"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΟι γιατροί συνιστούν στους ηλικιωμένους να κάνουν ντους ή μπάνιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης, ιδιαίτερα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες, αλλά και την άσχημη μυρωδιά. Εάν μπορείτε να τους καταφέρετε να κάνουν μπάνιο περισσότερο, μπράβο σας. Εάν όχι, αρκεστείτε στις δύο φορές την εβδομάδα, εκτός εάν κάποια άλλη ιατρική πάθηση απαιτεί πιο συχνό μπάνιο. Εάν δυσκολεύεστε πολύ να τους πείσετε να κάνουν μπάνιο, τότε το άρθρο αυτό σας αφορά.
Η διαδικασία του μπάνιου είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και διεγείρει συχνά τους ηλικιωμένους ανθρώπους, ειδικά αυτούς με συμπτώματα άνοιας γι’ αυτό και θα πρέπει να σεβαστείτε το γεγονός ότι το μπάνιο είναι τρομακτικό και άβολο για ορισμένα άτομα με Αλτσχάιμερ. Η κατάσταση εκνευρισμού είναι ένα σύνηθες νευροψυχιατρικό σύμπτωμα της άνοιας (όπως επίσης η κατάθλιψη, η ψύχωση και οι διαταραχές ύπνου), που εμφανίζεται σε έως το 90% των ασθενών με άνοια. Αυτή η επίμονη νευρικότητα συνοδεύεται από ανάρμοστη λεκτική ή σωματική δραστηριότητα ή ακόμη και επιθετικότητα, κάτι που οδηγεί σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών όσο και των μελών της οικογένειάς τους καθώς και των άλλων φροντιστών τους.
Για να τα καταφέρετε να τους πείσετε χρειάζεται να είστε ευγενικοί και με σεβασμό καθώς είναι πιο εύκολο να συνδεθείτε με τον ηλικιωμένο σας συναισθηματικά, από ό,τι νοητικά ή με κοινή λογική. Το μπάνιο είναι ένας συνεχής αγώνας για πολλούς φροντιστές ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ, άνοια ή άλλες γνωστικές διαταραχές. Είναι όμως σημαντικό να διατηρείτε το σώμα του ηλικιωμένου σας καθαρό. Ωστόσο, η προσπάθεια να τους πείσετε να κάνουν μπάνιο ή ντους έχει συχνά ως αποτέλεσμα διαφωνίες, εχθρότητα, κλάματα ή ουρλιαχτά. Αυτό καταστρέφει τη μέρα όλων και εκτοξεύει στα ύψη το επίπεδο άγχους σας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν κάποιος αρνείται ή δυσκολεύεται να κάνει μπάνιο;
Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
1. Κάντε το δωμάτιο του μπάνιου ζεστό και άνετο. Οι ηλικιωμένοι, νιώθουν το κρύο πολύ πιο εύκολα από κάποιον νεότερο, συχνά μάλιστα δεν τους αρέσει να κάνουν μπάνιο γιατί το μόνο που θυμούνται είναι να κρυώνουν και να τρέμουν. Κάνοντας ευχάριστη και άνετη την εμπειρία του μπάνιου θα μειωθούν οι αντιρρήσεις τους πριν και κατά τη διάρκεια του. 5 με 10 λεπτά πριν μπουν στο μπάνιο, ανάψτε μια θερμάστρα ή ανοίξτε το νερό στο ζεστό για να κάνετε το μπάνιο ωραίο και ζεστό. Αν εσείς ζεσταίνεστε και ιδρώνετε, αυτή είναι πιθανώς μια καλή θερμοκρασία για εκείνους. Ζεστάνετε το δωμάτιο εκ των προτέρων λοιπόν και κρατήστε κοντά σας επιπλέον πετσέτες και μια ρόμπα. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού πριν ξεκινήσετε το μπάνιο ή το ντους. Τοποθετήστε μια πετσέτα στην καρέκλα ή στο κάθισμα της τουαλέτας όπου κάθονται για να βγάλουν τα ρούχα τους, ώστε να μην είναι κρύο και σκληρό. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να παίξετε απαλή, χαλαρωτική μουσική για να δημιουργήσετε μια γαλήνια ατμόσφαιρα σαν να επρόκειτο για σπα.
2. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση και μην μαλώνετε. Μην προσπαθήσετε να μαλώσετε με τον ηλικιωμένο σχετικά με το πόσες μέρες έχουν περάσει από το τελευταίο του ντους, πόσο μυρίζει, ή γιατί είναι σημαντική η καλή υγιεινή. Η λογική και τα επιχειρήματα δεν λειτουργούν. Αντίθετα, κρατήστε τις προτάσεις σύντομες και απλές και επικεντρωθείτε στις θετικές, διασκεδαστικές δραστηριότητες που έρχονται μετά το μπάνιο. Για παράδειγμα, όταν έχετε ζεστάνει αρκετά το μπάνιο, πηγαίνετε στον ηλικιωμένο, κάντε οπτική επαφή και χαμογελάστε καθώς του δίνετε το χέρι για να σηκωθεί. Ενημερώστε ότι είναι η ώρα να κάνετε μπάνιο και μόλις τελειώσει θα κάνετε ή θα φάτε κάτι ωραίο. Καθώς περπατάτε, κρατήστε τη συζήτηση εστιασμένη στο σνακ ή τη διασκεδαστική δραστηριότητα για να αποφύγετε τη συζήτηση ή τη διαμάχη για το ντους. «Αυτά τα μπισκότα σοκολάτας είναι τα αγαπημένα σου, έτσι δεν είναι; Και μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το παζλ με τα όμορφα πουλιά». Εάν ακολουθείτε με συνέπεια αυτό το είδος προσέγγισης, το ντους συνδέεται με θετικά πράγματα όπως για παράδειγμα το αγαπημένο τους σνακ ή δραστηριότητα.
3. Χρησιμοποιήστε μια κεφαλή ντους με το χέρι (τηλέφωνο) για να μειώσετε τον φόβο. Το νερό που πέφτει από ψηλά / από το ταβάνι μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα άτομο με άνοια. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να δουν το νερό που τους χτυπά και νιώθουν ότι κάτι αόρατο επιτίθεται στο κεφάλι τους. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, εγκαταστήστε μια χειροκίνητη κεφαλή ντους, ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε καλά. Πριν ανοίξετε το νερό, καθίστε τον ηλικιωμένο στην καρέκλα του ντους. Στη συνέχεια, με την κεφαλή του ντους στο ύψος των ποδιών και στραμμένη μακριά από αυτά, ανάψτε το νερό και ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Όταν το νερό είναι ζεστό, πείτε «Ας βάλουμε τα χέρια μας (ή τα πόδια) στο νερό τώρα» και αρχίστε σιγά-σιγά να ψεκάζετε νερό σε αυτά τα μέρη του σώματος για να τους δώσετε χρόνο να προσαρμοστούν στην αίσθηση. Να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι. Πείτε στο άτομο τι πρόκειται να κάνετε, βήμα προς βήμα, και επιτρέψτε του να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα.
4. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει η τακτική αυτή σε πολλούς χαρακτήρες ανθρώπων, ιδίως σε όσους είναι ιδιαίτερα άνθρωποι του προγράμματος. Προγραμματίστε το μπάνιο ή το ντους για την ώρα της ημέρας που το άτομο είναι πιο ήρεμο και ευχάριστο. Προσπαθήστε να αναπτύξετε μια ρουτίνα. Ακόμα κι αν οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, είναι συνήθως πιο εύκολο να καθιερώσετε μια τακτική καθημερινή ρουτίνα που περιλαμβάνει μπάνιο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει αμφιβολία για το πότε ή γιατί συμβαίνει - είναι απλώς μέρος της κανονικής ροής της ημέρας τους, όπως το φαγητό ή ο ύπνος. Μια προβλέψιμη καθημερινή ρουτίνα μειώνει το συνολικό στρες και το άγχος τους και κάνει πιο πιθανό το να κάνουν μπάνιο χωρίς αντίσταση. Ιδιαίτερα εάν γίνεται το απόγευμα προς το βράδυ, μπορεί να συνδυαστεί και με τη ρουτίνα του ύπνου τους και της πολυπόθητης χαλάρωσης που απορρέει από το μπάνιο.