Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Προτάσεις βιβλίων

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama teamΟι δικές μας προτάσεις:

«Μικρές ιστορίες για μεγάλους», Επιστημονική επιμέλεια-προσαρμογή: Όλγα Λυμπεροπούλου, εκδόσεις Εντύποις 

Η αγάπη για το βιβλίο δεν γνωρίζει ηλικίες και διαγνώσεις. Στόχος του βιβλίου είναι να ξαναδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου στους ηλικιωμένους αναγνώστες και κυρίως στους αναγνώστες με άνοια. Δεκαεπτά διηγήματα και παραμύθια για ενήλικες με απλή γλώσσα και επεξηγηματική εικονογράφηση ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε ένα νοσταλγικό παρελθόν, ένα οικείο παρόν κι ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με άνοια κείμενα, όπως είναι η μεγάλη γραμματοσειρά, τα φαρδιά περιθώρια, η στοίχιση του κειμένου στα αριστερά, αλλά και το κατάλληλα προσαρμοσμένο περιεχόμενο, διευκολύνουν την κατανόηση του περιεχομένου και καθιστούν ξανά την ανάγνωση ενός βιβλίου μία απολαυστική διαδικασία.

«Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών», Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου, εκδόσεις Διόπτρα

Σύγχρονες έρευνες έχουν εντοπίσει μια εκτενή λίστα τροφών, βοτάνων, ελαίων και φυσικών βιονεργών ουσιών με αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου μάς μαθαίνει πώς να αξιοποιήσουμε αυτές τις τροφές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική προστασία και να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες, προκειμένου να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τον σχηματισμό ή ακόμα και την εξέλιξη του καρκίνου. 

«Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης», Suzanna Tamaro, εκδόσεις Διόπτρα 

Μια συγκινητική ιστορία γενναιότητας και κουράγιου, είναι ένας ύμνος στη δύναμη της φιλίας και μια μαρτυρία του θάρρους που χρειάζεται για να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας. Ένα ταξίδι στο κέντρο της ύπαρξής μας, με οδηγό την ελπίδα και την αναζήτηση της ευτυχίας.

«Πώς να είσαι ευτυχισμένος», Άννα Μπαρνς, εκδόσεις Ψυχογιός

Μικρά κείμενα, ρητά, συμβουλές, προτάσεις μάς καλούν να αλλάξουμε πράγματα στην καθημερινότητά μας για να απολαύσουμε το εδώ και το τώρα, νιώθοντας πιο ευτυχισμένοι στη ζωή μας. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και οι τίτλοι «Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση», «Πώς να έχεις ενσυνείδηση» και «Πώς να είσαι ήρεμος».

«Χόλι μάουντεν», Νίκος Βεργέτης, εκδόσεις Κέλευθος

Ο παραληρηματικός, κωμικοτραγικός, γλυκόπικρος μονόλογος ενός ετοιμοθάνατου, που μπροστά στη γυναίκα του ανασύρει μνήμες, προβαίνει σε αποκαλύψεις, μπερδεύει ψέματα και αλήθειες, φοβάται, αυτοσαρκάζεται, ζηλεύει, ενθουσιάζεται, προκαλεί, στοχάζεται.

«Η μυστική ζωή των δέντρων», Peter Wohlleben, εκδόσεις Πατάκη

Το δάσος είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί συνώνυμο της γαλήνης και της παρθένας φύσης. Η «Μυστική ζωή των δέντρων» ρίχνει φως στην πυκνή βλάστηση του δάσους και εμβαθύνει εντυπωσιακά σε ένα μυστηριώδες σύμπαν…

«Το Δώρο, ένα τετράδιο θαυμάτων», Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις Key Books

Κάθε μέρα είναι ένα Δώρο. Να το ανοίγεις. Μην το πετάς. Η Ζωή η ίδια είναι Δώρο. Να τη ζεις. Μην την προσπερνάς.

«Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου», Ζακ Σαλομέ, εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Ο 83χρονος Ζακ Σαλομέ, ο οποίος σπούδασε ψυχολογία και κοινωνική ψυχιατρική πριν γίνει συγγραφέας, είναι γνωστός κυρίως στις γαλλόφωνες χώρες ως ειδικός σε θέματα σχέσεων και οικογένειας και προσωπικής αλλαγής. Σε αυτό το βιβλίο αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του και μαθαίνει να τον ακούει και να τον σέβεται, εμπλουτίζει την προσωπική του ζωή και ισχυροποιεί τον εσωτερικό του κόσμο.

«Η ψυχή του κόσμου», Φρεντερίκ Λενουάρ, εκδόσεις Πατάκη

Προαισθανόμενοι  μια επικείμενη πλανητική καταστροφή, εφτά σοφοί από τέσσερα σημεία του κόσμου συγκεντρώνονται στο Τουλάνκα, ένα μοναστήρι χαμένο στα βουνά του Θιβέτ, για να μεταδώσουν σε δύο εφήβους τα κλειδιά της παγκόσμιας σοφίας… Ένα μυθιστόρημα που δοκιμάζει να απαντήσει στα θεμελιώδη ερωτήματα: Ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μου; Πώς να ζήσω καλά και να γνωρίσω την ευτυχία; Πώς να εναρμονίσω τις απαιτήσεις του σώματος και του πνεύματος; 

«Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια», Αναστασία Κλαδευτήρα, εκδόσεις Διόπτρα

Τρεις φίλοι που ζουν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αγωνιούν, μοιράζονται, πέφτουν, σηκώνονται, αναζητούν. Αναζητούν μέσα τους και γύρω τους την αλήθεια που θα τους επιτρέψει τα δύσκολα να τα κοιτάξουν στα μάτια. Μια –σχεδόν- αληθινή ιστορία για τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας από την ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια, Αναστασία Κλαδευτήρα.

«Ικιγκάι, τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», Έκτορ Γκαρθία & Φρανσέσκ Μιράλλιες, εκδόσεις Πατάκη

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς κινούνται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και -το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό- πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα.

«Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι», Ηaemin Sunim, εκδόσεις Πεδίο

Ο σύγχρονος κόσμος μας κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να κινούμαστε έτσι κι εμείς. Γιατί; Όταν βιαζόμαστε, δεν βλέπουμε όλα όσα κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ξεχωριστή. Σε αυτό τον μοναδικά εικονογραφημένο οδηγό, ο Haemin Sunim, Κορεάτης βουδιστής μοναχός που ζει και διδάσκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάς δείχνει πώς να βρούμε την εσωτερική γαλήνη και την ισορροπία μας εν μέσω των τεράστιων απαιτήσεων της καθημερινότητας.

«Εγκατάλειψη, Αφήνομαι στη ζωή», Alexandre Jollien, εκδόσεις Κέλευθος

Ο φιλόσοφος Alexandre Jollien, έχοντας διέλθει νοερά μέσα από διαφορετικούς σταθμούς, προσεγγίζει τώρα την έννοια της εγκατάλειψης ως αρωγό του στην αντιμετώπιση της αναπηρίας του και ως στάση ζωής που λυτρώνει και ελευθερώνει.