η πόρτα του δωματίου ή του μπάνιου και τα παιδιά μας θα μας πιάσουν σε κάποια «άσεμνη» στιγμή.

Η τουαλέτα είναι κατά κανόνα καθαρή

Το κάθισμα της τουαλέτας είναι καθαρό και κατεβασμένο και το μπάνιο είναι συμμαζεμένο χωρίς άπλυτα πεταμένα στο πάτωμα. Αρκεί βέβαια να έχουμε «εκπαιδεύσει» καλά τον σύζυγό μας.

Απολαμβάνουμε την ησυχία.

Μαγειρεύουμε ό,τι μας κάνει κέφι.

Ευχαριστιόμαστε τη νέα, ώριμη και ουσιαστική σχέση που έχουμε με τα ενήλικα παιδιά μας.

Έχουμε περισσότερο χρόνο για τους φίλους μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.

Μας λείπουν περισσότερο τα παιδιά μας και τους λείπουμε περισσότερο με αποτέλεσμα να περνάμε πιο ουσιαστικό χρόνο όταν είμαστε μαζί.

Μπορούμε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας όπως ακριβώς θέλουμε χωρίς να περιοριζόμαστε από τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών μας.

Βρίσκουμε πάντα αυτό που ψάχνουμε γιατί κανείς δεν ανακατεύει τα πράγματά μας ούτε παίρνει πράγματα από τη θέση τους χωρίς να μας το πει.

Το σημαντικότερο; Ότι μπορούμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας γιατί καταφέραμε και μεγαλώσαμε ανεξάρτητους ενήλικες.