"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΤο πένθος (για την απώλεια ενός προσώπου –είτε πρόκειται για θάνατο, είτε για χωρισμό-, της εργασίας, της κατοικίας μας ή ενός αγαπημένου κατοικίδιου ζώου) είναι μια συναισθηματική εμπειρία, την οποία βιώνουμε με έντονη θλίψη, συναισθήματα απώλειας και ψυχολογικό πόνο. Η βαθιά αυτή θλίψη, όμως, που μας συνοδεύει σε τέτοιες περιόδους της ζωής μας μπορεί να επηρεάσει και την υγεία μας. «Οι περισσότερες από αυτές τις παρενέργειες είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα συναισθηματικών αποκρίσεων», εξηγεί η Δρ. Maureen Malin, ψυχίατρος, εξειδικευμένη στη γηριατρική.
Το πένθος δημιουργεί στρες
Η θλίψη αποτυπώνεται στο σώμα μας με τη μορφή του άγχους. «Αυτό επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και όλα τα συστήματα του οργανισμού, ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η δρ. Malin. Όταν νιώθουμε έντονο στρες παράγεται μια πληθώρα ορμονών που μπορούν να επιβαρύνουν υπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά ή να συμβάλλει στην εμφάνιση νέων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το πένθος συμβάλλει στην κατάθλιψη
Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη σε μια περίοδο πένθους. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να οδηγηθούν στην κατάθλιψη λόγω των εξαιρετικά έντονων συναισθημάτων θλίψης που νιώθουν. Στα συμπτώματα της κατάθλιψης συμπεριλαμβάνονται τα εξής: αίσθημα απελπισίας, αϋπνία, απώλεια όρεξης, υποτονικότητα, ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις. Σύμφωνα με τη δρ. Malin, «συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη απομονώνονται από τους άλλους και παράλληλα σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους». «Όταν είμαστε σε κατάθλιψη το ενδιαφέρον μας για τη ζωή μειώνεται. Πέφτει η αποδοτικότητά μας στο εργασιακό περιβάλλον, δεν τρεφόμαστε σωστά, σταματάμε την άσκηση, αναβάλουμε ιατρικά ραντεβού», προσθέτει.
Τι να κάνουμε;
Μπορεί να φαντάζει αδύνατο το να σκεφτούμε τη διατροφή μας ή τη φυσική μας κατάσταση τη στιγμή που πασχίζουμε να «βγάλουμε τη μέρα». Η δρ. Malin υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι μερικά πράγματα είναι απαραίτητο να τα κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ακόμα και αν αυτό φαντάζει αδιανόητο. Μπορούμε για παράδειγμα να ξεκινήσουμε με 5’ περπάτημα την ημέρα, αυξάνοντας μέρα με τη μέρα τη διάρκεια της βόλτας μας. Όσον αφορά τη διατροφή, πιθανότατα το τελευταίο πράγματα που μας ενδιαφέρει είναι το είδος του φαγητού που θα επιλέξουμε (συνήθως σε τέτοιες περιόδους δεν έχουμε καμία όρεξη να φάμε), ωστόσο είναι σπουδαίο να οργανώνουμε τρία υγιεινά γεύματα καθημερινά για τον εαυτό μας. Άλλωστε, το σώμα μας χρειάζεται θερμίδες, ακόμα κι να δεν νιώθουμε πεινασμένοι. Η κατανάλωση ελάχιστης τροφής μέσα στη μέρα θα μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο κουρασμένοι. Τέλος, σημαντικές για την υγεία μας είναι και οι κοινωνικές επαφές. Η σύνδεση με φίλους και συγγενείς θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να μιλήσουμε μόνο για τον πόνο που νιώθουμε. Οι φίλοι θα μας ακούσουν ακόμη κι αν λέμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ή παραπονιόμαστε συνέχεια. «Δείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν», συμβουλεύει η δρ. Malin. Και μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα νιώσουμε και πάλι χαρούμενοι. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός.