Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Κομάρες: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα

Από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρό - Ειδική ΠαθολόγοΜε τον όρο κομάρες αποκαλούμε την παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επεισόδια αδυναμίας και κόπωσης, τα οποία εμφανίζονται με μορφή κυμάτων, όταν απασχολούν κάποιον. Οι κομάρες μπορεί να εμφανίζονται αμιγώς την ημέρα ή τη νύχτα ή κατά περιόδους και σπανιότερα είναι μόνιμο φαινόμενο. Μερικές φορές, συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πρήξιμο αδένων, εφιδρώσεις.

 

Τα αίτια του προβλήματος είναι ποικίλα. Ενδεικτικά, από τα πιο κοινά αίτια είναι:

*Οι λοιμώξεις: Στην πυροδότηση του προβλήματος από λοιμώξεις ενοχοποιούνται τόσο οι ιοί όσο και τα μικρόβια αλλά και ορισμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται ως απάντηση στην επίθεση των λοιμογόνων παραγόντων όπως η ρύθμιση σε υψηλότερη θερμοκρασία του κεντρικού θερμοστάτη του σώματος (πυρετός), η ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων, η διατάραξη κυτοκινών.

*Η ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η κόπωση, οι κομάρες, η αδυναμία, η διαταραχή συγκέντρωσης είναι συχνά συμπτώματα στους πάσχοντες.

*Η αναιμία: Στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα με αποτέλεσμα την ελάττωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης του αίματος και τον χαμηλό αιματοκρίτη. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Έτσι στην περίπτωση της αναιμίας λόγω της πτώσης της αιμοσφαιρίνης διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου και ο πάσχων αισθάνεται συχνά κομάρες.

*Οι παθήσεις του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στον λαιμό και παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και τη τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και επηρεάζουν το επίπεδο ενέργειας του ατόμου. Στις θυρεοειδικές νόσους λόγω διαταραχής της ενεργειακής και μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, οι κομάρες είναι συχνές.

*Τα ψυχοσωματικά προβλήματα: Οι σωματικές προσαρμογές στο αυξημένο στρες, περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της καρδιακής παροχής, τη δραστηριοποίηση βιολογικών αντανακλαστικών, που ρυθμίζουν τη λειτουργία των σπλάγχνων, την αυξημένη δραστηριοποίηση του νευρικού συστήματος. Οι προσαρμογές αυτές εξαντλούν ενίοτε τις ενεργειακές αποθήκες του σώματος ή προκαλούν νευροφυτικές αντιδράσεις που οδηγούν σε κομάρες.

*Τα καρκινώματα: Το κακόηθες κύτταρο αναπτύσσει βλάβες που το εφοδιάζουν με εξαιρετικές ικανότητες, την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται χωρίς έλεγχο, την ικανότητα να σπάει τις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταναστεύει μέσω της μεσοκυττάριας ουσίας και εντός του αγγειακού δέντρου και την ικανότητα να υποστηρίζει την αποικιοποίηση σε απομακρυσμένες θέσεις σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Για τις δραστηριότητές του αυτές το καρκινικό κύτταρο χρησιμοποιεί μεγάλο τμήμα των θρεπτικών συστατικών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι κομάρες και η αδυναμία να είναι συχνά συμπτώματα στους καρκινοπαθείς.

*Η έμμηνος ρύση, η  εμμηνόπαυση και η κύηση: Οι κομάρες πριν την περίοδο ή κατά την εμμηνόπαυση ή και την κύηση αποτελούν συχνό φαινόμενο και οφείλονται σε ορμονικές διαταράξεις, οι οποίες είναι συχνές κατά τις περιόδους αυτές.

Τι μπορείτε να κάνετε

*Βελτιώστε τον ύπνο σας για να διατηρήσετε τις ενεργειακές σας αποθήκες σε άριστη δυνατή κατάσταση: Σημαντικά για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ύπνου είναι η ελάττωση της έκθεσης στο μπλε φως, των computer, των κινητών τηλεφώνων και άλλων οθονών, η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον συσκότισης ή τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σταθερό ωράριο ύπνου, η επαρκής απόσυρση φωτός και θορύβου από το υπνοδωμάτιο, η καλή ποιότητα στρώματος. Η έκθεση σε ηλιακό φως επί μισή ώρα το πρωί συντελεί στην βελτιστοποίηση του ύπνου. Επίσης, η αποφυγή του στρες, η υιοθέτηση αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή, οι θρησκευτικές καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές δράσεις έχουν πολλαπλές θετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.

*Υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε την κατάχρηση άλατος, ζωικών λιπαρών, αλκοόλ και γλυκών.

*Μην αναβάλλετε την παθολογική σας εξέταση. Κατά τη διάρκειά της θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα, το είδος των συμπτωμάτων και εάν είναι απαραίτητο θα γίνουν και ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.