Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Δώρα φιλικά προς τον εγκέφαλο για τον παππού και τη γιαγιά

Από την Όλγα Λυμπεροπούλου

νευροψυχολόγο με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης (trainyourbrain.gr)1. Επιτραπέζια παιχνίδια. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία καλή αφορμή για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια μαζί και ταυτόχρονα, ένας έξυπνος τρόπος για να ασκηθούν νοητικά τα ηλικιωμένα μέλη της. Scrabble, Bingo, Monopoly, παζλ με μεγάλα κομμάτια και παιχνίδια με κάρτες είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες επιλογές.

2. Βιβλία με παιχνίδια και γρίφους. Ενθαρρύνετε τον παππού και τη γιαγιά να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά επιλέγοντας βιβλία με παιχνίδια που λύνονται με μολύβι και χαρτί, όπως σταυρόλεξα, Sudoku, εικόνες για χρωμάτισμα και γρίφους. Αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να ασκήσουν τη μνήμη και την προσοχή τους και ταυτόχρονα, χαρίζουν πολλές ώρες διασκέδασης.

3. Συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονιάς.  Πλέον, πολλά γυμναστήρια έχουν δημιουργήσει προγράμματα ειδικά για ηλικιωμένους. Μια συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονιάς θα ήταν ένα πολύτιμο δώρο υγείας: η σωματική άσκηση εμποδίζει την απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, βελτιώνει την ευστάθεια και την ισορροπία, τονώνει την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

4. Έξοδος με την οικογένεια. Ενα από τα καλύτερα δώρα που θα μπορούσατε να κάνετε στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας είναι να τους αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας. Κανονίστε μία έξοδο για φαγητό, προγραμματίστε μία επίσκεψη σε ένα μουσείο, κλείστε εισιτήρια για το θέατρο ή τον κινηματογράφο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε μία όμορφη εμπειρία και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

5. Λογοτεχνικά βιβλία. Το διάβασμα δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση, αλλά ταυτόχρονα ωφελεί σημαντικά την υγεία του αναγνώστη: ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο, μειώνει τα επίπεδα άγχους και προστατεύει από την άνοια. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη γκάμα βιβλίων για να διαλέξετε. Μία πρόταση θα ήταν να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία τη σειρά "Ασημένιοι Αναγνώστες" των Εκδόσεων Εντύποις ("Μικρές ιστορίες για μεγάλους", "Όλα όσα είμαι"), μια σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε αναγνώστες Τρίτης Ηλικίας με ή χωρίς διαταραχές μνήμης.

6. Ηλεκτρονική κορνίζα. Αν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα, αγοράστε μία ηλεκτρονική κορνίζα, γεμίστε τη με οικογενειακές φωτογραφίες και χαρίστε τη στον παππού και τη γιαγιά. Μία ακόμα καλή ιδέα θα ήταν να σκανάρετε παλιές φωτογραφίες τους (π.χ. φωτογραφίες από το γάμο τους, από διακοπές κλπ) και να προσθέσετε και αυτές στην κορνίζα.

7. Είδη χόμπι. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είχε στο παρελθόν κάποιο χόμπι και τελευταία το έχει εγκαταλείψει, ενθαρρύνετέ το να το ξαναρχίζει χαρίζοντάς του κάποιο δώρο που θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του: εργαλεία κηπουρικής για τον παππού που πάντα του άρεσε να φροντίζει τα φυτά στο μπαλκόνι, ένα κουτί κηρομπογιές για τη γιαγιά που αγαπά τη ζωγραφική, ένα καινούριο σετ εργαλεία για τον μάστορα της οικογένειας.

8. Ημερολόγιο τοίχου. Βοηθήστε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας οργανώσουν την καθημερινότητά τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους χαρίζοντάς τους ένα ημερολόγιο τοίχου. Επιλέξτε ένα ημερολόγιο που να έχει αρκετό χώρο για σημειώσεις (ραντεβού, προγραμματισμένες επισκέψεις, φάρμακα). Μπορείτε να σημειώσετε εκ των προτέρων σημαντικές ημερομηνίες, όπως π.χ. τα γενέθλια των εγγονιών.

9. Λευκός μαγνητικός πίνακας.  Η χρήση του είναι διπλή: ο ιδιοκτήτης του μπορεί όχι μόνο να σημειώσει πράγματα που δεν θέλει να ξεχάσει, αλλά επιπλέον να στερεώσει με μαγνήτες διάφορα έντυπα, όπως για παράδειγμα λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν, τη λίστα για τα ψώνια του σουπερμάρκετ ή ζωγραφιές των εγγονιών.

10. Ηλεκτρονικό ρολόι με ημερομηνία. Μία συχνή παρατήρηση που γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί είναι ότι δεν έχουν τη ίδια αίσθηση του χρόνου όπως παλιά. Χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ρολόι με μεγάλη φωτιζόμενη οθόνη και μεγάλα ευδιάκριτα στοιχεία. Στα καταστήματα θα βρείτε και ρολόγια με περισσότερες λειτουργίες, όπως π.χ. ένδειξη για την ημέρα της εβδομάδας, την ώρα και τη θερμοκρασία.

11. Παιδικά παιχνίδια. Πολλοί από τους σημερινούς ηλικιωμένους έζησαν σε δύσκολες και εξαιρετικά πιεσμένες οικονομικά εποχές ως παιδιά και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιχνίδια που ήθελαν. Αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που ξέρετε ότι ο παππούς ή η γιαγιά στερήθηκαν ως παιδιά, μη διστάσετε να τους το κάνετε δώρο, ακόμα και τώρα. Είναι βέβαιο ότι το παιδί που ζει μέσα τους θα σας ευγνωμονεί!

12. Ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας που ξεχνούν να παραμείνουν διανοητικά δραστήριοι, φέτος τα Χριστούγεννα χαρίστε τους μία συνδρομή στην Υπηρεσία αποστολής ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης του www.trainyourbrain.gr. Κάθε εβδομάδα αποστέλλονται μέσω email νέες ασκήσεις μνήμης, προσοχής, λόγου, κρίσης κλπ. οι οποίες εκτυπώνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν από τον ηλικιωμένο. Διαβάστε περισσότερα εδώ