Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πώς προετοιμαζόμαστε για τον επικείμενο χαμό του αγαπημένου μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΤο να φροντίζουμε έναν αγαπημένο μας που είναι πολύ άρρωστος ή πολύ ηλικιωμένος και είναι πιθανό σύντομα να πεθάνει είναι μία δύσκολη κατάσταση, αλλά αποτελεί μέρος της ζωής. Να πώς θα ανταπεξέλθουμε.

Όταν κάποιος αγαπημένος μας είναι πολύ άρρωστος, βρίσκεται σε τελικό στάδιο, είναι πολύ ηλικιωμένος, καταρχάς ασχολούμαστε με τη φροντίδα του, αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις και ευθύνες με τις οποίες ασχολείτο εκείνος, αλλά παράλληλα μας περνάει από το μυαλό πώς θα είναι τα πράγματα όταν εκείνος φύγει από τη ζωή. Ακόμα κι αν συχνά νοιώθουμε ενοχές που σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο του θανάτου του αγαπημένου μας ηλικιωμένου, οι ειδικοί μάς εξηγούν ότι μάλλον κάνουμε καλά αφού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σκόπιμο να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Έτσι, το να προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε για κάτι κακό που ενδεχομένως θα συμβεί είναι μία καλή ιδέα. Να πώς θα τα καταφέρουμε.

Είμαστε ρεαλιστές

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο να αποδεχτούν ότι ο αγαπημένος τους άνθρωπος σύντομα θα φύγει από τη ζωή και να χάσουν κάθε ελπίδα ή να κρατήσουν την ελπίδα και να βγάλουν τελείως από το μυαλό τους κάθε «κακό» ενδεχόμενο. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι απαραίτητο ότι θα χάσουμε την ελπίδα μας αν είμαστε ρεαλιστές. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κατανοούμε και να λαμβάνουμε υπόψη μας όσα μας λένε οι γιατροί αλλά ταυτόχρονα να ελπίζουμε και να πιστεύουμε σε ένα έστω μικρό θαύμα, αν αυτό έχουμε ανάγκη.

Ζητάμε βοήθεια

Μπορεί να θεωρούμε ότι πρέπει και ότι μπορούμε να αναλάβουμε ολοκληρωτικά τη φροντίδα της ηλικιωμένης μητέρας μας ή του βαριά άρρωστου πατέρα μας, αλλά μερικές φορές η βοήθεια από άλλους, πιο ειδικούς, επαγγελματίες υγείας ή φροντιστές μπορεί να αποβεί σωτήρια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα πώς να φροντίσουν κάποιον, καθώς είναι επαγγελματίες, και παράλληλα εμείς έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, ώστε να έχουμε καθαρό μυαλό και περισσότερες αντοχές. Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον αγαπημένο μας χωρίς πάντα να έχουμε να σκεφτόμαστε και να φέρουμε σε πέρας υποχρεώσεις.

Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας

Το να φροντίζουμε κάποιον αγαπημένο μας που βρίσκεται σε κακή κατάσταση υγείας τείνει να μας παίρνει όλες τις δυνάμεις. Είναι λογικό και απολύτως θεμιτό να χρειαζόμαστε να διαθέσουμε χρόνο στον εαυτό μας και στις δικές μας ανάγκες χωρίς ενοχές φυσικά. Πώς θα μπορέσουμε να φροντίσουμε κάποιον αν καταρρεύσουμε εμείς οι ίδιοι; Αν αφήσουμε κάποιον εμπιστοσύνης στο πλευρό του δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και έτσι μπορούμε και πρέπει να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο να απολαύσουμε το μπάνιο μας, έναν καφέ, το βιβλίο μας, μία βόλτα.

Ξεχνάμε και συγχωρούμε

Είναι συνηθισμένο σε τέτοιες περιόδους να σκεφτόμαστε όλα όσα έγιναν στραβά και λάθος στη σχέση μας με τον ηλικιωμένο που φροντίζουμε. Τώρα είναι η στιγμή να τα ξεχάσουμε και να συγχωρέσουμε όσα θεωρούμε ότι μας αδίκησαν. Αν χρειάζεται και είναι εφικτό μπορούμε και να μιλήσουμε γι’ αυτά με ήρεμο τρόπο και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Παίρνουμε τις επιθυμίες του σοβαρά

Ο καλύτερος τρόπος για να νοιώθουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούσαμε για τους αγαπημένους μας πριν φύγουν από τη ζωή είναι να ακούσουμε και να λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες τους. Μερικές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να ζητήσει να πάει μία βόλτα στη θάλασσα, να επισκεφτεί έναν φίλο του, να πάει στην εκκλησία ή και να μεταφερθεί από το νοσοκομείο για να πεθάνει σπίτι του. Όλες αυτές είναι επιθυμίες που μπορούμε να βοηθήσουμε να εκπληρωθούν και να νοιώθουμε έτσι ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τον αγαπημένο μας.

Βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Αρκετοί άνθρωποι ζητάνε βοήθεια από ένα ειδικό ψυχικής υγείας αφού χάσουν κάποιον αγαπημένο τους. Για κάποιους, όμως, ίσως είναι ανάγκη αυτή η υποστήριξη να υπάρξει από πιο πριν, από την περίοδο που προετοιμάζονται για την απώλεια. Αν νοιώθουμε έτσι είναι σκόπιμο να ζητήσουμε βοήθεια, άλλωστε ένα επαγγελματίας, αποστασιοποιημένος από την κατάσταση, μπορεί να συμβάλει στο να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε αυτό που συμβαίνει, ευκολότερα. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τη σημασία της υποστήριξης και της αγάπης που παίρνουμε από τους στενούς μας φίλους και συγγενείς, στους οποίους πρέπει επίσης να καταφεύγουμε αν νοιώθουμε την ανάγκη.

Φροντίζουμε τα πρακτικά ζητήματα

Παράλληλα με τη φροντίδα του αγαπημένου μας που ασθενεί ή είναι πολύ ηλικιωμένος δεν πρέπει να αμελούμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις και δουλειές (π.χ. λογαριασμούς, εφορία κλπ.). Αν ο αγαπημένος μας πεθάνει θα έχουμε τόσα πολλά άλλα να φροντίσουμε, μαζί με τη θλίψη μας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, που δεν θα έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε και σε άλλες υποχρεώσεις.