Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πώς θα τα πάμε καλά με την ενήλικη κόρη μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Ο δεσμός ανάμεσα σε μητέρα και κόρη δεν μπορεί να σπάσει. Μάλιστα σε σχετική έρευνα φάνηκε ότι από όλους τους οικογενειακούς δεσμούς αυτός που είναι πιο πιθανό να παραμείνει σημαντικός και για τα δύο μέλη είναι αυτός: Η σχέση μάνας – κόρης. Αν και όλοι μιλάνε για την εφηβεία και τις δυσκολίες που τυχόν παρουσιάζει, οι λίγο μεγαλύτερες μητέρες γνωρίζουν καλά ότι ακόμα κι όταν η κόρη είναι πλέον ενήλικη η σχέση χρειάζεται προσπάθεια και προσοχή ώστε να παραμένει καλή, υγιής και ευχάριστη και για τα δύο μέρη. Καταρχάς το πιο σημαντικό από όλα είναι να μπορέσει η μητέρα να δει την κόρη της ως ενήλικη και αντίστοιχα να της φερθεί όπως αρμόζει σε έναν ενήλικα. Ακόμα κι αν ακούγεται εύκολο αυτό πολλές φορές δεν είναι και χρειάζεται η μητέρα να προσπαθήσει για να το κατορθώσει.

Πολλές φορές, τόσο οι μητέρες όσο και οι κόρες εξηγούν ότι ντρέπονται για τις δυσκολίες της σχέσης τους και θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι αγαπημένες γιατί όλοι παραδοσιακά έχουν ως δεδομένο ότι η μητέρα πρέπει να είναι κοντά στην κόρη της και το αντίστροφο. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία τι λέει η κοινωνία και το περιβάλλον, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει μία ουσιαστική σχέση, που ξεπερνάει τις δυσκολίες και μένει σταθερή στον χρόνο. Πώς θα τα καταφέρουμε;

Ακούμε χωρίς να κρίνουμε

Το να μπορούμε να ακούμε τους άλλους είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις σχέσεις. Όταν μιλάμε για σχέσεις μητέρας – κόρης είναι βασική η καλή επικοινωνία χωρίς κριτική. Η μητέρα χρειάζεται να προσπαθήσει να καταλάβει και να διαβεβαιώσει την κόρη ότι έχει την υποστήριξή της. Ακόμα κι όταν η μητέρα δεν συμφωνεί χρειάζεται πρώτα να ακούσει κι αν θεωρεί απαραίτητο να παρέμβει να το κάνει διακριτικά και έχοντας στο νου της ότι η κόρη της είναι ενήλικη και μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό της.

Ανοιγόμαστε

Όταν η κόρη είναι πια ενήλικη, η μητέρα μπορεί πλέον να εκφράσει όλη την ανασφάλεια, τα όσα την απασχολούν, τις σκέψεις της και έτσι οι δύο γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πιο πολλά κοινά ως δύο ισότιμες ενήλικες γυναίκες και όχι ως μία ενήλικη μαμά με μία κόρη που είναι ακόμη παιδί.

Λαμβάνουμε υπόψη η μία το πρόγραμμα της άλλης

Όταν η κόρη μεγαλώνει έχει υποχρεώσεις, οικογενειακές, επαγγελματικές, προσωπικές, και η μητέρα, που έχει βρεθεί νεότερη στη θέση της, χρειάζεται να την καταλάβει και να κάνει υπομονή όταν βλέπει ότι η κόρη δεν έχει πολύ χρόνο για να αφιερώσει στους γονείς της και παράλληλα, αν χρειαστεί, να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις, ώστε να μπορούν να περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί χωρίς γκρίνιες, τσακωμούς και άγονες κριτικές.

Βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα

Δύο ενήλικες γυναίκες που θέλουν να περνάνε χρόνο μαζί είναι σκόπιμο να ψάξουν για έναν κοινό τόπο, για κοινά ενδιαφέροντα δηλαδή, που θα τις βοηθήσει να περνάνε τον χρόνο τους δημιουργικά και ευχάριστα. Τι ωραιότερο για μία μητέρα και μία κόρη από μία βόλτα στα μαγαζιά, ένα σινεμά, ένα θέατρο, μία επίσκεψη στο μουσείο μαζί;

Σεβόμαστε τα όρια

Μπορεί μία μητέρα να νοιώθει ότι έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη ζωή και τις αποφάσεις της κόρης της όποτε θέλει μόνο και μόνο επειδή είναι κόρη της. Για παράδειγμα να εμφανίζεται απρόσκλητη στο σπίτι της ή να λέει τη γνώμη της, χωρίς να την έχουν ρωτήσει, σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών ή με τις αποφάσεις της για την προσωπική ή την επαγγελματική της ζωή. Δεν είναι όμως έτσι. Όταν η κόρη είναι ενήλικη δικαιούται να απαιτεί και να απολαμβάνει τον σεβασμό των γονιών της και επίσης τον σεβασμό απέναντι στις επιλογές της, στον χρόνο της και στον χώρο της.

Ζητάμε συγγνώμη

Πολλές φορές τα παιδιά όσο μεγαλώνουν σκέφτονται και αναθεωρούν πολλά από όσα συνέβησαν στην παιδική τους ηλικία. Κάποιες φορές μπορεί και να εκφράσουν στους γονείς τους τα παράπονά τους και τις πικρίες τους και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς χρειάζεται να σκεφτούν και να ζητήσουν ακόμα και συγγνώμη όταν αυτό χρειάζεται.