"Μεταξύ μας..."
Το blog "Μεταξύ μας" περιμένει να στείλετε τη δική σας ιστορία στο ask@grandmama.gr
διαβάστεΤα παιδιά έφυγαν. Η φωλιά άδειασε. Τώρα τι γίνεται; Θα τα «χάσετε»; Όχι βέβαια. Απλά πρέπει να προσπαθήσετε για να έχετε συχνή και καλή επαφή.
Όταν τα παιδιά είναι μικρά οι γονείς συχνά νοιώθουν πιεσμένοι και κουρασμένοι. Όταν το πρώτο παιδί φεύγει από το σπίτι είναι πιθανό να νοιώθουν μεταξύ άλλων και λίγο χαρούμενοι καθώς αποκτούν περισσότερο χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους. Σιγά σιγά όμως, όσο περνάει ο καιρός, και όταν φύγουν όλα τα παιδιά, μετακομίσουν πιο μακριά, αναλάβουν πολλές υποχρεώσεις και επισκέπτονται λιγότερο τους γονείς, και η σχέση γίνει σχέση από απόσταση, τότε τα πράγματα αλλάζουν και οι γονείς αγχώνονται ότι θα «χάσουν» τα παιδιά τους. Αυτό όμως δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε ανάγκη να συμβεί.
Σεβαστείτε τις αποφάσεις τους
Τα παιδιά σας είναι πλέον ενήλικοι και απαιτούν να τα σέβεστε ακριβώς όπως και εκείνα εσάς. Όταν παίρνουν μία απόφαση, ακόμα κι αν δεν είναι η ίδια που θα παίρνατε εσείς, δεν σημαίνει ότι είναι λανθασμένη, έτσι είναι σκόπιμο να δείξετε ότι την αποδέχεστε και να προσπαθήσετε να την κατανοήσετε και να τη σεβαστείτε. Αν και τα παιδιά σας είναι ενήλικοι, αναζητούν ακόμη την αποδοχή σας και τον έπαινό σας. Προσπαθήστε λοιπόν να τους δείχνετε με τα λόγια σας ότι είστε περήφανοι και εγκρίνετε τις αποφάσεις τους. Για παράδειγμα, αν η κόρη σας αλλάξει δουλειά μπορείτε να της πείτε: «Είμαι πολύ περήφανη που είσαι τόσο καλή και περιζήτητη επαγγελματίας.» ή αν ο γιος σας διαλέξει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο να σχολιάσετε: «Πάντα κάνεις καλές και ενδιαφέρουσες επιλογές.» Είναι πολύ σημαντικό για τα ενήλικα παιδιά να έχουν θετικές επαφές, π.χ. τηλεφωνικές συνομιλίες με τους γονείς τους, ώστε να νοιώθουν τη διάθεση να επικοινωνούν συχνότερα μαζί τους.
Δημιουργείστε οικογενειακές παραδόσεις
Μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα, η γιορτή του παππού, ακόμα και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά οι σταθερές και παραδοσιακές συναθροίσεις της οικογένειας κάνουν τα ενήλικα παιδιά να επιστρέφουν όλο και περισσότερο στο σπίτι των γονιών. Βέβαια θα πρέπει να προσπαθείτε να είστε ευέλικτοι αν τα παιδιά σας είναι πολυάσχολα ή αν κάποια φορά δεν μπορούν να παρευρεθούν, επειδή για παράδειγμα πρέπει να επισκεφτούν τους συμπέθερους… Αν είναι ανάγκη η παράδοση μπορεί να μεταφερθεί για την επόμενη γιορτή ή σημαντική ημέρα ή και να καθιερωθεί να συμβαίνει κάθε δεύτερο χρόνο.
Μην δίνετε συμβουλές όταν δεν σας τις ζητάνε
Είναι δύσκολο να κάνετε πίσω και να παρακολουθείτε τα παιδιά σας να παίρνουν αποφάσεις, διαφορετικές από τις δικές σας που πιθανώς σας φαίνονται λανθασμένες. Έχετε συνηθίσει όλη σας τη ζωή να τα καθοδηγείτε και να τα συμβουλεύετε. Όταν τα παιδιά όμως είναι πλέον μεγάλα δεν θέλουν συμβουλές, που δεν έχουν ζητήσει. Μπορείτε να προσφερθείτε να τα βοηθήσετε σε μία δύσκολη απόφαση, που σας λένε ότι τα απασχολεί, για παράδειγμα προτείνοντάς τους να κάνετε μαζί, αν θέλουν, μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά των διάφορων επιλογών τους. Μη δίνετε όμως συμβουλές αν δεν σας ζητηθούν.
Διατηρείστε καλές σχέσεις με… τη νύφη σας
Είναι πολύ πιθανό να μην συμφωνείτε απόλυτα με την επιλογή του γιου ή της κόρης σας και να μην ταιριάζετε πολύ ή να μην εκτιμάτε ιδιαίτερα τη νύφη, τον γαμπρό σας ή τους συμπεθέρους σας, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η επιλογή του ενήλικου παιδιού σας και μόνο αν την αποδεχτείτε και κάνετε ό,τι περισσότερο μπορείτε ώστε να έχετε μία καλή σχέση θα είστε μέλος της οικογένειας τους και θα είναι μέλη της δικής σας. Έτσι, κρατάτε καλή σχέση με το παιδί σας και βέβαια δεν χάνετε τα εγγόνια σας. Επίσης, είναι πιο πιθανό να βλέπετε περισσότερο το παιδί σας καθώς όσο πιο καλή σχέση έχετε με τον / τη σύντροφό του και με την οικογένειά του / της τόσο πιο πιθανό είναι να συναντιέστε συχνότερα, όλοι μαζί.
Επικοινωνείτε αλλά με μέτρο
Όσο η τεχνολογία προοδεύει τόσο πιο εύκολο είναι να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους όσο συχνά θέλουμε. Προσέξτε όμως το παιδί σας μπορεί να είναι παιδί σας, έχει όμως τη ζωή του, υποχρεώσεις, δουλειά, πιθανώς και μία δική του οικογένεια. Είναι καλό να επικοινωνείτε μαζί του, αλλά όχι να το παρακάνετε και τελικά να ενοχλείτε. Όσον αφορά την επικοινωνία με βίντεο (facetime, skype κλπ.) με τα εγγόνια είναι καλό να ορίσετε μία συγκεκριμένη ημέρα που θα «βλεπόσαστε» και θα μιλάτε. Μία συγκεκριμένη φορά την εβδομάδα για παράδειγμα είναι αρκετά καλά ώστε να μην νοιώθει η οικογένεια του παιδιού σας ότι εισβάλετε στο πρόγραμμά τους και στην καθημερινότητά τους. Αν θέλετε μπορείτε επίσης να στέλνετε κάποιο πακέτο που και που, για παράδειγμα με τα αγαπημένα κουλουράκια τους, αλλά να μην υπερβάλετε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα δώρα δείχνουν την αγάπη μας και δεν πρέπει να περιμένουμε ανταλλάγματα και ιδιαίτερες ευχαριστίες.
Οργανώστε οικογενειακές διακοπές
Είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολύ συχνά, αλλά είναι μία καλή ιδέα ώστε να είστε όλοι μαζί, να περάσετε καλά και να δημιουργήσετε νέες αναμνήσεις και παραδόσεις. Μπορεί τα παιδιά σας να έχουν φύγει από το σπίτι, αλλά σας έχουν ανάγκη όπως τα έχετε κι εσείς. Προσπαθήστε ο χρόνος σας μαζί τους να περνάει ωραία και δημιουργικά.